کلیه‌ها که بخشی از دستگاه ادرار هستند با حالب‌ها، مثانه و مجرای ادراری مواد زائد را از طریق ادرار از بدن دفع می‌کنند. ادرار از کلیه‌ها به سمت لوله‌های باریکی به نام حالب (هر کلیه یک لوله حالب دارد) جریان می‌یابد و پس از گذشتن از حالب‌ها، ادرار در مثانه جمع می‌شود. ناهنجاری‌های مادرزادی کلیوی و مجاری ادراری باعث ابتلا به بیماری‌های مختلف کلیه می‌شوند.

ناهنجاری‌های مادرزادی کلیه نوعی بیماری هستند که از زمان تولد وجود دارند. این ناهنجاری‌ها ممکن است ارثی باشند زیرا در برخی موارد و نه همیشه افراد به دلیل سوابق ارثی برخی بیماری‌ها در خانواده مستعد مبتلا به این بیماری‌ها هستند. از آنجا که این نوع بیماری‌ها از زمان تولد همراه فرد هستند، کودکان و نوزادان به شدت در این زمینه آسیب‌پذیر هستند. اگر علائم این بیماری‌ها تحت درمان قرار نگیرند، بیماری تا بزرگسالی پیشرفت کرده و باعث ابتلا به نارسایی‌ مزمن کلیه می‌شود.

بسیاری از ناهنجاری‌های مادرزادی کلیه را می‌توان قبل از تولد و از طرق آزمایش‌های معمول پیش از تولد تشخیص داده و با دارو یا انجام عمل‌های جراحی در زمان کودکی درمان نمود. برخی دیگر از مشکلات با علائمی نظیری عفونت‌های مجاری ادرار، اختلالات رشد یا فشار خون بالا ممکن است در آینده خود را نشان دهند.

در برخی موارد، این مشکلات را می‌توان با رعایت رژیم‌های غذایی مناسب و تغییر در سبک زندگی مدیریت نمود اما در صورتی که مشکلات شدید باشند باید بیمار تحت عمل‌های جراحی قرار بگیرد. برای دریافت مشاوره و یا رزرو نوبت می‌توانید با ما از طریق شماره 02188343444 تماس حاصل فرمایید.

انواع ناهنجاری‌های مادرزادی کلیه


ناهنجاری‌های مادرزادی کلیه در دسته‌های مختلف طبقه‌بندی می‌شوند. برخی از این بیماری‌ها به دلیل نقص کلیه ایجاد می‌شوند و برخی دیگر به دلیل ناهنجاری‌های دستگاه ادراری شکل می‌گیرند. برخی از این ناهنجاری‌ها عبارتند از:

  • آپلازی (تشکیل) کلیه: نداشتن یک یا دو کلیه
  • هیپوپلازی کلیوی: کاهش سایز یک یا هر دو کلیه با بیش از دو انحراف استاندارد در مقایسه با سایز میانگین در هر سن
  • دیسپلازی کلیوی: وجود ساختارهایی که به درستی و به طور کامل در بافت، کیست‌ها، غضروف یا فیبروزهای کلیه شکل نگرفته‌اند. این تغییرات معمولاً با انجام معاینات بافت‌شناسی روی بافت‌های کلیه قابل تشخیص هستند. این یک بیماری شایع است که کلیه‌ها زمانی که در سونوگرافی یا عکس‌های گرفته شده به وسیله اشعه ایکس سالم به نظر می‌رسند اما در سطوح میکروسکوپی دچار مشکلاتی هستند.
  • هیپودیسپلازی کلیوی: ویژگی‌های هیپوپلازی و دیسپلازی هر دو وجود دارند.
  • حالب دوگانه: کلیه دو سیستم جمع‌آوری جداگانه دارد با دو یا یک حالب
  • کلیه نعل اسبی: چسبندگی دو قسمت پایینی دو کلیه
  • کلیه نابجای لگنی: کلیه از خط میانی جابجا شده یا در محل نادرستی در دو طرف قرار گرفته است.
  • بیماری‌های کیستیک: دو نوع اصلی از بیماری‌های کیستیک وجود دارد؛ بیماری کلیه‌ پلی کیستیک و بیماری کیست‌های چندگانه کلیه. بیماری کلیه پلی کیستیک یک بیماری است که در آن کیست‌های پر از مایع در کلیه‌ها شکل می‌گیرند. کلیه از دوران نوزادی شروع به ساخت این کیست‌ها می‌کند اما در برخی موارد، این کیست‌ها در بزرگسالی نمایان می‌شوند. در هر دو مورد، تعداد و سایز کیست‌ها به حدی افزایش می‌یابد که باعث ایجاد اختلال در عملکرد کلیه‌ها می‌شود. بیماری کیست‌های چندگانه کلیه یوی بسیار شبیه کلیه‌های پلی کیستیک است که در آن در کلیه کیست‌هایی به وجود می‌آید. تفاوت بیماری کیست‌های چندگانه کلیه و کلیه‌های پلی کیستیک این است که در بیماری کیست‌های چندگانه در کلیه که ممکن است کیست‌های آن بزرگ‌تر از کیست‌هایی باشد که در کلیه‌های پلی کیستیک ایجاد می‌شود فقط در یک کلیه ایجاد می‌شود و در کلیه دیگر این بیماری دیده نمی‌شود. در این مورد، کلیه سالم معمولاً طوری کار می‌کند که ضعف عملکردی کلیه دیگر نیز جبران شود.
  • هیدرونفروز: هیدرونفروز التهاب کلیه است که به دلیل تجمع ادرار ایجاد شده و ممکن است یک یا هر دو کلیه را تحت تأثیر قرار دهد. هیدورنفروز مادرزادی ممکن است با انسداد سیستم‌های کلیه همراه باشد یا نباشد به خصوص زمانی که مانع جریان ادرار از کلیه به مثانه و مجرای ادرار شود.
  • برگشت ادرار: حرکت غیرطبیعی و غیرعادی ادرار از مثانه به سمت لوله‌های حالب و کلیه‌ها
  • یورتروسل: بالون‌های حالب در مدخل مثانه چیزهایی شبیه به کیسه تشکیل می‌دهند.
  • حالب نابجا: حالبی که به جای این که در محل صحیح خود در مثانه باز شود در قسمت‌های دیگر مثانه باز می‌شود.
  • مگااورتر: حالب یا اورتری که قطر آن بیش از 7 میلی‌متر باشد.
  • دایورتیکولوم: یک کیسه که در نقص لایه عضلانی دیواره مثانه باز می‌شود.
  • اکستروفی مثانه: قسمت بیرونی مثانه باز است و سطح داخلی آن مشخص است.
  • دریچه خلفی حالب: چین‌های غشایی حفره‌های خلفی که باعث انسداد جریان ادرار می‌شوند.
  • هیپوسپادیاس: جابجایی سوراخ خروجی مجرای ادرار
  • اپیسپادیا: جابجایی پشتی سوراخ مجرای ادرار

علل


همه بیماری‌های مادرزادی کلیه به دلیل جهش‌های ژنی غیرطبیعی، تغییرات اپی ژنیتک کروماتین، کمبودهای تغذیه‌ای یا قرار گرفتن در معرض تراتوژن­‌های مربوط به کلیه‌ها و دستگاه ادراری به وجود می‌آیند.

علائم ناهنجاری مادرزادی کلیه


از آنجا که بیماری‌های مختلفی زیرمجموعه ناهنجاری‌های مادرزادی کلیه قرار می‌گیرند، به سختی می‌توان علائم هر کدام را مشخص کرد. همچنین برخی علائم نیز ممکن است در مراحل بعدی بیماری دیده شوند. به هر حال، علائم شایع ناهنجاری‌ مادرزادی کلیه عبارتند از:

  • تب
  • ادما یا تورم در اطراف چشم‌ها، صورت ف پاها و مچ پاها
  • احساس سوزش یا درد در هنگام ادرار کردن و سوزش ادراری
  • تکرر شدید ادراری
  • بی‌اختیاری ادرار در کودکان که به اندازه کافی بزرگ شده‌اند و می‌توانند خودشان توالت بروند.
  • شب ادراری مکرر (در کودکانی که در چند ماه اخیر این مشکل را نداشته‌اند)
  • ادرار خونی
  • فشار خون بالا

درمان و مدیریت


هنگامی که یک کودک به دلیل وجود سابقه بیماری در خانواده مستعد ابتلا به بیماری‌های مادرزادی کلیه است، پزشک ممکن است قبل از تولد از جنین را با کمک سونوگرافی معاینه کند. این معاینه سونوگرافی برای ارزیابی کلیه‌ها و مجاری ادرار انجام می‌شود تا ناهنجاری‌هایی که در حین رشدان به وجود آمده مشخص شود. اگر هر گونه ناهنجاری شناسایی و تشخیص داده شد، پزشک آنها را تحت نظارت قرار می‌دهد. به هر حال، بیشتر برنامه‌های درمانی را می‌توان پس از تولد نوزاد ادامه داد و تکمیل کرد.

زمانی که نوزاد متولد شد، برخی آزمایش‌ها برای تشخیص ناهنجاری‌های مادرزادی کلیه روی وی انجام می‌شود. این آزمایش‌ها عبارتند از آزمایش خون، بررسی فشار خون و معاینات سونوگرافی تکمیلی. همچنین آزمایش سیستو اورتروگرام برای بررسی عملکرد مثانه و لوله حالب انجام می‌شود. اسکن کلیه نیز با نوعی دیگر از اشعه ایکس انجام می‌شود تا رشد کلیه‌های کودک مشخص شده و عملکرد کامل کلیه‌ها مورد بررسی قرار گیرد. این آزمایش زمانی که کلیه‌ها مواد زائد را از بدن خارج می‌کنند اندازه‌گیری کرده و مشخص می‌کند که آیا کلیه‌ها به درستی کار می‌کنند یا نه.

حتی در سنین بزرگسالی، این ابزارها (سونوگرافی، سیستو اورتروگرام و اسکن کلیه) برای بررسی بیماری‌های کلیه به کار برده می‌شوند. آزمایش‌های دوره‌ای خون و ادرار نیز برای بررسی عملکرد کلیه انجام می‌شوند. فرایندهای دیگر که به تشخیص بیماری‌های کلیه کمک می‌کنند مانند سیستوسکوپی و از طریق آنها پزشک می‌تواند داخل مثانه و لوله‌های حالب را بررسی نماید نیز انجام می‌شوند.

در برخی موارد، دارو و نظارت بر خورد و خوراک برای درمان کلیه‌ها کافی نیست. در این گونه موارد، ممکن است عمل‌های جراحی برای رفع انسداد ادراری انجام شود. زمانی که بیماری‌های مادرزادی کلیه پیشرفت می‌کنند، ممکن است نیاز به انجام دیالیز و یا پیوند کلیه نیز وجود داشته باشد.

مقالات مرتبط

لاپاراسکوپی واریکوسل: نحوه‌ انجام، عوارض و مراقبت‌ها

لاپاراسکوپی واریکوسل: نحوه‌ انجام، عوارض و مراقبت‌ها

واریکوسل

انواع روشهای تشخیص واریکوسل (معاینه ی فیزیکی، سونو، بررسی علائم)

زود انزالی

درمان زود انزالی با گیاهان دارویی مانند مارچوبه، زنجبیل، زعفران و …

سنگ کلیه

علائم سنگ کلیه را بشناسید (درد در پهلو و کمر، تکرر و سوزش ادرار و …)

13 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • با عرض سلام و خسته نباشید
    آقای دکتر من ۳۸ هفته باردارم و تو سونوگرافی هیدرونفروز شدید کلیه چپ گزارش شده اندازه لگنچهpA=۲۲ و کلیه راست مشکلی نداره.حدودا ۱۰ روز مونده به زایمانم می خواستم بدونم من از الان که زایمان نکردم باید نوبت بگیرم برای بررسی نوزاد یا بذارم به دنیا بیاد بعد.روزی که به دنیا میاد از لحاظ هیدرونفروز خود بیمارستان بررسی میکنه یا جداگونه باید بررسی کنیم؟۲)این شدت هیدرونفروز بعد از تولد با دارو قابل درمان هست یا نیاز به جراحی هست؟ ۳)و اینکه بچه با این بیماری درد میکشه و اذیت میشه و بی قراری میکنه؟۴)و اینکه خطرناک هست یا به راحتی درمان میشه و جای نگرانی نیست؟

    پاسخ
  • با سلام.
    بعد از تولد، در اسرع وقت در صورتی که نوزاد پسر باشد باید ختنه شود، ویزیت شود و انتی بیوتیک خوراکی شروع شود، سونوگرافی بعد از اتمام یک هفتگی نوزاد انجام شود.
    در صورتی که هیدرونفروز بعد تولد ادامه یابد و یا اینکه شدید تر شود، نیاز به مداخله دارویی و در برخی موارد جراحی دارد.
    نوزاد به خاطر این مشکل، دردی متحمل نمیشود ولی ممکن است کلیه ها آسیب ببیند.
    نگران درمان نباشید.انشالا به بهترین نحو درمان رو براشون انجام خواهیم داد.
    میتونید بعد تولد، جهت معاینه و ختنه به مطب مراجعه کنید.

    پاسخ
  • درباره سنگ کلیه مادرزادی لطفاً توضیح بدین
    سپاس

    پاسخ
  • سیده پروانه ثامنی
    می 5, 2019 9:48 ق.ظ

    سلام خسته نباشید همسر بنده ۳۱سال دارن و به علت درد کلیه و تغییر رنگ ادرار به دکتر مراجعه کردیم تو سونوگرافی متوجه شدیم ایشون سمت چپ کلیه ندارن و در سمت راست دو کلیه دارن یکی ۱۴ سانتی متر و یکی۸سانتی متر و در کلیه کوچکتر یه سنگ ۱سانتی متری الان میخواستیم بدونیم آیا کلیه کوچکتر با این شرایط کار میکنه اگر سنگ رو با سنگ شکن رفع کنیم دیگه مشکلی ندارن ؟ احتمال چه مشکلاتی هست ؟چه باید کرد؟؟

    پاسخ
    • با سلام. کلیه ککچکترشون هم داراز عملکرد است. معمولا در این موارد سنگ شکن های معمول ممکن است قابل انجام نباشد.
      بهتر است با مدارکشون جهت ارزیابی دقیق مراجعه کنند.

      پاسخ
  • سلام ببخشید دختری 13ساله دارم که مادرزادی یه کلیش 25واون یکی 98درصد کار میکرد الان بردم دکتر میگه یکیش شده 2واون یکی 98درصد کار میکنه.من الان چیکار کنم که خیالم راحت بشه؟

    پاسخ
  • سلام بچم تازه متولد شده و الان 25 روزه هس در بخش nicuبستریه دکتر بعد از سونو کلیه گفته کلیه راست مشکل مادرزادی داره که باید بررسی بشه احتمالا کلیه راستش کوچیکه میخاستم بدونم راه درمانش چیه؟ آیا بچه درد میکشه؟

    پاسخ
  • سلام دختر من 5ونیم ساله هست و یکساله متوجه شدیم برگشت ادرار مادرزادی داره که متاسفانه در دوماهگی عفونت ادرار گرفت و دکتر متوجه برگشت ادرار نشدن و کلیه دخترم کوچیک شده.. دکترهای زیادی بردم و چند دکتر نظر به جراحی باز دادن و یا تزریق ژل که متاسفانه ژل بخاطر تحریم خیلی کمیاب شد ولی دکتر دیگه کلا گفتن نیاز به عمل و دارویی نیست فقط ده جلسه فیزیوتراپی ببر و تا نه سالگی صبر نکنیم خوب نشد عمل کنید.. من خیلی نگران دخترمم که خدایی نکرده مشکلش بزرگتر بشه و فرصتا از دست بره..

    پاسخ
    • با سلام.
      اولا شدت برگشت ادرار در تصمیم گیری برای درمان مهم است.
      در ثانی وجود عفونت ادراری، انجام جراحی را الزامی میکند.
      برای تصمیم گیری نهایی لازم است با مدارکشون مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام .آیا مشکلات کلیوی جنین و یا عدم وجود یک کلیه جنین در آمینوسنتز قابل تشخیص است؟

    پاسخ
    • با سلام.
      در برخی موارد، تغییرات کروموزومی و ژنتیکی در آمنیوسنتز مشخص میشود که ممکن است با اختلالات سیستم ادراری همراه باشد، با این حال سونوگرافی از جنین در شکم مادر کمک بیشتری خواهد کرد.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
تماس با ما