فهرست موضوعات
تاریخ 15 نوامبر 2023
بیضهها اندام تناسلی مردانه هستند که مسئول تولید اسپرم و هورمون میباشند. به طور معمول، آنها در داخل شکم تشکیل شده و در طی رشد جنین به کیسه بیضه میرسند. اگر یک یا هر دو بیضهی کودک شما در شکم او باقی بماند، تحت عنوان بیضهی نزول نکرده شناخته میشود.
این مشکل رایج معمولاً طی چند ماه اول زندگی خود به خود برطرف میشود. هرچند ممکن است در برخی موارد جراحی ضروری باشد. اصطلاح پزشکی برای بیضهی نزول نکرده کریپتورکیدیسم است.
بیضه نزول نکرده در صورت عدم درمان میتواند باروری مرد را تحت تاثیر قرار دهد. دمای بالاتر درون بدن مرد میتواند بر رشد بیضه و تولید اسپرم تاثیر بگذارد. اساس درمان بیضه نزول نکرده پیشگیری از عوارض بالقوه است. سایر مشکلات شایع مرتبط با بیضه پنهان عبارتند از: نئوپلاسم بیضه، پیچ خوردگی بیضه و فتق مبغنی. برای دریافت اطلاعات بیشتر و یا ررزو نوبت میتوانید با ما تماس حاصل نمایید.
چه عواملی باعث بیضهی نزول نیافته میشوند؟
علت دقیق بیضه نزول نکرده هنوز مشخص نیست. با این حال، محققان معتقدند که ترکیبی از ژنتیک، سلامت مادر و عوامل محیطی مانند تماس با آفتکشها یا دود سیگار ممکن است نقش مهمی در ابتلا به این مشکل ایفا کنند.
علائم
در اکثر موارد هیچ نشانهای به غیر از عدم وجود بیضه در کیسه بیضه وجود ندارد (که کیسه بیضه خالی نامیده میشود).
پیامدهای بیضه نزول نکرده
سرطان بیضه
مطالعات نشان دادهاند که مردان مبتلا به بیضه پنهان، احتمال ابتلا به سرطان سلولهای جنسی بیشتری دارند. اگرچه احتمال ابتلا به سرطان بیضه افزایش یافته است، اما بروز آن در مردان مبتلا به بیضه پنهان تقریبا 1 در 1000 تا 1 در 2500 است. حدود 20 درصد از تومورهای بیضه در این مردان به صورت یک طرفه در سمت بیضهای که بطور عادی نزول کرده رخ میدهد. این نتایج نشان دهندهی ضرورت معاینهی بیضههای نزول نیافته است.
بیضه پنهان و سرطان بیضه همچنین ممکن است نشانهی یک اختلال ژنتیکی بیضه باشد؛ بنابراین، ابتلا به سرطان در بیضههای نزول یافته ممکن است ناشی از ناهنجاری بیضه نباشد. اگرچه هیچ مدرکی مبنی بر اینکه بیضه پنهان خطر ابتلا به سرطان بیضه را کاهش میدهد وجود ندارد، اما برای ساده کردن تشخیص، معاینهی بیضه انجام میشود.
کاهش باروری
بطو کلی مردانی که دارای بیضه نزول نکرده هستند، تعداد اسپرم پایینتر، اسپرم با کیفیت کمتر و میزان باروری پایینتری نسبت به مردانی که بیضههای نزول یافته دارند، دارا هستند. احتمال ناباروری با دو طرفه بدون این مشکل و افزایش سن در زمان ارکیوپکسی افزایش مییابد. اختلال اسپرماتوژنز ممکن است ناشی از ناهنجاریهای ژنتیکی زمینهای باشد که میتوانتد خطر ابتلا به نئوپلازی سلولهای زایا را افزایش دهد. به همین دلیل ممکن است این نقص از طریق جراحی به طور کامل قابل برگشت نباشد.
با این حال، بر خلاف خطر سرطان بیضه، به نظر میرسد که ارکیوپکسی زودرس به منظور حفظ باروری سودمند است. با نمونه برداری از بیضه در زمان بیضه نزول نکرده، نشان داده شده که تراکم سلولهای زایا در طول زمان کاهش مییابد که معمولاً در یک سالگی آغاز میشود. به همین علت، درمان بیضه نزول نکرده در سن شش ماهگی توصیه میشود و باید قبل از 2 سالگی به اتمام برسد.
پیچ خوردگی بیضه و فتغ مبغنی
اگرچه شواهد کمی وجود دارد، اما به نظر میرسد که پیچ خوردگی بیضه در بیضههای نزول نکرده بیشتر از بیضههای عادی رخ میدهد. پیچ خوردگی و عدم نزول بیضه اغلب به دلیل رشد تومور بیضه اتفاق میافتد که ممکن است ناشی از افزایش وزن و تغییر ابعاد طبیعی این عضو باشد. پیچ خوردگی بیضه در داخل شکم ممکن است به عنوان یک مشکل حاد شناخته شود. عدم توانایی لمس بیضه در معاینه فیزیکی میتواند نشانهای برای تشخیص آن باشد، اما پیچ خوردگی اغلب تنها در زمان بررسی شکم قابل تشخیص است.
بیشتر موارد بیضهی نزول نکرده مرتبط با باز بودن پروسس واژینالیس هستند. در صورت وجود فتق آشکار، ترمیم سریع آن با بیضه نزول نکرده در سن بروز علائم آن انجام میشود. در غیر این صورت، فتق باید همزمان با بیضه نزول نکرده ترمیم شود. مردانی که بیضهی نزول نکرده را درمان نکردهاند، ممکن است در هر زمانی علائم و عوارض معمول فتق مغبنی را نشان دهند.
بیضه نزول نکرده چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک کودکتان ممکن است قادر به لمس کردن بیضه نزول نکرده در شکم وی باشد. در موارد دیگر، بیضه را نمیتوان احساس کرد. در برخی موارد، بیضه کلا موجود نیست. یک آزمایش رادیوگرافی یا سونوگرافی میتواند به پزشک در تشخیص بیضه نهفته در شکم کمک کند. اسکنهای تصویربرداری، از جمله ام آر آی با رنگ کنتراست، میتواند وجود یا عدم وجود بیضه را تایید کنند.
دو وضعیت میتوانند شبیه بیضهی نزول نکرده باشند. بیضهی جمع شونده بیضهای است که بین کشاله ران و کیسه بیضهی وی به عقب و جلو حرکت میکند. این وضعیت معمولا با بالا رفتن سن کودک برطرف میکند. بیضهی بالا رونده بیضهای است که به کشاله ران کودک باز میگردد و نمیتواند به راحتی به عقب برگردد.
این وضعیت چگونه درمان میشود؟
چشم انداز برای کودکان مبتلا به بیضهی نزول نکرده بسیار خوب است. بطور معمول هنگامی که کودک به سن 6 ماهگی میرسد، بیضه نهفته خود به خود به طرف پایین حرکت میکند. در آن زمان احتمالا پزشک یک معاینهی فیزیکی انجام خواهد داد. در صورتی که بیضه کودک شما نزول نکرده باشد ممکن است پزشک انجام آزمایش را توصیه کند.
هورمونهایی که تولید تستوسترون را تحریک میکنند ممکن است مورد استفاده قرار گیرند تا باعث نزول بیضه کودک شما شوند. این کار شامل تزریق یک هورمون به نام گنادوتروپین جفتی انسان میباشد. این روش درمانی در حدود 20 درصد موفقیتآمیز است. این روش به اندازه جراحی موثر نیست و به طور بالقوه میتواند منجر به بلوغ زودرس شود.
اگر بیضه تا سن یک سالگی نزول نکند ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد. این عمل جراحی بیضه نزول نکرده نامیده میشود و معمولاً به صورت سرپایی انجام میشود. جراح یک برش کوچک در کشاله ران ایجاد میکند تا بیضه بتواند به موقعیت مناسب برسد. دورهی بهبودی معمولاً حدود یک هفته بطول میانجامد.
بافت اضافی ممکن است مانع نزول بیضه کودک شود. در این مورد جراح میتواند بافت اضافه را بردارد. در موارد دیگر، ممکن است کودک شما برای کشیدن رباطی که بیضه را نگه میدارد نیاز به عمل جراحی داشته باشد. این کار کمک میکند تا بیضه به یک وضعیت عادی برسد.
در برخی موارد بیضه بطور نامناسب رشد کرده یا حاوی بافت غیر عادی یا بافتی است که قابل دوام نمیباشد. در این شرایط، جراح این بافت بیضه را بطور کامل جدا خواهد کرد. اگر کودک بدون درمان این شرایط بالغ شود و پس از آن به جراح مراجعه کند جراح احتمالاً برداشتن بیضه را توصیه خواهد کرد. در این صورت دیگر بیضه قادر به تولید اسپرم نخواهد بود.
چشم انداز (احتمال بهبودی)
دارو یا جراحی برای اصلاح این مشکل در اکثر موارد موفقیت آمیز است. در حدود 5 درصد از مردان مبتلا به بیضهی نزول نکرده، بیضهها در زمان جراحی یافت نمیشوند. این بیضه ناپدید شده یا غایب نامیده میشود.