شایع‌ترین دلیل ناباروری ثانویه یا مشکل در باروری پس از زایمان یک فرزند، واریکوسل یعنی اتساع وریدها در کیسه بیضه است. این وضعیت از طریق عمل جراحی قابل اصلاح است. مشابه رگ‌های واریسی در پاها، واریکوسل نیز زمانی ایجاد می‌شود که دریچه‌های کنترل کننده جریان خون در امتداد طناب بیضه نمی‌توانند بطور طبیعی عمل کنند و در نتیجه باعث برگشت جریان خون می‌گردند. این امر باعث افزایش دما می‌شود که در تولید طبیعی اسپرم خلل ایجاد کرده و مانع تولید تستوسترون خواهد شد.

واریکوسل می‌تواند یکی از عوامل ناباروری در مردان و درد باشد و حتی باعث اختلال در تولید تستوسترون شود. در صورتی که جراح عقیده داشته باشد که شما مورد مناسبی برای جراحی میکروسرجری واریکوسل هستید، در ادامه آنچه که باید از این درمان انتظار داشته باشید، برای شما ذکر شده است. جراحی میکروسرجری واریکوسل در زیر یک میکروسکوپ جراحی پر قدرت انجام می‌گردد تا بالاترین نرخ موفقیت با کمترین عوارض جانبی حاصل شود.

انجام یک روش اختصاصی برای کنترل واریکوسل بسیار مهم است. تصمیم برای درمان واریکوسل بر اساس اندازه واریکوسل، اهداف باروری بیمار، علائم تستوسترون کم یا ناراحتی کیسه بیضه، آزمایش‌های خون مانند میزان تستوسترون و یا آزمایش مایع منی، اتخاذ خواهد شد. همچنین سن و باروری همسر بیمار نیز عوامل بسیار مهمی در هنگام تصمیم‌گیری برای درمان واریکوسل می‌باشند. متخصص اورولوژی با معاینه شما بهترین دوره‌ی درمان و اینکه جراحی برای شما منفعتی خواهد داشت یا خیر را تعیین خواهد کرد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و رزرو یک وقت ملاقات با متخصصین ما در کلینیک اورولوژی دکتر اسلامی می‌توانید از طریق شماره 02188343444  تماس حاصل فرمایید.

علائم واریکوسل


بیشتر مردان مبتلا به واریکوسل دارای علائم خاصی نیستند و اغلب توسط یک متخصص باروری هنگامی که دچار مشکلاتی در باروری هستند، تشخیص داده می‌شوند. مردانی که علائم دارند ممکن است درد یا احساس سنگینی را در کیسه بیضه‌ی خود یا کاهش اندازه‌ی یک بیضه را تجربه کنند.

درد ممکن است:

  • بصورت شدید یا مبهم باشد.
  • با ایستادن یا فعالیت بدنی بخصوص اگر طولانی مدت باشد، افزایش یابد.
  • در طول روز بدتر شود.
  • هنگام خوابیدن به پشت تسکین پیدا کند.

در طول زمان ممکن است واریکوسل بزرگ شود و بیشتر قابل ملاحظه گردد. در مردان جوان، وجود یک واریکوسل در تولید اسپرم خلل ایجاد می‌کند و اغلب با انجام درمان قابل بهبود خواهد بود.

چه زمانی باید واریکوسل را درمان کرد؟


شواهد محکمی وجود دارد که نشان می‌دهند اصلاح واریکوسل موجب بهبودی عملکرد بیضه شده و از هر گونه آسیب بیشتر به بیضه در طول زمان جلوگیری می‌کند، اما این امر ارتباط نزدیکی با اندازه‌ی واریکوسل دارد. از این رو، عملکرد بیضه باید بطور مستقیم از طریق آزمایش مایع منی، اندازه‌گیری حجم بیضه و یا آزمایش‌های خون ارزیابی شود. اگر شواهدی از آسیب به بیضه وجود داشته باشد، عمل واریکوسل ممکن است برای بهبود عملکرد بیضه و یا پیشگیری از بدتر شدن وضعیت، مهم باشد. در صورتی که بیضه تحت تاثیر واریکوسل قرار نگرفته باشد، نظرات مختلفی برای درمان یا عدم درمان واریکوسل وجود دارد.

یک جایگزین برای درمان، نظارت بر بیماران مبتلا به واریکوسل در طول زمان از طریق کنترل آزمایش‌های مایع منی و یا آزمایش‌های خون و انجام درمان در صورتی که شواهدی مبنی بر اختلال عملکرد بیضه توسط واریکوسل مشاهده شود، می‌باشد.

چرا باید عمل میکروسرجی ساب اینگوینال را انجام داد؟


پزشک در روش ساب اینگوینال از بریدن فیبرهای عضلانی اجتناب می‌کند که منجر به درد کمتر و کاهش خطر فتق پس از جراحی می‌گردد. استفاده از میکروسکوپ مدرن جراحی برای محافظت دقیق از ساخنارهای مهم،کمک می‌کند تا در حین تقسیم کردن رگ‌های موجود در واریکوسل، از مشکلاتی مثل هیدورسل یا ورم بیضه نیز جلوگیری شود.

روش عمل


متخصص و جراح اورولوژی عمل واریکوسل را به صورت سرپایی و تحت بیهوشی عمومی انجام می‌دهد. یک برش کوچک (۲ سانتی‌متر) در بالای استخوان شرمگاهی ایجاد می‌شود. سپس وریدها جدا شده و گرده زده می‌شوند بطوری که رگ‌های واریسی بطور دائمی مسدود شوند. دو روش برای جراحی میکروسرجی واریکوسل وجود دارد: اینگوینال یا ساب اینگوینال.

اگر این عمل برای کنترل درد انجام می‌شود، روش اینگوینال اغلب به منظور فراهم کردن دسترسی به عصب ایلیواینگوینال استفاده می‌شود که می‌توان به منظور تسکین دائمی درد آن را برید. محل برش برای روش اینگوینال نسبت به ساب اینگوینال در محل کشاله ران کمی بالاتر است. پس از اینکه جراح پوست را برش داد، طناب منوی که در آنجا وریدهای غیر عادی تجمع پیدا کرده‌اند را پیدا می‌کند. هر ورید به دقت جدا می‌شود و سپس گره زده می‌شود تا جریان قطع شود و بتوان خون را از بیضه به داخل ران و لگن تخلیه کرد. نکته کلیدی در یک عمل خوب، قطع کردن تمام وریدها، دست نخورده گذاشتن تمام شریان‌ها،‌ مجرای دفران و سالم ماندن درناژ لنفاوی است. در صورتی که یک شریان بریده شود، آسیب به بیضه می‌تواند رخ دهد. در صورتی که مجرای دفران آسیب ببیند، ممکن است اسپرم مسدود شود. اگر لنفاتیک‌ها بریده شوند، احتمال دارد کیسه بیضه پر از مایع شود و نیاز به جراحی اضافه جهت تخلیه مایع باشد. از لحاظ آماری نشان داده شده که روش میکروسرجی باعث کاهش تمام این خطرات می‌شود.

جراحی در هر طرف حدود ۳۰ دقیقه طول می‌کشد بنابراین جراحی واریکوسل در سمت راست و چپ حدود یک ساعت بطول می‌انجامد. این روش بطور معمول بصورت سرپایی انجام می‌شود. امکان انجام کامل فعالیت‌ها معمولاً پس از دو تا سه هفته مهیا خواهد شد اما بیشتر مردان می‌توانند پس از ۲۴ تا ۷۲ ساعت شغل‌های کم تحرک خود را از سر بگیرند.

پس از جراحی چه انتظاری باید داشت؟


بهبودی کامل معمولاً تنها ۵ روز بطول می‌انجامد، اما کارهای سبک را می‌توان پس از یک یا دو روز از سر گرفت. داروهای مسکن اغلب برای دو روز اول پس از عمل تجویز می‌شوند.

بانداژها ۴۸ ساعت پس از جراحی برداشته می‌شوند، اما نوارهای چسب کوچک به مدت ۷ تا ۱۰ روز در محل باقی می‌مانند. ۲۴ ساعت پس از جراحی می‌توان دوش گرفت. پزشک توصیه می‌کند که به مدت یک هفته از انجام فعالیت جنسی خودداری کنید. مطالعات اخیر نشان داده‌اند که نیمی از مردانی که تحت عمل قرار می‌گیرند می‌توانند مقداری بهبودی را در تعداد و تحرک اسپرم‌های خود انتظار داشته باشند و برای بسیاری از زوج‌ها امکان بارداری فراهم می‌شود. بیماران می‌توانند انتظار نرخ موفقیت بالایی را در لقاح طبیعی داشته باشند و اشخاصی که نیاز به لقاح در خارج از بدن دارند ممکن است تنها نیاز به تلقیح مصنوعی داشته باشند.

عوارض پس از جراحی


عوارض شایع پس از جراحی شامل مقداری کبودی و تغییر رنگ در اطراف کشاله ران، احساس سفتی در اطراف و زیر محل برش در اثر بخیه‌هایی که معمولاً ظرف سه هفته جذب می‌شوند، می‌باشند.

ممکن است واریکوسل دائمی یا عود کننده، کبودی، عفونت و حساسیت به لمس در بیضه وجود داشته باشد. هیدروسل یعنی تجمع آب در اطراف بیضه‌ها در موارد نادری رخ می‌دهد. برای بیمارانی که تحت روش غیرجراحی قرار می‌گیرند، خطر واکنش به ماده حاجب مورد استفاده در حین درمان وجود دارد. در نهایت خطر بسیار کمی در مورد از دست دادن بیضه وجود خواهد داشت.

آیا عمل واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟


در ۵۴۰ مرد نابارور با واریکوسل قابل لمس که تحت عمل واریکوسل قرار گرفتند، تغییرات کیفیت مایع منی و باروری آنها به مدت بیشتر از یک یا دو سال پس از عمل کنترل شد. این بدین معنی است که اصلاح یک واریکوسل که از نظر بالینی قابل ملاحظه است می‌تواند بطور چشمگیری موجب بهبود پارامترهای مایع منی شود و امکان لقاح طبیعی یا کاهش نیاز به کمک باروری را فراهم کند. برای بیشتر بیماران، میزان تستوسترون پس از عمل افزایش می‌یابد. هر چند هر بیمار باید از مزایا و معایب جراحی با توجه به شرایط خود اطلاع داشته باشد.

سوالات رایج درباره مراقبت‌های بعد از عمل میکروسرجری واریکوسل


جراح واریکوسل چه فعالیت‌هایی را بعد از عمل توصیه نمی‌کند؟

  • در 24 ساعت اول، تا جایی که ممکن است دراز بکشید. زمانی که احساس خستگی نمودید، استراحت کنید. داشتن خواب کافی، به شما در بهبود کمک خواهد نمود.
  • پس از روز اول، سعی کنید هر روز پیاده روی نمایید. مقدار پیاده روی را هر روز کمی بیشتر کنید؛ ذره به ذره این مقدار را زیاد کنید. پیاده روی به افزایش جریان خوب و جلوگیری از بروز التهاب ریه و یبوست کمک خواهد نمود.
  • تا سه هفته بعد از جراحی و یا هر زمانی که پزشک تایید نماید، از فعالیت‌های شدید مانند دوچرخه سواری، دویدن، وزنه برداری یا تمرین‌های هوازی (ایروبیک) خودداری نمایید.
  • تا یک هفته پس از جراحی، از بلند کردن اجسام سنگین‌تر از 4.5 کیلوگرم خودداری نمایید. این وزن می‌تواند شامل کودک، کیسه سنگین خواربار یا سبزیجات یا قوطی شیر، یک کیف یا چمدان سنگین، جعبه غذای حیوانات (سگ و گربه و…) و یا جاروبرقی باشد.
  • از پزشکتان راجع به زمان رانندگیتان سوال نمایید.
  • اکثر افراد دو یا سه روز پس از جراحی، قادر به بازگشت به کار خواهند بود. این به نوع کاری که می‌کنید و احساس خودتان بستگی دارد. شاید هم به اندازه یک هفته یا بیشتر طول بکشد.
  • می‌توانید دوش بگیرید، مگر اینکه از سمت پزشک منع بشوید. محل برش را خشک نگاه دارید. تا 5 روز پس از جراحی، حمام نکنید.
  • از پزشکتان راجع به زمان مناسب برقراری دوباره رابطه جنسی سوال کنید.

تغذیه بعد عمل واریس بیضه چگونه باشد؟

  • می‌توانید رژیم غذایی عادی خودتان را داشته باشید. اگر شکمتان ناراحت است از غذاهای سبک مانند غذاهای کم چرب، مرغ کبابی، نان و ماست استفاده کنید.
  • شاید متوجه حرکات غیرعادی معده خود بلافاصله پس از جراحی شوید. این مساله رایج است. سعی کنید از یبوست و درد معده پیشگیری نمایید. می‌توانید به صورت هرروزه از مکمل‌های دارای فیبر استفاده نمایید. اگر معده‌تان پس از چند روز هنوز کار نمی‌کرد، با پزشکتان راجع به استفاده از غذاهای ملین استفاده نمایید.

جراح چه داورهایی برای کاهش درد بعد عمل میکروسرجری تجویز خواهد کرد؟

  • پزشکتان راجع به زمان شروع دوباره داروهای مصرفی و نیاز به آنها توضیح خواهد داد؛ وی همچنین دستورالعمل مربوط به داروهای جدید را نیز به شما خواهد داد.
  • اگر از رقیق کننده‌های خون مانند وارفارین (کومادین)، کلوپیدوگرل (پلاویکس) یا آسپیرین استفاده می‌نمایید، حتما با پزشکتان صحبت کنید. حتما از انتظار پزشک از خودتان آگاهی پیدا کنید.
  • مسکن‌ها را درست مطابق دستورالعمل مصرف نمایید.
  • داروهای مسکن را درست مطابق دستورالعمل مصرف نمایید.
  • اگر پزشک داروی بخصوصی را برای دردتان تجویز نمود، آن را درست مطابق تجویز مصرف نمایید.
  • اگر به شکل خودسر می‌خواهید دارویی را مصرف کنید، ابتدا از پزشکتان را جع به داروی بدون تجویز سوال بپرسید.
  • اگر پزشک آنتی بیوتیکی تجویز نمود باید آن را دقیقا مطابق دستورالعمل مصرف نمایید و صرفا از این رو که احساس بهتر شدن دارید نباید مصرف آنتی بیوتیک را قطع کنید.
  • دارو را پس از صرف وعده غذایی مصرف کنید (مگر اینکه تجویز پزشک به شکل دیگری باشد)
  • از پزشکتان برای مسکن متفاوت، درخواست کنید.

چگونه از جای بخیه مراقبت کنم؟ 

  • مقدار کمی مایع شفاف و صورتی از زخم ممکن است تراوش نماید. این مساله تا چند روز بعد از جراحی ادامه خواهد داشت.
  • می‌توانید زخم را به آرامی و توسط آب ولرم و کف بشویید و خشک کنید، مگر اینکه دستورالعمل دیگری از طرف پزشک صادر شده باشد.
  • اگر پانسمانی بر روی زخم دارید، اجازه دهید در همین حال باقی بماند تا خودش بعد از یک هفته بیافتد.
  • اگر در محل زخم، احساس برآمدگی دارید، این مورد طبیعی است و به خودی خود پس از گذشت 3 تا 6 هفته برطرف و هموار خواهد شد.

چه زمانی مراجعه فوری به متخصص واریکوسل لازم است؟

در صورتی که یکی از شرایط زیر پیش آمد، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید یا به دنبال مراقبت‌های پزشکی فوری باشید :

  • درد دارید و این درد با خوردن مسکن بهتر نمی‌شود.
  • بخیه‌ها شل شده‌اند و یا برش جراحی باز شده است.
  • خون به رنگ قرمز روشن از برش جراحی، به پانسمان نفوذ نموده است.

نشانه‌هایی از عفونت مانند موارد زیر دارید:

  • افزایش درد، تورم، گرمی و قرمزی
  • چرک تراوش شده از برش
  • رگه‌های سرخ تراوش شده از برش
  • تب

مقالات مرتبط

لاپاراسکوپی واریکوسل: نحوه‌ انجام، عوارض و مراقبت‌ها

لاپاراسکوپی واریکوسل: نحوه‌ انجام، عوارض و مراقبت‌ها

واریکوسل

انواع روشهای تشخیص واریکوسل (معاینه ی فیزیکی، سونو، بررسی علائم)

زود انزالی

درمان زود انزالی با گیاهان دارویی مانند مارچوبه، زنجبیل، زعفران و …

سنگ کلیه

علائم سنگ کلیه را بشناسید (درد در پهلو و کمر، تکرر و سوزش ادرار و …)

22 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام ، این بیماری حتما باید درمان بشود؟هزینه جراحی چقدر هست؟

    پاسخ
    • با سلام.
      بیماری واریکوسل، شیوع بالایی دارد و همه افراد مبتلا نیاز به درمان و جراحی ندارند. درمان جراحی در موارد زیر توصیه میشود:
      ۱: دردهای مزمن و طولانی بیضه که با مصرف مسکن بهبود نمیابند.
      ۲: کاهش سایز بیضه به علت واریکوسل
      ۳: ایجاد اختلال در اسپرم سازی و ایجاد ناباروری

      پاسخ
  • سلام دکتر خسته نباشید
    مخواستم بدونم ایا شما در بیمارستان های دولتی هم عمل میکنید و اینکه هزینه عمل واریکوسل با دفترچه بیمه ایرانیان چقدر میشه با تشکر

    پاسخ
  • سلام، پسري ٣٠ ساله هستم كه بعضي اوقات درد زير شكم و اطراف دارم سونو كردم براي فتق كه چيزي مشاهده نشد ولي روي بيضه ها در دو طرف بعضي اوقات در حالت ايستاده واريس هايي ميبينم و بعضي اوقات نه ،درد مشكل سازي ندارم اندازه بيضه ها هم به نظرم طبيعي است آيا اگر واريكوسل شديد باشد و دو طرفه ارجعيت با ميكروسرجري است يا لاپاروسكوپي

    پاسخ
  • سلام آقای دکتر.
    من دو سال پیش واریکوسل گرید دو سمت چپ داشتم و نتیجه ازمایش اسپرمم بد شد جراحی با روش سنتی انجام دادم و ازمایش اسپرم نرمال شد.اما الان متاسفانه عود کرده و گرید ۳ چپ و گرید ۱/۲ راست رو دارم.بیضه هام هم افتاده شدن.و درد شدید دو طرف رو دارم .بنظرتون با جراحی میکروسرجری شرایطم خوب میشه؟

    پاسخ
    • با سلام.
      ابتدا لازم است معاینه شوید.
      در صورت تایید عود واریکوسل چپ و وجود واریکوسل قابل اهمیت رلست، میتوانیم با جراحی میکروسرجری ، بهترین نتیجه رو بدست بیاوریم.
      میتوانید بعد از کنترل بیماری کرونا، با مدارک پزشکیتون جهت معاینه مراجعه کنید.

      پاسخ
  • محمد شورگشتی
    ژوئن 29, 2020 9:39 ب.ظ

    سلام اقا دکتر بنده متهل هستم ۲۶ساله درد یکم در بیضه وکمی هم درد در زیر دل ام داشتم ک رفتم سونوگرافی .گفتن واریکوسل خفیف دارم با قطر ۲.۵mmو قسط بچه دار شدنم داریم ممنون میشم بگید چیکار باید کنم

    پاسخ
  • سلام دکتر
    من واریکوسل دو طرفه یک هفته هست انجام دادم بخیه جذبی نزدن و پانسمان رو خودم عوض کردم یک مقدار جای بخیه درد داره مثلا صاف نمیتونم راه برم بعد 8 روز اشکال داره بخیه رو بکشم و آیا کشیدنش درد یا سوزش داره و پای چپم گاهی سر میشه
    و تو روز اول به بعد یبوست داشتم یعنی کلا معدم خرابه از روز دوم مجبور به زور زدن شدم آیا خلل ایجاد نمیکنه تو عمل و بخیه
    چاره ایی جز زور نداشتم چون شکمم درد میگیره ای بی اس دارم

    پاسخ
  • سلام من ۳۲سالمه،تقریبا ۹سال پیش سمت چپم عمل انجام دادم،الان بیضه سمت راست درد دارم ،خاستم ببینم با این عمل خوب میشه؟من متاهل هستم روی باروری هم ایا تاثیر داره

    پاسخ
  • هزینه جراحی بدونه بیمه چقدره؟؟
    واریکوسل گرید۳تاییدم کردن

    پاسخ
  • سلام.هزینه درمان واریکوسل که طرف چپ۲،۹ وطرف راست گرید ۲ است چقد میباشد.آیا لازم است دوطرف عمل شود.
    ۴۰ساله هستم و برای باروری اول میخوام اقدام کنم

    پاسخ
  • سلام و عرض ادب
    من سه سال پیش عمل واریکوسل دوطرفه شدم و الان بیضه چپم خیلی ملتهب شده نیاز ب عمل مجدد هست ؟ و هزینه درمان ب صورت آزاد چقدر است؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
تماس با ما