بیماری مقاربتی شانکروئید/شانکر نرم(chancroid)،علائم و درمان

  1. خانه
  2. /
  3. مقالات
  4. /
  5. بیماری مقاربتی شانکروئید/شانکر نرم(chancroid)،علائم و درمان

تاریخ 15 نوامبر 2023

شانکروئید تناسلی یک بیماری منتقله از راه جنسی کمتر شناخته شده است. این بیماری در سراسر جهان یافت می‌شود، اما بیشتر در جهان سوم و کشورهای در حال توسعه شایع است و با توسعه‌ی زخم و شانکر در ناحیه تناسلی مشخص می‌شود، بر همین اساس گاهی اوقات با عنوان شانکر نرم شناخته می‌شود. شانکروئید توسط باکتری هموفیلوس دوکرئی ایجاد می‌شود.

اگر دچار زخم تناسلی یا غدد لنفاوی دردناک و متورم شده‌اید و فکر می‌کنید که دچار عفونت هستید، باید به پزشک مراجعه کنید. تمام تماس‌های جنسی خود را متوقف کرده و به شرکای جنسی خود اطلاع دهید تا آنها نیز بتوانند برای عفونت و درمان مناسب بررسی شوند. برای جلوگیری از گسترش شانکروئید رابطه‌ی جنسی سالم و بی‌خطر انجام دهید. برای دریافت مشاوره تخصصی و یا رزرو نوبت در در کلینیک اورولوژی دکتر اسلامی می‌توانید با ما تماس حاصل فرمایید.

شانکروئید چیست؟


باکتری هموفیلوس دوکرئی عامل ایجاد عفونت شانکروئید است که بافت را تهاجم کرده و زخم بازی را ایجاد می‌کند که گاهاً به عنوان بیماری شانکروئید یا زخم شناخته می‌شود. این زخم‌ها معمولاً در نزدیکی اندام‌های تناسلی ظاهر می‌شوند و اثرات آن را بر زنان و مردان می‌بینیم.

زخم ممکن است خونریزی کند یا مایعی مسری تولید کند که می‌تواند باکتری‌ها را در طول رابطه جنسی از طریق دهان، مقعد یا واژن منتقل کند. علاوه بر این، شانکروئید ممکن است از طریق تماس پوست به پوست با فرد آلوده گسترش یابد. این بیماری یک نوع عفونت باکتریایی است که زخم‌های باز را در اطراف ناحیه تناسلی مردان و زنان ایجاد می‌کند. این نوع بیماری به عنوان بیماری مقاربتی شناخته می‌شود، به این معنی که از طریق فعالیت جنسی منتقل می‌شود. شانکروئید اغلب در کشورهای در حال توسعه شیوع دارد.

شانکروئید چگونه منتقل می‌شود؟


اگر فعالیت جنسی دارید، ممکن است با خطر ابتلا به شانکروئید مواجه باشید. این بیماری می‌تواند از طریق تماس پوست به پوست با زخم‌های باز، دست دادن یا لمس زخم مبتلا به شانکروئید، یا سرایت دادن به دیگران منتقل شود. به علاوه، پس از لمس پوست شخصی که دارای زخم است، می‌توانید به این بیماری مبتلا شوید. بنابراین، شانکروئید می‌تواند حتی بدون فعالیت جنسی از طریق تماس با مایع عفونی زخم به فرد دیگر منتقل شود.

علائم شانکروئید چیست؟


علائم اولیه عفونت معمولا 3 تا 5 روز پس از قرار گرفتن در معرض عفونت ظاهر می‌شوند، هرچند ظاهر شدن علائم ممکن است تا 2 هفته طول بکشد. در ابتدا یک برآمدگی دردناک در ناحیه‌ی تماس ایجاد می‌شود. پس از یک یا 2 روز، به یک یا چند زخم کوچک (جراحت) گسترش می‌یابد که باز، عمیق و ملتهب می‌شوند. علائم ممکن است در مردان و زنان متفاوت باشند.

مردان

علائم مردان نسبتا شایع است. برآمدگی‌های کوچک قرمز ممکن است بر روی آلت تناسلی ظاهر شود. در ابتدا ممکن است حتی بیمار هم متوجه علائم نشود. با این وجود می‌تواند در عرض یک یا دو روز به یک زخم باز تبدیل شود. زخم ممکن است در هر قسمت ناحیه‌ی تناسلی، از جمله آلت تناسلی مرد و کیسه‌ی بیضه ایجاد شود.

زنان

زنانی که با شانکروئید تناسلی عفونی می‌شوند ممکن است همزمان متوجه چندین برآمدگی قرمز شوند. برآمدگی‌ها می‌توانند بین سوراخ مقعد و لبه‌ی واژن، یا بین لبه‌ی واژن و ران‌ها قرار داشته باشند. لبه‌ی واژن آلت تناسلی زنان را پوشش می‌دهد. اگر در هنگام ادرار کردن احساس سوزش کردید بدین معنی است که برآمدگی‌ها باز هستند. این امر می‌تواند منجر به تحریک اضافه و سایر ناراحتی‌ها از جمله حرکت روده گردد.

نشانه‌های اضافی در مردان و زنان

علائم زیر ممکن است هم در مردان و هم در زنان رخ دهد:

  • زخم‌ها می‌توانند اندازه‌های مختلفی داشته باشند و معمولاً اندازه‌ی آنها بین ۳ میلی‌متر تا ۵ سانتی‌متر است.
  • زخم‌ها دارای مرکز نرمی هستند که به رنگ خاکستری تا زردفام خاکستری با لبه‌های مشخص و یا تیز است.
  • زخم‌ها ممکن است به راحتی در صورت لمس خونریزی کنند.
  • ممکن است درد در طول رابطه جنسی یا هنگام ادرار کردن رخ دهد.
  • تورم ممکن است در کشاله ران، که در آن قسمت پایین شکم و ران به هم می‌پیوندند، رخ دهد.
  • غدد لنفاوی متورم می‌توانند در پوست تجزیه شوند و منجر به آبسه‌های بزرگ یا تجمع چرک شوند که ترشح می‌کنند.

تشخیص شانکروئید


برای تشخیص شانکروئید، بهترین راه این است که به پزشک مراجعه کرده و آزمایشات و معاینات لازم را انجام دهید. پزشک نمونه‌های مایع از زخم را برای آزمایش در آزمایشگاه برمی‌دارد تا تشخیص نهایی را تأیید کند. برای اطمینان بیشتر، ممکن است نیاز به آزمون‌های دیگری باشد. همچنین آزمایشات خون می‌تواند به تشخیص شانکروئید کمک کند. اگر در ناحیه زخم درد دارید، پزشک ممکن است غدد لنفاوی کشاله ران را نیز بررسی کند. همچنین توصیه می‌شود که آزمایشات پزشکی بیشتری انجام دهید تا سایر عفونت‌های احتمالی منتقله از راه جنسی را تشخیص دهید. زیرا زخم‌ها و ضایعات شانکروئید ممکن است به شکل‌هایی شبیه به سفیلیس یا تبخال تناسلی باشند، بنابراین پزشک باید ترشحات زخم را برای تشخیص دقیق تجزیه و تحلیل کند.

درمان شانکروئید


ممکن است شانکروئید با دارو با موفقیت درمان شود. عفونت ممکن است بدون درمان از بین برود، اما دارو به شما کمک می‌کند سریع‌تر بهبود یابید و جای زخم را به حداقل برسانید.

دارو

مرحله اول بیماری می‌تواند به راحتی با کمک دارو درمان شود. آنتی بیوتیک‌ها معمولا برای دفع باکتری‌هایی که باعث عفونت می‌شوند تجویز می‌شوند. علاوه بر این ممکن است برای کاهش جای زخم در طی دوره درمان زخم مفید باشند. آنتی‌بیوتیک‌ها معمولاً موثر هستند(زیتروماکس ۱ گرمی (۴ قرص ۲۵۰ میلی‌گرمی) یا سیپرو ۵۰۰ میلی‌گرمی دو بار در روز به مدت ۳ روز یا سیپرو XR 500 میلی‌گرمی یک بار در روز به مدت ۳ روز).

جراحی

در بعضی موارد جراحی ممکن است تنها راه برای از بین بردن عفونت باشد. پزشک شما ممکن است یک آبسه بزرگ و دردناک در گره‌های لنفاوی را با یک سوزن یا از طریق جراحی تخلیه کند که با بهبود یافتن زخم موجب کاهش تورم و درد می‌شود، اما ممکن است باعث ایجاد جای زخم‌های کم رنگ در محل شود.

آنچه در بلند مدت انتظار می‌رود


این عارضه اگر درمان شود علاج‌پذیر است. اگر همه‌ی داروها همانطور که پزشک تجویز کرده است استفاده شوند زخم‌های شانکروئید ممکن است بدون جای زخم قابل توجهی درمان شوند. عارضه‌های شانکروئید درمان نشده ممکن است منجر به جای زخم‌های دائمی بر ناحیه تناسلی مردان شود و به عوارض جدی و عفونت در زنان منجر شود.

پیشگیری


شما می‌توانید با استفاده از کاندوم در طول تماس جنسی از ابتلا به این بیماری دوری کنید. سایر اقدامات پیشگیرانه عبارتند از:

  • از فعالیت‌های جنسی پر خطر که ممکن است منجر به شانکروئید یا سایر عفونت‌های منتقله از راه جنسی شوند، پرهیز کنید.
  • در صورت مبتلا شدن به این ببماری به تمام شرکای جنسی خود هشدار دهید که آنها نیز بتوانند تحت آزمایش و درمان قرار گیرند.

سوالات متداول


اگر مبتلا به شانکروئید باشم، تا کی بیماری‌ام مسری است؟

بیماری فرد تا زمانیکه زخم‌ها وجود داشته باشند واگیر دار است. بنابراین ضروری است که شما در هیچ فعالیت جنسی مشارکت نکنید تا زمانی که زخم‌ها کاملا درمان شوند.

درباره‌ی شریک جنسی‌ام چگونه است؟

از آنجایی که شانکروئید عفونت منتقله از راه جنسی است، اینکه شریک جنسی‌تان آزمایشات شانکروئید و دیگر عفونت‌ها منتقله از راه جنسی را انجام دهد امری مهم است. شرکای جنسی معمولا درمان می‌شوند حتی اگر زخمی نداشته باشند.

چه زمانی می‌توانم دوباره رابطه‌ی جنسی برقرار کنم؟

تا زمانی که شما و شریک جنسی‌تان به طور کامل تمام درمان آنتی بیوتیک خود را کامل نکرده‌اید و پوستتان به طور کامل درمان نشده نباید رابطه‌ی جنسی (شامل رابطه جنسی دهانی و رابطه جنسی با کاندوم) داشته باشید.

اگر شانکروئید درمان نشده باقی بماند چه می‌شود؟

عوارض شانکرویید درمان نشده در مردان نسبت به زنان بیشتر دیده می‌شود که باعث تنگ شدن پوست ختنه‌گاه (تنگی پوست ختنه گاه) می‌شود. جوش‌های بزرگ (آبسه‌ها) گاهی در غدد لنفاوی ایجاد می‌شوند.
زخم‌های باقی مانده از یک عفونت شانکروئید درمان نشده ممکن است شما را در معرض خطر ابتلا به دیگر عفونت‌های منتقله از راه جنسی، و همچنین انواع دیگر عفونت‌ها قرار دهند.

آیا می‌توانید دوباره مبتلا به شانکروئید شوید؟

بله می‌توانید. برای جلوگیری از این اتفاق مطمئن شوید که شریک جنسی‌تان قبل از رابطه جنسی درمان شده باشد. برای محافظت از خود و شریک جنسی جدیدتان برای تمام انواع رابطه جنسی از جمله مقعدی، دهانی و واژنی از کاندوم استفاده کنید. شما و شریک جنسیتان باید قبل از رابطه جنسی بدون کاندوم هر دو یک بررسی کامل سلامت جنسی انجام دهید.

اگر در طول بارداری دچار شانکروئید شوید چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

شانکروئید می‌تواند در زنان باردار رخ دهد، اما شواهدی مبنی بر اینکه به نوزاد آسیب می‌رساند وجود ندارد.

مقالات مرتبط

راه های درمان و پیشگیری از زخم ناحیه تناسلی در زنان و مردان

کلیه نابجای لگنی: علل، عوارض و درمان

درد بیضه ی چپ ناشی از چیست و چه روشی برای درمان وجود دارد؟

جراحی اسپرماتوسل نحوه عمل جراحی برای برداشتن کیست بیضه

جراحی اسپرماتوسل: نحوه عمل جراحی برای برداشتن کیست بیضه

فهرست
تماس با ما