پیچ خوردگی بیضه به پیچ خوردگی بیضه و لوله اسپرم بر (ساختاری که از قسمت کشاله ران تا ناحیه بیضه امتداد پیدا میکند و حاوی اعصاب، عروق خونی و کیسههای متعدد است) گفته میشود. پیچ خوردگی بیضه باعث میشود که گردش خون در ناحیه بیضه کاهش پیدا کند و اکسیژن و مواد مغذی به این اندام نرسد. پیچ خوردگی بیضه یک اختلال دردناک است که معمولاً در پسران ۱۰ سال به بالا به وجود میآید. اگرچه این اختلال معمولاً در پسراننوجوان ایجاد میشود گاهی اوقات احتمال بروز آن در دوران نوزادی یا مدت کمی پس از تولد وجود دارد. پیچ خوردگی بیضه اختلالی است که به مداخلات پزشکی فوری نیاز دارد. شدت بروز این اختلال به پیچ خوردگی کامل یا جزئی بیضه ارتباط دارد و هرچی پیچ خوردگی بیضه بیشتر باشد بیمار نیاز شدیدتری به درمان خواهد داشت. به منظور کاهش عوارض حاصل از پیچ خوردگی بیضه در بلند مدت باید ظرف مدت ۶ ساعت از زمان بروز علائم بیمار تحت درمان قرار بگیرد. اکثر پسرانی که دچار چرخش بیضه میشوند به انجام عمل جراحی چرخش بیضه برای رفع مشکل ایجاد شده نیاز خواهند داشت تا از چرخش مجدد آن در آینده جلوگیری شود. در برخی موارد نیز میتوان به کمک دست بیضه را به حالت اول برگرداند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر دربارهی جراحی چرخش بیضه و یا رزرو نوبت در مطب دکتر سلمان اسلامی میتوانید در مطب دکتر سلمان اسلامی با شماره تلفنهای 02188343444 – 02188343445 تماس حاصل فرمایید.
علت چرخش بیضه چیست؟
چرخش بیضه در پسران نوجوان و پسران کوچکتر معمولاً به علت اتصال ناکامل بیضه درون کیسه بیضه به وجود میآید این امر باعث میشود که بیضهها و حرکت بیشتری داشته باشند و امکان چرخش آنها افزایش پیدا کند. گاهی اوقات چرخش بیضه در جنین تشخیص داده میشود که در چنین حالتی کیسه محافظ اطراف بیضه به طور صحیح به کیسه بیضه متصل نمیشود. هنوز علت بروز این اختلال تشخیص داده نشده است با این حال در برخی موارد پدران، پسران و برادران یک خانواده دچار چرخش بیضه میشوند و تصور بر این است که فاکتورهای ژنتیکی در بروز چنین اختلالی نقش دارند.
علائم چرخش بیضه چیست؟
علائم چرخش بیضه ممکن است شامل چرخش یک یا هر دو بیضه باشد. شایع ترین علائم این اختلال به شرح زیر میباشد:
- درد بیضه که اغلب به صورت شدید و ناگهانی به وجود میآید.
- درد شکمی، حالت تهوع و استفراغ
- تورم بیضه که یک بیضه نسبت به دیگر بزرگتر و متورم تر است.
- تغییر رنگ پوست بیضه که به شکل قرمز یا سیاه دیده میشود.
- حساسیت به لمس
- کبودی بیضه در نوزادان
- سفتی بیضه در نوزادان
- از بین رفتن رفلاکس بیضه و از بین رفتن حرکت آن در حفره لگن که به علت سرما، گرما، ورزش کردن، لمس یا هیجانات عاطفی برانگیخته میشود.
علائم پیچ خوردگی بیضه گاهی اوقات شرعی علائم سایر اختلالات و بیماریها میباشد به همین دلیل مراجعه به متخصص ارولوژی برای تشخیص این مشکل کاملا ضروری است.
جراحی چرخش بیضه در جلوگیری از بدتر شدن علائم و بروز عوارض، بسیار موثر است. حتما پس از داشتن یک یا ترکیبی از علائم به متخصص مراجعه کنید.
پیچ خوردگی بیضه چگونه تشخیص داده میشود؟
معمولاً پیچ خوردگی بیضه با انجام معاینه جسمانی و بررسی سابقه پزشکی بیمار تشخیص داده میشود. ممکن است پزشک درخواست انجام سونوگرافی را بدهد که یک روش غیر تهاجمی است و از امواج صدا برای تهیه تصاویر از مجاری ادراری و ارزیابی گردش خون در بیضهها استفاده میکند. گاهی اوقات آندسته از بیمارانی که دارای یک مجموعه از علائم مشخص باشند به طور مستقیم به اتاق عمل هدایت میشوند تا تحت جراحی قرار بگیرند. تشخیص به موقع پیچ خوردگی بیضه اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا پیچ خوردگی بیضه میتواند باعث آسیب دیدگی غیر قابل برگشت بیضهها شود. میتوان از روشهای دیگری نیز برای تشخیص خوردگی بیضه انجام داد اما معمولاً هیچ روشی برای تشخیص دقیق این اختلال وجود ندارد.
جراحی چرخش بیضه
انجام عمل جراحی برای درمان چرخش بیضه ضروری است و ممکن است پزشک در مرکز اورژانس به کمک دست خود چرخش بیضه را برطرف نماید اما در نهایت عمل جراحی لازم است. پزشک در حین عمل جراحی برای درمان چرخش بیضه مشکل یاد شده را برطرف مینماید تا گردش خون در بیضهها انجام گردد. پزشک سپس از بخیههای مخصوص به منظور جلوگیری از چرخش مجدد بیضه در آینده استفاده مینماید. معمولاً پزشک عمل جراحی را از طریق کیسه بیضه انجام میدهد اما گاهی اوقات ایجاد برش در کشاله ران ضروری خواهد بود. در صورتی که فقط یک بیضه درگیر شده باشد پزشک بیضه دیگر را نیز عمل میکند تا از چرخش آن در آینده جلوگیری شود. تحقیقات نشان داده است در صورتی که انجام عمل جراحی بیش از شش ساعت به تعویق بیفتد احتمال آنکه برداشتن بیضهها ضرورت پیدا کند افزایش خواهد یافت. این وضعیت معمولاً در بیش از ۷۵ درصد از موارد که عمل جراحی ۱۲ ساعت به تاخیر افتاده است رخ میدهد. متاسفانه نوزادانی که با چرخش بیضه متولد شده اند به علت عدم خون رسانی به این ناحیه به مدت طولانی و مرگ بافت، بیضه خود را از دست میدهند. با این حال انجام عمل جراحی به منظور خارج کردن بیضه آسیب دیده و بخیه زدن بیضه دیگر به منظور جلوگیری از چرخش آن در آینده ضروری خواهد بود.
پس از جراحی چه اتفاق رخ میدهد؟
پس از جراحی بیمار بخیههای خود را احساس نمیکند اما دچار مقداری درد و ناراحتی خواهد شد. پزشک به منظور تسکین درد استفاده از قرص مسکن، استراحت کردن و کمپرس یخ را توصیه میکند. بیمار باید تا مدتی استراحت کند و پس از بهبودی میتواند به محل کار خود یا مدرسه برگردد. استفاده از لباس مخصوص محافظ بیضه به منظور کنترل درد و تورم توصیه میشود. بیمار باید به مدت یک تا دو هفته از برداشتن اجسام سنگین یا انجام دادن فعالیتهای ورزشی که تماس جسمانی بالایی دارند خودداری نماید. پس از تسکین درد و بهبودی بیمار میتواند فعالیت جنسی خود را شروع کند.
دانستنیهای بیشتر
بایدها و نبایدهای مرتبط با درمان چرخش بیضه به شرح زیر میباشد:
- بیمار باید در صورت بروز درد شدید و ناگهانی یا تورم بیضهها یا هرگونه علامتی که پس از عمل به وجود میآید به پزشک مراجعه کند زیرا احتمال چرخش مجدد بیضه وجود دارد.
- در صورت احساس توده در بیضه باید فوراً به پزشک مراجعه نمود.
- در صورت بروز تب، درد یا خونریزی پس از عمل باید با پزشک تماس گرفت.
- نباید درد بیضه نادیده گرفته شود متاسفانه برخی از بیماران به علت احساس خجالت به پزشک مراجعه نمیکنند و بیضه خود را از دست میدهند. پیچ خوردگی بیضه یک وضعیت اورژانسی تلقی میشود و باید طی مدت چند ساعت عمل جراحی انجام گردد در غیر این صورت بیضه از بین میرود. پزشک پیچ خوردگی بیضه را یک وضعیت اورژانسی در نظر میگیرد.
- پس از عمل جراحی باید در فواصل زمانی که توسط پزشک مشخص شده است به مطب مراجعه نمود تا پزشکی اقدامات بعدی را انجام دهد.
- از دست دادن یک بیضه به این معنا نیست که فرد توانایی نعوظ، ارگاسم یا توانایی داشتن فرزند را از دست داده است.