فهرست موضوعات
بیضه نزول نکرده اختلالی است که در نوزادان پسر دیده میشود. این اختلال زمانی رخ میدهد که یک یا هر دو بیضه نوزاد تازه متولد شده به طور صحیح درون کیسه بیضه قرار نگرفته است. کیسه بیضه به پوست زیر آلت تناسلی گفته میشود که بیضهها درون آن قرار میگیرند. هنگامی که نوزاد پسر در شکم مادر در حال رشد و تکامل است بیضههای او شکم قرار دارند و به تدریج و به طور طبیعی در سه ماهه سوم بارداری به درون کیسه بیضه حرکت میکنند. بیضه نزول نکرده هنگام رخ میدهد که این فرآیند به طور کامل انجام نشود ضربه به بیضه در جای بین شکم و کشاله ران گیر کرده باشد. بیضه نزول نکرده به طور طبیعی توسط پزشک تشخیص داده میشود و حدود ۶ ماه به نوزاد فرصت میدهد تا ببیند آیا بیضههای او به طور طبیعی درون چیزی بیضه قرار میگیرند یا آنکه انجام عمل جراحی ضروری است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر دربارهی جراحی بیضه نزول نکرده در اطفال و یا رزرو نوبت در مطب دکتر سلمان اسلامی میتوانید با شماره تلفنهای 02188343444 – 02188343445 تماس حاصل فرمایید.
چه عواملی در به وجود آمدن بیضه نزول نکرده نقش دارند؟
محققان هنوز به طور دقیق نتوانستهاند علت بروز بیضه نزول نکرده را تشخیص دهند. فاکتورهای زیر میتوانند در رشد و تکامل طبیعی بیضهها اختلال ایجاد کنند:
- آناتومی غیرعادی
- اختلالات هورمونی
- تاثیرات محیطی
علائم و نشانههای بیضه نزول نکرده چیست؟
کودکانی که دچار بیضه نزول نکرده هستند با علائم زیر مواجه میشوند:
- به نظر میرسد که کودک یک بیضه ندارد.
- یک بیضه درون کیسه بیضه احساس نمیشود.
- تورم یا به وجود آمدن توده غیر دردناک در ناحیه کشاله ران
با توجه به اینکه یک یا هر دو بیضه کودک درگیر شده است ممکن است تغییراتی در ظاهر کیسه بیضه ایجاد شود.
- در صورتی که یکی از بیضههای کودک نزول نکرده باشد کیسه بیضه یک دست به نظر نخواهد رسید.
- در صورتی که هر دو بیضه کودک درگیر شده باشد کیسه بیضه خالی به نظر میرسد و به طرز غیر عادی کوچک است.
چگونه بیضه نزول نکرده تشخیص داده میشود؟
پزشک برای تشخیص این اختلال پس از تولد نوزاد شروع به انجام معاینات کامل خواهد کرد تا بتواند به وجود بیضهها درون کیسه بیضه را تایید یا رد کند. پس از انجام معاینات جسمانی به منظور رد کردن احتمال اختلالات بیضه استفاده میشود. در برخی موارد کودک به جای بیضه نزول نکرده دچار بیضه جمع شده میشود در این شرایط گاهی اوقات بیضهها درون کیسه بیضه وجود دارند. این مشکل به علت بیش فعالی عضلاتی که بیضهها را به علت سرما و استرس به سمت بالا و داخل بدن میکشند به وجود میآید. معمولاً این اختلال به طور خود به خود قبل از دوران بلوغ یا در حین بلوغ برطرف میشود. پزشک همچنین از سونوگرافی برای تهیه تصاویر از داخل شکم و مشخص کردن محل دقیق بیضهها استفاده میکند.
عوارض بیضه نزول نکردن در کودکان
بیضه نزول نکرده یک اختلال بدون درد و طبیعتاً بی خطر محسوب میشود به شرط آنکه هر چه سریع تر تحت درمان قرار بگیرد. بیضه نزول نکرده میتواند باعث بروز برخی عوارض شود که به شرح زیر میباشد:
- ناباروری در بیضه درگیر شده
- فتق در ناحیه بیضه نزول نکرده که به آن فتق کشاله ران گفته میشود.
- پیچ خوردگی بیضه
- از دست دادن اعتماد به نفس و رضایت از ظاهر بدن که با بزرگ شدن کودک این مشکل تشدید خواهد شد.
پزشک برای درمان این اختلال از عمل جراحی به منظور پایین آوردن بیضههای نزول نکرده درون کیسه بیضه استفاده میکند که پس از اتمام جراحی بیضه و کیسه بیضه شکل و ظاهر طبیعی خواهند داشت.
جراحی بیضه نزول نکرده در اطفال
در صورتی که فرزند شما دچار بیضه نزول نکرده است یا آنکه پزشک وجود چنین اختلالی رو تشخیص داده است انجام عمل جراحی ارکیوپکسی به منظور اصلاح موقعیت بیضهها توصیه میشود. ارکیوپکسی یک عمل جراحی سرپایی است که در بیمارستان و تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. پزشک برای انجام این عمل جراحی به ایجاد یک برش کوچک در ناحیه کشاله ران یا کیسه بیضه میپردازد. سپس بیضهها را از بافتهای مجاور آزاد میکند و آنها را درون کیسه بیضه قرار میدهد. در صورتی که بیضه نزول نکرده نوزاد در قسمت بالاتری در حفره شکم قرار گرفته باشد پزشک از دستگاه لاپاراسکوپ که یک لوله نازک و بلند است و در قسمت ابتدایی آن یک عدد دوربین قرار گرفته به منظور مشخص کردن محل بیضهها استفاده میکند. جراح از طریق برشی کوچکی که در شکم ایجاد کرده است وسایل و دستگاه لاپاراسکوپ را به درون حفره شکم ارسال میکند سپس یک برش در کیسه بیضه ایجاد خواهد شد. بیضه یا بیضهها از درون شکم خارج میشوند و درون کیسه بیضه قرار داده میشوند.
اکثر پسران فقط به یک عمل جراحی برای اصلاح مشکلات ایجاد شده خود نیاز دارند. اما گاهی اوقات در صورتی که بیضه در قسمتهای بالاتر شکم قرار گرفته باشد عروق خونی به آنها متصل میباشد و و به این ترتیب پایین آوردن آنها درون کیسه بیضه در یک مرحله امکان پذیر نیست. به این ترتیب پزشک به فاصله چند ماه به انجام عمل جراحی میپردازد تا بیضهها را درون کیسه بیضه قرار دهد. عوارض حاصل از این عمل جراحی نادر هستند اما احتمال بروز خونریزی و عفونت، آتروفی بیضه یا از دست دادن بیضهها وجود دارد (به ویژه در صورتی که عروق خونی به بیضه متصل شده باشد و باید از بیضه جدا شود) که بسیار نادر میباشد.
پس از جراحی چه اتفاقی رخ میدهد؟
در بخش زیر به مواردی که باید پس از جراحی آرکیوپکسی بدانید را به طور خلاصه توضیح میدهیم:
- به محض آنکه شما به منزل برگردید فرزندتان میتواند شروع به خوردن غذا و مایعات در منزل نماید.
- قبل از عمل جراحی فرزند شما تحت بیهوشی موضعی و عمومی قرار میگیرد که به مدت ۶ ساعت هیچ گونه دردی نخواهد داشت. پس از مرخص شدن از بیمارستان باید به فرزند خود داروی مسکن از قبیل استامینوفن بدهید تا درد او برطرف شود.
- فرزند شما باید به مدت دو هفته پس از عمل جراحی پس از انجام دادن کارهایی که ممکن است بیضه او فشار وارد کند مانند دوچرخه سواری، تاب بازی و موارد مشابه خودداری کند اما باید از صندلی ماشین استفاده نماید. دو روز پس از عمل جراحی میتوانید فرزند خود را به حمام ببرید و به محض آنکه احساس بهبودی کرد میتواند به انجام فعالیتهای روزمره اش برگردد.
- ظاهر بیضه پس از عمل جراحی کبود به نظر میرسد که معمولاً طی مدت سه هفته کبودی ایجاد شده برطرف میگردد. ممکن است محل بخیهها پس از عمل جراحی به صورت توده به نظر برسد که جای مشکلی وجود ندارد و این پدیده کاملاً طبیعی است که طی مدت ۶ ماه برطرف میگردد.
- فرزند خود را در فاصله زمانی خواسته شده به مطب پزشک ببرید تا او را معاینه کند.