تاریخ 23 آبان 1402

سونوگرافی کلیه یک روش غیرتهاجمی برای تصویربرداری از کلیه‌های راست و چپ است. در این فناوری، برخلاف رادیوگرافی، از تشعشع استفاده نمی‌شود و به جای اشعه، از امواج صوتی غیرقابل تشخیص برای گوش انسان استفاده می‌شود. امواج صوتی پس از برخورد با اندام‌ها، منعکس می‌شوند و تصاویری از این منعکس‌شدن به دست می‌آید. با استفاده از تصاویر سونوگرافی، متخصص می‌تواند اندازه، شکل، محل و در بعضی موارد جریان خون را در کلیه‌ها بررسی کند. یکی از مزایای این روش این است که به دلیل عدم استفاده از اشعه و عدم نیاز به استفاده از ماده حاجب، سونوگرافی کلیه برای کودکان، بانوان باردار و بیماران دارای حساسیت به ماده حاجب بدون خطر است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره­ی سونوگرافی کلیه،مراقبت‌های قبل و بعد از سونوگرافی و یا رزرو نوبت در با شماره تلفن‌های 02188343444 – 02188343445 – 02188343446 تماس حاصل فرمایید.

دلایل انجام سونوگرافی کلیه


دلایل انجام سونوگرافی کلیه

سونوگرافی کلیه به دلایل متعددی انجام می‌شود که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عفونت کلیه: عفونت کلیه معمولاً نتیجۀ پخش شدن باکتری‌ها از بخش دیگری از مجاری ادراری در کلیه‌ها است. عفونت کلیه در خانم‌ها به دلیل آناتومی خاص بدن‌شان شایع‌تر از آقایان است. چنانچه عفونت کلیه به سرعت درمان شود، می‌توان از آسیب دائمی کلیه پیشگیری کرد.
  • سنگ کلیه: سنگ کلیه معمولاً به دلیل انباشته شدن و رسوب مواد معدنی داخل کلیه به وجود می‌آید. حرکت کردن سنگ کلیه بزرگ در مجاری ادراری باعث شروع شدن دردی شدید می‌شود. اگر سنگ کلیه کوچک باشد و به راحتی در مجاری ادراری حرکت کند، ممکن است بیمار اصلاً متوجه وجود سنگ کلیه نشود. گاهی اوقات سنگ کلیه در مجاری ادراری حرکت می‌کند و همراه با جریان ادرار از بدن دفع می‌شود.
  • آسیب حاد کلیوی: چنانچه کلیه ناگهان ظرف چند ساعت یا چند روز از کار بیفتد، با مشکل آسیب حاد کلیوی (AKI) مواجه هستیم. آسیب حاد مشکلی بسیار جدی است که اگر به سرعت درمان نشود، ممکن است به قیمت جان بیمار تمام شود.
  • درد کلیه: درد کلیه در بخش میانی تا فوقانی کمر و یا پهلوها احساس می‌شود. احساس درد در کمر یا پهلوها لزوماً به معنای مشکل داشتن کلیه‌ها نیست.
  • تومور کلیه: کارسینوم سلول کلیوی شایع‌ترین نوع تومور کلیه است. تومور کلیه معمولاً سالمندان 60 ـ 80 سال را درگیر می‌کند و به ندرت در افراد زیر 50 سال مشاهده می‌شود. از علائم تومور کلیه می‌توان به وجود خون در ادرار، احساس درد مداوم در کمر یا پهلو، دقیقاً زیر دنده‌ها، ورم کردن پهلو یا وجود توده در پهلو اشاره کرد.
  • بیماری کلیه پلیکیستیک: بیماری کلیه پلی‌کیستیک یک بیماری ارثی است که در اثر ابتلا به آن کیسه‌های مملو از مایعی داخل کلیه‌ها ایجاد می‌شود. کلیه در نتیجه بزرگ شدن کیست‌ها بزرگتر می‌شود و در نهایت از کار می‌افتد.

سونوگرافی کلیه برای تشخیص مشکلاتی مانند انسداد کلیه، وجود آبسه در کلیه، جمع شدن مایع در کلیه و ارزیابی عملکرد کلیه بعد از پیوند کلیه نیز انجام می‌شود.

همچنین سونوگرافی کلیه برای تسهیل عمل‌های زیر نیز کاربرد دارد:

  • نمونه‌برداری: متخصص با توجه به تصاویر سونوگرافی می‌تواند سوزن بیوپسی را در محل مناسب وارد کند.
  • تخلیه کیست یا آبسه
  • نفروستومی یا جایگذاری درن برای تخلیه کلیه‌ها

آمادگی قبل از سونوگرافی کلیه


بیماران باید مایعات بدون گاز بنوشند تا مثانه‌شان پر شود و در نتیجه مثانه به خوبی در سونوگرافی کلیه دیده شود. آب بهترین مایع برای آمادگی قبل از سونوگرافی کلیه است، البته آب میوه‌های شفاف مانند آب سیب یا آب انگور فرنگی سیاه نیز مناسب است.

وجود غذا و هوا در معده و روده‌ها انجام دادن سونوگرافی کلیه و تفسیر نتایج را دشوار می‌کند، بنابراین از بیماران خواسته می‌شود که قبل از سونوگرافی کلیه غذا نخورند. نوشیدنی‌های گازدار نیز معده و روده‌ها را پر از گاز می‌کنند، به همین دلیل نوشیدن آنها نیز قبل از سونوگرافی کلیه ممنوع است. مدت زمان غذا نخوردن قبل از سونوگرافی کلیه به سن بیمار بستگی دارد. از بیماران کم‌سن و سال و جوان خواسته می‌شود که از سه ساعت قبل از سونوگرافی کلیه ناشتا باشند، اما بیماران مسن‌تر از ده ساعت قبل از سونوگرافی کلیه باید ناشتا باشند. غذا نخوردن برای مدت طولانی برای برخی بیماران دشوار است.

متخصص توصیه‌های مربوط به آمادگی قبل از سونوگرافی را برایتان توضیح می‌دهد و به شما فرصت می‌دهد که سوالات خود را مطرح کنید. همچنین ممکن است لازم باشد که فرم رضایت‌نامه را برای انجام سونوگرافی امضا کنید. با توجه به وضعیت سلامتی‌تان ممکن است لازم باشد که موارد خاصی را برای آمادگی قبل از سونوگرافی کلیه رعایت کنید.

سونوگرافی کلیه چگونه انجام میشود؟


سونوگرافی کلیه ممکن است به صورت سرپایی یا طی فرایند تشخیص و درمان بیماران بستری در بیمارستان انجام شود. هرچند مراکز تصویربرداری پروتکل‌های مختلفی را رعایت می‌کنند، اما مراحل سونوگرافی کلیه معمولاً به شرح زیر است:

  • از شما خواسته می‌شود که لباس، جواهرات یا وسایل دیگری را که ممکن است سونوگرافی را مختل کند، دربیاورید.
  • گان برای تعویض لباس در اختیارتان گذاشته می‌شود.
  • روی شکم روی تخت دراز می‌کشید.
  • ژل سونوگرافی روی ناحیه مورد نظر زده می‌شود.
  • موج فراصوت با استفاده از دستگاه مبدل یا ترنسدیوسر وارد بدن می‌شود.
  • موج فراصوت پس از برخورد به ساختارهای داخل بدن منعکس می‌شود و دستگاه سونوگرافی اطلاعات حاصل از امواج را تحلیل می‌کند.
  • دستگاه سونوگرافی تصاویر اندام‌های بدن را روی نمایشگر نشان می‌دهد. این تصاویر به صورت دیجیتالی ذخیره می‌شود.
  • اگر قرار باشد مثانه نیز معاینه شود، ابتدا سونوگرافی از مثانه پر انجام می‌شود، سپس از شما خواسته می‌شود که مثانه را تخلیه کنید تا سونوگرافی مثانه خالی نیز انجام شود.

هیچ گونه شواهدی وجود ندارد که نشان بدهد تماس با امواج فراصوت در حد مورد استفاده در سونوگرافی عوارض زیستی خطرناکی برای بیماران یا کاربران دستگاه دارد.

هر چند سونوگرافی کلیه کاملاً بدون درد است، اما بیماران به دلیل دراز کشیدن برای مدتی طولانی دچار ناراحتی خفیفی می‌شوند و ریختن ژل سونوگرافی روی بدن باعث احساس سردی و خیس شدن می‌شود. متخصص تمام اقدامات ممکن را برای راحتی بیمار انجام می‌دهد و سونوگرافی را با بیشترین سرعت ممکن انجام می‌دهد تا ناراحتی بیمار به حداقل برسد.

پس از سونوگرافی کلیه چه اتفاقی میافتد؟


مراقبت خاصی پس از سونوگرافی کلیه لازم نیست. می‌توانید رژیم غذایی معمولتان را ادامه بدهید، مگر آن که پزشک معالجتان دستور دیگری داده باشد. به طور کلی با توجه به وضعیت خاصتان ممکن است لازم باشد که توصیه‌ها و پرهیزهایی را رعایت کنید.

سونوگرافی کلیه چقدر طول میکشد؟


مدت زمان انجام سونوگرافی کلیه به عوامل مختلفی اعمال می‌شود از جمله سن بیمار، همکاری او و دلیل انجام سونوگرافی. اگر بیمار همکاری خوبی داشته باشد، سونوگرافی کلیه معمولاً 15 تا 20 دقیقه زمان می‌برد. اما اگر مثانه قبل از معاینه کاملاً پر نشده باشد و متخصص مجبور باشد تا پر شدن مثانه صبر کند، مدت زمان انجام سونوگرافی بسیار بیشتر خواهد بود.

کدام متخصصین سونوگرافی کلیه را انجام میدهند؟


معاینات سونوگرافی توسط تکنسین‌های رادیولوژی یا پزشکانی که در زمینه سونوگرافی آموزش دیده‌اند، انجام می‌شود. تکنسین‌های انجام دهنده سونوگرافی به عنوان “سونوگرافر” و پزشکان انجام دهنده سونوگرافی به عنوان “سونولوژیست” شناخته می‌شوند.

به طور معمول، سونوگرافر سونوگرافی را تحت نظارت یک تخصصی رادیولوژی یا پزشک متخصص دیگر انجام می‌دهد. پزشکان متخصص زنان و قلب و عروق اغلب سونوگرافی را در مطب خود انجام می‌دهند. رادیولوژیست یک پزشک متخصص است که در زمینه تفسیر تصاویر پزشکی آموزش دیده و نتیجه را به پزشک معالج گزارش می‌دهد. گاهی اوقات، رادیولوژیست خود ممکن است بیمار را معاینه کرده یا بر روند تصویربرداری نظارت داشته باشد.

تمام پزشکان می‌توانند از دستگاه سونوگرافی برای کمک به تشخیص بیماری‌ها استفاده کنند، اما استفاده از دستگاه سونوگرافی احتمالاً به حوزه تخصصی پزشک محدود خواهد بود.

عوارض و خطرهای احتمالی سونوگرافی کلیه


برای انجام سونوگرافی از اشعه استفاده نمی‌شود و کشیدن ترنسدیوسر روی پوست معمولاً باعث ناراحتی بیمار نمی‌شود. البته بسته به وضعیت سلامتی بیمار  ممکن است سونوگرافی با خطراتی همراه باشد.

هر گونه نگرانی درباره انجام سونوگرافی را قبل از تصویربرداری با متخصص در میان بگذارید. عامل‌های خاص یا ابتلا به بعضی بیماری‌ها بر نتیجه سونوگرافی اثر می‌گذارد. از جمله عامل‌های مختل کننده سونوگرافی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چاقی شدید
  • باقی ماندن باریم در روده‌ها از عمل‌های قبلی
  • وجود گاز در روده

مقالات مرتبط

لاپاراسکوپی واریکوسل: نحوه‌ انجام، عوارض و مراقبت‌ها

لاپاراسکوپی واریکوسل: نحوه‌ انجام، عوارض و مراقبت‌ها

واریکوسل

انواع روشهای تشخیص واریکوسل (معاینه ی فیزیکی، سونو، بررسی علائم)

زود انزالی

درمان زود انزالی با گیاهان دارویی مانند مارچوبه، زنجبیل، زعفران و …

سنگ کلیه

علائم سنگ کلیه را بشناسید (درد در پهلو و کمر، تکرر و سوزش ادرار و …)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
تماس با ما