فهرست موضوعات
تاریخ 16 نوامبر 2023
در حال حاضر، چندین روش درمانی با استفاده از لیزر برای درمان بزرگی غده پروستات (هیپرپلازی خوشخیم پروستات یا BPH) و سرطان پروستات در دسترس است. یکی از این روشها، لیزر درمانی است که با استفاده از پرتوهای لیزر، بخشی از پروستات که مجرای ادراری را مسدود کرده است، برداشته میشود. این روش درمانی میتواند علائم بیمار را سریعاً تسکین داده و جریان ادرار را اصلاح کند، همچنین کمترین عوارض جانبی را برای بیمار داشته باشد. این روش جدید است و نیاز به مطالعات طولانیمدت برای ارزیابی آن وجود دارد. با این حال، پس از چند سال از استفاده از این روش درمانی، نشان داده شده است که میتواند در بهبود جریان ادرار و تسکین علائم بیمار مؤثر باشد و کیفیت زندگی بیماران را ارتقا بخشد.
درمان با لیزر با کمترین تهاجم، یک گزینه درمانی نسبتاً جدید است که در درمان اختلالات مربوط به پروستات، تحول زیادی ایجاد کرده است. در این روش به کمک لیزر تمام یا قسمتی از غده پروستات برداشته میشود تا در نهایت بافت مورد نظر حذف گردد. متخصصین و جراحان اورولوژی و پروستات زیادی از لیزر برای درمان بزرگی یا سرطان پروستات بهره میگیرند. متخصصین ما در کلینیک تخصصی اورولوژی دکتر اسلامی با ارائهی مشاورههای تخصصی در خصوص استفاده از لیزر در درمان بیماریهای مربوط به پروستات، شما را با چگونگی روشهای درمانی آشنا میکنند. جهت دریافت وقت مشاوره و یا رزرو نوبت درمان میتوانید با شماره ۰۹۱۲۰۲۶۲۷۴۰ تماس بگیرید.
مزایای درمان پروستات با لیزر
- حداقل میزان خونریزی
- فقط 30٪ از بیماران پس از عمل نیاز به کاتتر دارند.
- ترخیص از بیمارستان در همان روز
- بازگشت با احتیاط به فعالیتهای عادی روزمره در ظرف 2 الی 3 روز
- بازگشت به فعالیتهای شدیدتر در ظرف 4 الی 6 هفته
- عوارض این روش درمانی به ندرت رخ میدهد و اگر رخ دهد خفیف خواهد بود.
- ناتوانی جنسی بعد از عمل PVP وجود نخواهد داشت.
- احتمال انزال معکوس در روش PVP کم است.
- اختلال نعوظ در بیماران تحت لیزر PVP قرارگرفته، معمول نیست.
- نتیجه و موفقیت بهبود جریان ادرار، بلندمدت است.
- علائم انسداد ادراری در این بیماران کمتر دیده میشود.
متقاضیان درمان
اگر چه در خصوص لیزر پروستات، قانون خاصی برای انتخاب بهترین متقاضی وجود ندارد، ولی بهطور کلی بیمارانی انتخاب میشوند که احتمال خطر عمل در آنها پایین یا متوسط باشد، کسانی که اختلال پروستات آنها در یک منطقه واقع شده است، در واقع بهترین متقاضی برای درمان با لیزر محسوب میشوند.
در هر مورد، پزشک سلامت عمومی و اهداف بیمار را بررسی میکند، اندازه و محل بافت مورد نظر نیز باید مورد ارزیابی قرار بگیرد. ممکن است استفاده از آزمایشاتی همچون، MRI، سونوگرافی و بیوپسی (بررسی نمونه بافت در آزمایشگاه) توصیه شود تا مشخص گردد، بیمار از درمان کانونی پروستات و یا درمانهای قدیمی بیشتر سود میبرد یا نه.
استفاده از لیزر برای درمان پروستات
جراحی لیزر پروستات برای از بین بردن علائم متوسط تا شدید انسداد ادراری ناشی از بزرگ شدن پروستات، مورد استفاده قرار میگیرد. این بیماری تحت عنوان هیپرپلازی خوشخیم پروستات (BPH) شناخته میشود.
در طول عمل جراحی لیزر پروستات، پزشک یک لوله مخصوص را از طریق نوک آلت تناسلی وارد مجرای ادراری میکند، لولهای که ادرار را از مثانه به سمت بیرون هدایت میکند. غده پروستات پیرامون مجرای ادراری را احاطه کرده است. لیزر از طریق این لوله مخصوص، انرژی خود را به بافتی که باعث تنگی مجرا شده است، انتقال میدهد، تا بافت مورد نظر از بین برود و مسیر ادرار باز شود. لیزر با استفاده از تمرکز نور، گرمایی شدید و کنترل شدهای را ایجاد میکند. چندین نوع مختلف لیزر برای عمل جراحی پروستات وجود دارد، ازجمله:
- لیزر فتوسلکتیو تبخیری پروستات (PVP): در این روش از لیزر استفاده میشود تا بافت اضافی پروستات ذوب شده (تبخیر) و مجرای ادراری بزرگتر گردد.
- لیزر هولمیوم پروستات (HOLAP): این روش شبیه به روش PVP است، اما نوع لیزر بکار گیری در عمل متفاوت است.
- لیزر هولمیوم انوکلیشن پروستات (HoLEP): در این روش از لیزر استفاده میشود تا بافت اضافی پروستات که مجرای ادراری را مسدود کرده است، بریده و حذف شود. در این روش از یک ابزار مخصوص کمک گرفته میشود تا بافت اضافی پروستات به قطعات کوچکتر تقسیم گردد و برداشتن آن آسانتر شود. روش (HoLEP) میتواند برای مردانی که پروستات آنها بیش ازحد بزرگ شده است، گزینه درمانی مناسبی باشد.
عوارض جانبی
- ادرار خونی: وجود خون در ادرار برای چند روز تا چند هفته پس از عمل طبیعی است. اگر غلظت خون در ادرار شما افزایش یافت، خونریزی شما بدتر شد و یا لخته خون جلوی جریان ادرار شما را مسدود کرد، به پزشک خود مراجعه نمایید.
- علائم تحریککننده ادراری: ممکن است شما به صورت فوری و یا مکرر احساس دفع ادرار داشته باشید و یا ممکن است در طول شب برای ادرار کردن چندین بار از خواب بیدار شوید. اکثر مردان بهویژه در نوک آلت تناسلی و در انتهای فرایند تخلیه ادرار دچار احساس سوزش ادرار میشوند،. در برخی از انواع جراحیهای لیزری، این علائم میتواند برای هفتهها یا حتی ماه ادامه داشته باشد، این امر به فرایند بهبودی و اندازه پرستات شما بستگی خواهد داشت.
- مشکل در تخلیه ادرار: ممکن است فرد دچار بیاختیاری ادراری شود، چرا که مثانه فرد به دلیل بزرگ شدن غده پروستات و تنگ شدن مجرای ادراری، عادت کرده است ادرار را با فشار بیشتری تخلیه نماید. در اکثر مردان این مشکل با گذشت زمان حل خواهد شد.
مراقبتهای بعد از عمل
- استراحت کردن: تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده است، از انجام فعالیتهای شدید، مانند بلند کردن اجسام سنگین، خودداری کنید. ممکن است پس از عمل HoLEP نیاز باشد تا دو هفته صبر نمایید، اما در روشهایی مانند PVP ممکن است چند روز استراحت کافی باشد.
- پرهیز از رابطه جنسی: ممکن است پزشک توصیه نماید تا دو هفته پس از عمل جراحی، از انجام رابطه جنسی خودداری نمایید. انزال پیش از موعد مقرر میتواند، باعث درد و خونریزی شود.
- داروهای تجویزشده توسط پزشک را بهدقت مصرف نمایید: اگر پزشک برای شما آنتیبیوتیک تجویز کرده است، به صورت کامل آن را مصرف نمایید.
لیزر برای درمان سرطان پروستات
لیزر ایجاد کننده یک گرمای کنترل شده است که میتواند بافت مورد نظر در غده پروستات را بهطور کامل تحت تأثیر قرار دهد. با استفاده از روش هدایت شده توسط MRI، یک فیبر نوری ویژه بهطور دقیق وارد مرکز تومور میشود. هنگامی که دستگاه لیزر فعال میشود، انرژی لیزر از سر فیبر ساطع شده و در عرض چند دقیقه کل تومور را از بین میبرد. میزان حرارت ایجاد شده توسط این روش با استفاده از ابزارهای ویژه اندازهگیری و کنترل میشود. سپس، با استفاده از اسکن چند بعدی (MRI)، نابودی کامل تومور ارزیابی میشود و در نهایت فیبر نوری از بدن خارج میشود.
عوارض جانبی
اکثر عوارض جانبی این روش درمانی خفیف است و ظرف مدت کوتاهی برطرف میشود. عوارض جانبی احتمالی عبارتاند از:
- یبوست، احساس دفع فوری، بیاختیاری مدفوع
- احتباس ادراری، احساس دفع فوری، افزایش تکرر و بیاختیاری ادرار
- خون در مدفوع
- تحت تأثیر قرار گرفتن دیواره روده، مثانه و یا بافتهای مجاور
- اختلال نعوظ