روش نمونه برداری از پروستات: کاربرد،مزایا ،عوارض بیوپسی پروستات

  1. خانه
  2. /
  3. مقالات
  4. /
  5. روش نمونه برداری از پروستات: کاربرد،مزایا ،عوارض بیوپسی پروستات

تاریخ 14 نوامبر 2023

نمونه برداری پروستات شامل استفاده از سوزن‌های نازک برای گرفتن نمونه‌های کوچک از بافت پروستات است. پس از برداشتن نمونه‌ای از بافت پروستات برای بررسی بیشتر و موارد مشکوک به سرطان آن را در  زیر میکروسکوپ گذاشته و مورد بررسی قرار می‌دهند. اگر چنانچه فرد دچار سرطان پروستات شده باشد نتایج حاصل از نمونه ‌برداری شدت و تهاجمی بودن آن و یا به عبارت دیگر، میزان احتمال سرایت بافت‌های سرطانی به بیرون پروستات را نشان می‌دهد. نمونه‌ برداری پروستات در دو نوع اصلی انجام می‌شود که عبارتند از: بیوپسی یا نمونه‌ برداری به کمک سونوگرافی از طریق مقعد (TRUS) و نمونه‌ برداری ترانس پرینئال.

می‌توانید درمورد اینکه کدام نوع نمونه ‌برداری مناسب وضعیت شماست  با پزشک و یا متخصص مربوطه صحبت کنید.

در بسیاری از بیمارستان‌ها معمولا قبل از انجام نمونه‌برداری از پروستات ابتدا فرد بیمار باید نوع خاصی از آزمایش MRI بنام ام آر آی چند پارامتری(mpMRI) بدهد. گاهی هم ممکن است که ابتدا نمونه‌ برداری انجام شده و سپس فرد تحت این نوع ام آر آی قرار گیرد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی نمونه ‌برداری از پروستات و یا رزرو نوبت در مطب دکتر سلمان اسلامی ‌با شماره تلفن‌های 02188343444 – 02188343445 – 02188343446 تماس حاصل فرمایید.

مزایا و معایب نمونه برداری پروستات چیست ؟


مزایا و معایب نمونه برداری پروستات چیست ؟

پزشک باید قبل از نمونه برداری از پروستات ابتدا در مورد مزایا و معایب آن با بیمار صحبت کند. همچنین چنانچه بیمار هر گونه نگرانی در این زمینه دارد باید قبل از تصمیم‌گیری در مورد بیوپسی ابتدا آن را با پزشک یا متخصص خود در میان بگذارد.

مزایا نمونه برداری پروستات 

موارد زیر از مزایای موارد نمونه برداری پروستات می‌باشد:

  • نمونه برداری تنها راهی است که می‌توانید به کمک آن فهمید که آیا فرد دچار سرطان پروستات شده است یا نه.
  • به کمک نمونه برداری پروستان می‌توان میزان تهاجمی بودن سرطان پروستات، در صورت وجود، و یا به عبارتی دیگر احتمال شیوع و سرایت آن به سایر اعضا بدن را تعیین کرد.
  • می‌توان از طریق بیوپسی پروستات سرطان را در همان مراحل اولیه رشد تشخیص داده و با درمان به موقع از گسترش آن به سایر نقاط بدن جلوگیری کرد.
  • در صورت مبتلا بودن به سرطان پروستات، پزشک می‌تواند به کمک نمونه برداری بهترین گزینه درمانی را اتخاذ کند.
  • اگر چنانچه فردی به سرطان پروستات مبتلا شده باشد و بخواهد در آینده از آزمایش بالینی استفاده کند معمولاً باید حتما ابتدا بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات انجام دهد. دلیل این امر این است که محققان می‌خواهند بدانند که سرطان فرد در زمان تشخیص چگونه بوده است.

معایب نمونه برداری پروستات 

موارد زیر از معایب و عوارض نمونه برداری پروستات می‌باشد:

  • بیوپسی تنها نشان می‌دهد که آیا سرطان در نمونه‌های گرفته شده وجود داشته است یا نه بنابراین ممکن است که سلول‌های سرطانی در نمونه گرفته شده وجود نداشته باشد.
  • نمونه برداری پروستات می‌تواند سرطان با سرعت کند در حال رشد و یا غیرتهاجمی که ممکن است هیچ علائم یا مشکلی در طول زندگی شما ایجاد نکند را نیز نشان دهد. در این صورت باید تصمیم بگیرید که آیا می‌خواهید تحت معالجه قرار بگیرید و یا اینکه تنها تحت نظر پزشک قرار می‌گیرد. درمان سرطان پروستان در این دسته از موارد می‌تواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد که ممکن است زندگی را برای شما دشوار کند اما از طرفی دیگر، تحت نظر بودن نیز به جای درمان باعث می‌شود که همواره دغدغه و نگرانی‌هایی همراه شما باشد.
  • بیوپسی دارای عوارض و خطرات جانبی از جمله خطر ابتلا به عفونت‌های جدی است.
  • در صورت مصرف داروهای رقیق کننده خون شاید لازم باشد که مصرف آنها را برای مدتی متوقف کنید زیرا گاهی نمونه برداری باعث خونریزی تا چند هفته می‌شود.

نمونه برداری پروستات چگونه انجام می‌شود؟


افرادی که قصد دارند از پروستاتشان نمونه برداری شود معمولا دو حالت وجود دارد. یا در همان روز مراجعه از آنها نمونه برداری می‌شود و یا پس از مراجعه به بیمارستان، پزشک تاریخی را معین کرده و به بیمار گفته می‌شود که در آن تاریخ برای انجام نمونه برداری به بیمارستان مراجعه کند.

اگر چنانچه داروهای خاصی مصرف می‌کنید، مخصوصا آنتی بیوتیک‌ها یا داروهای رقیق کننده خون، باید حتما قبل از انجام نمونه برداری این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. گاهی ممکن است که به منظور پیشگیری از بروز عفونت، قبل از نمونه برداری مقداری داروی آنتی بیوتیک در قالب قرص و یا تزریق به شما داده شود. همچنین ممکن است که پزشک قرص‌های آنتی بیوتیک برای شما تجویز کند تا پس از بیوپسی آنها را در خانه مصرف کنید. فراموش نکنید که این قرص‌ها را باید تا آخر مصرف کنید تا کارآیی خود را نشان دهند. بیوپسی پروستات توسط پزشک، پرستار یا رادیولوژیست انجام می‌شود. بیوپسی پروستان در دو نوع اصلی انجام می‌شود:

  • بیوپسی هدایت شده با سونوگرافی از طریق رکتال (TRUS)، جایی که در آن سوزن از طریق مقعد وارد بدن می‌شود.
  • بیوپسی ترانس پرینئال که در آن سوزن وارد پوست بین بیضه‌ها و مقعد (پرینیوم) می‌شود.

نمونه برداری پروستات از طریق مقعد (TRUS) چگونه انجام می‌شود؟  

نمونه برداری پروستات از طریق مقعد (TRUS) چگونه انجام می‌شود؟

این روش نمونه‌برداری، روش رایج‌ترین بیوپسی پروستات است که در آن از یک سوزن نازک برای گرفتن نمونه‌های کوچک از بافت پروستات استفاده می‌شود. بیمار در این روش بر روی تخت دراز کشیده و زانوهایش را به سمت قفسه سینه جمع می‌کند. سپس پزشک یا پرستار یک پروب سونوگرافی کوچک را چرب کرده و وارد مقعد بیمار می‌کند تا تصاویری از پروستات گرفته و بر روی یک صفحه نمایش نشان دهد. پزشک با استفاده از این تصاویر، سلول‌های مورد نظر برای نمونه‌برداری را انتخاب می‌کند. اگر قبلاً MRI داده باشید، پزشک احتمالاً از تصاویر آن برای انتخاب نواحی مناسب برای نمونه‌برداری استفاده می‌کند.

برای کاهش هرگونه ناراحتی و درد، پزشک ممکن است یک ماده بی‌حس کننده موضعی را تزریق کند. سپس با استفاده از یک سوزن نازک، نمونه‌های کوچکی از بافت پروستات گرفته می‌شود. معمولاً در طی این بیوپسی، ۱۰ تا ۱۲ نمونه از بافت‌های مختلف پروستات گرفته می‌شود، اما اگر پزشک از تصاویر MRI برای راهنمایی سوزن استفاده کند، حتی ممکن است به تعداد کمتری نمونه نیاز باشد.

نمونه برداری پروستات از طریق مقعد حدودا بین ۵ تا ۱۰ دقیقه طول می‌کشد. پس از نمونه برداری، پزشک از شما می‌خواهد تا مدتی در بیمارستان منتظر بمانید و قبل از رفتن به خانه حتما یک بار ادرار کنید زیرا  ممکن است که نمونه برداری باعث تورم پروستات ‌شود لذا پزشک می‌خواهد قبل از مرخص شدن اطمینان حاصل کند که مشکلی برای دفع ادرار در شما به وجود نیامده است.

نمونه برداری پروستات به روش ترانس پرینئال چگونه انجام می‌شود؟ 

در این روش پزشک سوزن بیوپسی را از طریق پوست ناحیه بین بیضه‌ها و مقعد (پرینه) داخل پروستات می‌کند. در گذشته، بیمارستانها تنها در صورتی از این روش برای نمونه برداری استفاده می‌کردند که فرد بنا به مشکلاتی قادر به انجام نمونه برداری از طریق مقعد نبود. امروز بسیاری از بیمارستان‌ها انجام نمونه برداری از طریق مقعد (TRUS) را متوقف کرده و تنها از بیوپسی‌های ترانس پرینئال استفاده می‌کنند.

معمولا در بیوپسی ترانس پرینئال از بیهوشی عمومی استفاده می‌شود بنابراین بیمار در طی نمونه برداری پروستات خواب خواهد بود و چیزی را حس نمی‌کند. از آنجا که بیهوشی عمومی عوارض جانبی به دنبال دارد لذا باید پزشک و یا متخصص مربوطه حتما قبل از شروع نمونه برداری در این خصوص با شما صحبت کند. البته امروز در برخی از بیمارستان‌ها برای انجام نمونه برداری پروستات به شیوه ترانس پرینئال یا از بیهوشی موضعی استفاده می‌کنند که در آن پروستات و نواحی اطراف آن یا کاملا بی‌حس می‌شود و یا از بیحس‌ کننده نخاعی (اپیدورال) کمک می‌گیرند که در این صورت فرد هیچگونه حسی در قسمت کمر به پایین نخواهد داشت.

پس از آن، پزشک یک پروب سونوگرافی را به کمک ژل چرب کرده و در مقعد بیمار قرار می‌دهد. این پروب تصاویری از پروستات را روی یک صفحه به نمایش در می‌آورد و به پزشک کمک می‌کند تا سوزن بیوپسی را در محل مورد نظر قرار دهد.

اگر چنانچه قبلا از پروستات خود MRI گرفته باشید در این صورت احتمالا پزشک صرفا چند نمونه از ناحیه‌ای از پروستات بگیرد که در تصاویر ام آر آی غیرطبیعی به نظر می‌رسند. به این نوع نمونه گیری، نمونه‌گیری هدفمند گفته می‌شود.

اگر MRI نداده باشید در این صورت ممکن است که پزشک حداکثر ۲۵ نمونه از مناطق مختلف پروستات بگیرد. به این روش بیوپسی شبکه‌ای گفته می‌شود زیرا در این نوع نمونه برداری پزشک یک شبکه (الگو) را بر روی سطح پوست بین بیضه‌ها و پرینه قرار می‌دهد. سپس سوزن را از طریق سوراخ‌های شبکه به داخل پروستات وارد می‌کند. از این نوع نمونه برداری معمولا زمانی استفاده می‌شود که علی رغم این که در نمونه برداری پروستات به روش TRUS هیچ سلول سرطانی مشاهده نشده ولی پزشک کماکان احتمال می‌دهد که ممکن است فرد دچار سرطان پروستات شده است.

نمونه برداری پروستانت به روش ترانس پرینئال معمولا حدود ۲۰ تا ۴۰ دقیقه طول می‌کشد. اگر  چنانچه در طی این نوع نمونه برداری از بیهوشی عمومی‌ استفاده شده باشد در این صورت بیمار باید قبل از رفتن به خانه چند ساعت در بیمارستان بماند تا بیحسی وی به طور کامل برطرف شود. همچنین بهتر است کسی به همراه داشته باشید تا شما را تا منزل همراهی کند. پس از نمونه برداری، پزشک از شما می‌خواهد تا مدتی در بیمارستان منتظر بمانید و قبل از رفتن به خانه حتما یک بار ادرار کنید زیرا  ممکن است که نمونه برداری باعث تورم پروستات ‌شود لذا پزشک می‌خواهد قبل از مرخص شدن اطمینان حاصل کند که مشکلی برای دفع ادرار در شما به وجود نیامده است.

عوارض نمونه برداری از پروستات چیست؟ 


نمونه برداری پروستات یکسری عوارض جانبی به همراه دارد که ممکن است در هر کس متفاوت باشد و یا تنها تعداد اندکی از این عوارض در شما بروز کند. برخی از عوارض احتمالی نمونه برداری پروستات عبارتند از:

درد یا ناراحتی 

بعضی از افراد پس از نمونه برداری رکتال (TRUS) تا چند روز احساس درد و ناراحتی در ناحیه مقعد خود دارند. برخی دیگر نیز ممکن است در زیر آلت تناسلی خود یا در قسمت زیر شکم درد خفیفی احساس کنند. اگر از بیوپسی ترانس پرینئال استفاده کنید، ممکن است تا چند روز در ناحیه‌ای که سوزن وارد آن شده بود، دچار کبودی یا ناراحتی شوید.

برخی افراد معتقدند که بیوپسی بسیار دردناک است، در حالی که برخی دیگر تنها به صورت جزئی احساس ناراحتی می‌کنند. گاهی اوقات پزشک ممکن است برای تسکین درد، به شما توصیه کند که از داروهای مسکن و ضد دردی مانند پاراستامول استفاده کنید. اگر درد و ناراحتی شما پس از نمونه‌گیری تا مدتها برطرف نشد، حتما با پزشک خود تماس بگیرید.

خونریزی کوتاه مدت  

طبیعی است که تا حدود دو هفته پس از نمونه گیری پروستات مقدار کمی‌خون در ادرار یا مدفوع  خود مشاهده کنید. همچنین گاهی ممکن است که تا دو ماه پس از بیوپسی پروستات شاهد وجود خون در مایع منی خود باشید و منی به رنگ قرمز یا قهوه‌ای تیره دیده شود. این امر کاملا طبیعی است و ظرف گذشت مدتی به خودی خود بهبود می‌یابد. اگر چنانچه پس از مدتی رنگ منی به حالت طبیعی برنگشت و یا اوضاع وخیم‌تر شدت باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

عفونت  

برخی از افراد پس از نمونه برداری پروستات دچار عفونت می‌شوند. البته احتمال ابتلا به عفونت در بیوپسی‌های  TRUS نسبت به بیوپسی ترانس پرینئال بیشتر است. برای پیشگیری از بروز این مشکل باید داروهای آنتی بیوتیکی تجویز ‌شده را طبق دستور پزشک مصرف کنید. البته گاهی ممکن است که حتی با وجود مصرف داروهای آنتی بیوتیک باز هم دچار عفونت شوید.

علائم عفونت ادراری شامل موارد زیر می‌باشد:

  • احساس درد یا سوزش به هنگام ادرار کردن
  • تیره بودن رنگ ادرار به همراه بوی تند و ناخوشایند
  • بیشتر از حد معمول بودن تعداد دفعات ادرار کردن
  • درد در ناحیه تحتانی شکم (زیر ناف)

در صورت بروز هر یک از این علائم، سریعاً با پزشک یا متخصص خود در بیمارستان تماس بگیرید. اگر چنانچه به هر دلیلی قادر به برقراری با تماس  با وی نشدید بصورت حضوری به او مراجعه کنید.

احتباس ادراری حاد 

تعداد اندکی ‌از افراد پس از بیوپسی پروستات قادر به دفع ادرار نیستند که به این حالت احتباس ادرار گفته می‌شود. دلیل بروز این اتفاق این است که نمونه برداری باعث تورم پروستات شده و ادرار کردن را برای بیمار مشکل می‌کند. احتمال بروز احتباس ادراری حاد در افرادی که از بیوپسی شبکه‌ای استفاده می‌کنند بیشتر است زیرا در این روش نمونه‌های بیشتری از پروستات فرد گرفته می‌شود لذا ممکن است که تورم بیشتری در پروستات وی رخ دهد.

معمولا پزشک قبل از این که شما را از بیمارستان مرخص کند باید از نبود مشکل در دفع ادرار شما اطمینان حاصل کند. اگر چنانچه قادر به دفع ادرار نباشید در این صورت ممکن است لازم باشد به مدت چند روز از سوند در منزل استفاده کنید. سوند یک لوله نازک است که برای تخلیه ادرار از بدن به مثانه شما وصل می‌شود.

مشکلات جنسی  

پس از نمونه برداری پروستات می‌توانید رابطه جنسی برقرار کنید. اگر در داخل مایع منی خون وجود داشته باشد باید تا زمان متوقف شدن خونریزی از کاندوم استفاده کنید. همچنین تعداد اندکی ‌از مردان بعد از انجام نمونه برداری پروستات دچار مشکلات نعوظ در آلت تناسلی خود می‌شوند. این مشکل در صورتی اتفاق می‌افتد که عصب کنترل نعوظ را در طی نمونه برداری دچار آسیب شده باشد. این مشکل زیاد شایع نیست و معمولاً طی دو ماه برطرف می‌شود. در صورتی که نگران این قضیه هستید می‌توانید با پزشک خود مشورت کنید.

نتایج نمونه برداری پروستات 


نتایج نمونه برداری پروستات

برای تشخیص سرطان پروستات، نمونه‌هایی از پروستات گرفته شده و در زیر میکروسکوپ بررسی می‌شوند تا مشخص شود که آیا سلول‌های سرطانی در آن وجود دارد یا نه. نتایج آزمایش با عنوان گزارش پاتولوژی به پزشک شما ارائه می‌شود. این نتایج به پزشک کمک می‌کنند تا بفهمد آیا فرد دچار سرطان پروستات شده است یا نه. همچنین با توجه به نتایج، می‌توان تعداد نمونه‌های حاوی سلول‌های سرطانی و میزان سرطان در هر نمونه را تعیین کرد.

عموماً دو هفته زمان لازم است تا نتایج نمونه‌برداری پروستات آماده شود. می‌توانید از پزشک خود در مورد زمان آماده شدن نتایج سوال کنید. همچنین ممکن است یک کپی از گزارش آسیب‌شناسی برای شما ارسال شود و یا می‌توانید یک کپی از مکاتبات بین پزشک و بیمارستان را دریافت کنید. اگر به هر دلیلی از اطلاعات ارائه شده در گزارش یا مکاتبات سردرنیاورید، از پزشک خود بخواهید تا آنها را برای شما توضیح دهد.

اگر چنانچه جواب نمونه برداری سرطانی بود چه باید کرد؟  

اگر جواب نمونه برداری پروستات نشان داد که دچار سرطان شده‌اید احتمالاً شوک بزرگی به شما وارد شود و حتی ممکن است که در این لحظه متوجه حرف‌های پزشک نشوید. بهتر است برای گرفتن نتایج نمونه برداری یکی از اعضای خانواده و یا یکی از دوستان خود را با خود ببرید تا از توضیحات پزشک خلاصه برداری کند.

نتایج نمونه برداری نشان دهنده سرعت رشد سرطان و احتمال سرایت آن به خارج از پروستات است که با نام‌های درجه گلیسون، نمره گلیسون و یا گروه درجه‌بندی مشخص شود.

درجه گلیسون  

هنگامی‌که سلول‌ها را در زیر میکروسکوپ قرار می‌دهید بسته به سرعت رشد آنها، الگوهای مختلفی دارند. این الگو در درجات بین ۱ تا ۵ دسته بندی می‌شود به همین دلیل به آن درجه گلیسون گفته می‌شود. درجه‌های ۱ و ۲ مشابه سلول‌های طبیعی هستند لذا در گزارشات آسیب شناسی گنجانده نمی‌شوند. اگر کسی مبتلا به سرطان پروستات باشد پس قطعا درجه‌های گلیسون ۳، ۴ و ۵ دارد. هرچه درجه گلیسون بالاتر باشد احتمال ابتلا به سرایت سرطان به خارج پروستات بیشتر می‌شود.

نمره گلیسون  

در نمونه‌های بیوپسی ممکن است بیش از یک درجه سرطان وجود داشته باشد. با جمع کردن دو درجه گلیسون با یکدیگر یک نمره کلی از گلیسون بدست می‌آید. درجه اولی که قرار است با درجه دوم جمع شود باید شایع‌ترین درجه در همة نمونه‌ها باشد و درجه دوم هم  بالاترین درجه از آنچه که باقی مانده است. وقتی این دو درجه با هم جمع شوند به مجموع آن دو نمره گلیسون گفته می‌شود.

نمره گلیسون = شایع‌ترین درجه + بالاترین درجه در بین نمونه‌ها

به عنوان مثال، اگر نمونه‌های بیوپسی نشان می‌دهد که:

  • بیشتر سرطان‌های دیده شده درجه ۳ و
  • بالاترین درجه سرطان‌های مشاهده شده درجه ۴ است
  • پس نمره گلیسون ۷ می‌شود (۳+۴)

اگر نمره گلیسون شما از دو درجه یکسان مثل ۳+۳ تشکیل شده باشد این بدان معنی است که هیچ درجه دیگری در نمونه‌ها مشاهده نشده است. اگر مبتلا به سرطان پروستات هستید پس نمره گلیسون شما بین عددی بین۶ = (۳+۳) و ۱۰ = (۵+۵) خواهد بود.

گروه درجه بندی 

پزشک ممکن است درباره “گروه درجه ‌بندی” نیز با شما صحبت کند. گروه درجه‌بندی یک سیستم جدید برای نشان دادن میزان تهاجمی‌بودن (سرعت رشد) سرطان پروستات ‌است. گروه درجه‌بندی شما عددی بین ۱ تا ۵ خواهد بود.

نمره‌ گلیسون یا گروه درجه بندی چیست؟

هرچه نمره گلیسون یا گروه درجه‌ بندی بالاتر باشد سرطان تهاجمی‌تر و احتمال رشد و شیوع آن بیشتر است. نمره و گروه‌های درجه بندی مختلف گلیسون که پس از بیوپسی پروستات بدست می‌آید در زیر  توضیحاتی داده شده است. البته نکات زیر صرفا جنبة راهنمایی دارد و پزشک شما بیشتر در این زمینه با شما صحبت خواهد کرد.

  • نمره گلیسون ۶ (۳+۳): سرعت رشد کلیه سلول‌های سرطانی موجود در بیوپسی آهسته و کند است (گروه درجه ۱).
  • نمره گلیسون ۷ (۳+۴): سرعت رشد بیشتر سلول‌های سرطانی موجود در نمونه برداری پروستات بسیار آهسته‌ است. البته برخی از سلول‌های سرطانی نیز وجود دارند که به نظر می‌رسد با سرعت متوسطی ​​رشد ‌کنند (گروه درجه ۲).
  • نمره گلیسون ۷ (۴+۳): سرعت رشد بیشتر سلول‌های سرطانی موجود در نمونه برداری متوسط است اما برخی از سلولهای سرطانی وجود دارند که ظاهرا سرعت رشد آنها کند است (گروه درجه ۳).
  • نمره گلیسون ۸ (۳+۵): سرعت رشد اکثر سلول‌های سرطانی موجود در نمونه برداری آهسته است با این حال برخی از سلول‌های سرطانی موجود با سرعت بالایی در حال رشد هستند (گروه درجه ۴)
  • نمره گلیسون ۸ (۴+۴):کلیه سلول‌های سرطانی موجود در بیوپسی به احتمالاً با سرعت متوسط ​​رشد می‌کنند (گروه درجه ۴).
  • نمره گلیسون ۸ (۵+۳): هرچند که ممکن است سرعت رشد برخی از سلول‌های سرطانی بسیار کند باشد اما اکثر سلول‌های سرطانی موجود در بیوپسی با سرعت بالایی تکثیر می‌شوند (گروه درجه ۴)
  • نمره گلیسون ۹ (۴+۵): اکثر سلول‌های سرطانی موجود در نمونه برداری پروستات با سرعت متوسطی در حال رشد هستند ولی ممکن است که در این بین سرعت رشد برخی از سلول‌های سرطانی بالا باشد (گروه درجه ۵).
  • نمره گلیسون ۹ (۵+۴): هرچند که ممکن است سرعت رشد برخی از سلول‌های سرطانی متوسط باشد اما اکثر سلول‌های سرطانی موجود در بیوپسی با سرعت بالایی تکثیر می‌شوند (گروه درجه ۵)
  • نمره گلیسون۱۰ (۵+۵): تمام سلول‌های سرطانی موجود در بیوپسی به سرعت رشد می‌کنند (گروه درجه ۵).

انواع سرطان پروستات کدامند؟

پس از اتمام نمونه برداری و آماده شدن نتایج آن، پزشک نتایج بدست آمده را بررسی می‌کند تا نوع سرطان پروستات بیمار را مشخص کند.

اکثر مردانی که دچار سرطان پروستات می‌شوند سرطان آنها از نوع سرطان پروستات را آدنوکارسینوم است  که گاهی مواقع این نام را می‌توان بر روی گزارش نتایج نمونه برداری نیز مشاهده  کرد. البته سرطان پروستات انواع دیگری نیز دارد که اغلب بسیار نادر هستند.

اگر جواب نمونه برداری منفی بود چه اقدامی باید کرد؟ 

در صورتی که سلول‌های سرطانی در نمونه برداری مشاهده نشد تا حد زیادی امیدبخش است. البته این بدان معنا نیست که “سرطان ندارید ” بلکه این نشان دهنده این است که “هیچ سلول سرطانی در نمونه پیدا نشده است”. گاهی اوقات ممکن است که فرد سرطان پروستات داشته باشد اما سلول‌های سرطانی از چنگ سوزن نمونه برداری قسر در رفته باشند.

نتایج نمونه برداری پروستات می‌تواند چه موارد دیگری را نیز نشان دهد؟  

گاهی اوقات ممکن است که نمونه برداری پروستات تغییرات دیگری به نام نئوپلازی درون اپیتلیالی (PIN)  یا تکثیر  غیرعادی آسینار کوچک(ASAP)  در سلول‌های پروستات شما پیدا کند.

در موارد زیر چه بایدکرد؟ 

اگر نتایج نمونه برداری مثبت (سرطانی) باشد 

پزشک یا یک پرستار در مورد نتایج نمونه برداری با شما صحبت خواهد کرد. در این مواقع ممکن است لازم شود که برای شناسایی اینکه آیا سرطان به خارج از پروستات سرایت پیدا کرده یا نه و یا این که سلول‌های سرطانی به چه نقاطی از بدن راه پیدا کرده‌اند یکسری آزمایشات تصویری انجام دهید.

پس از آن، پزشک به همراه تیمی ‌از متخصصان از رشته‌های مختلف پزشکی تمام نتایج آزمایشات را مورد بررسی قرار می‌دهد. سپس براساس نتایج حاصل از آزمایشات، پزشک در خصوص بهترین اقدامات لازمه با شما صحبت خواهد کرد.

اگر جواب نمونه برداری پروستات منفی (غیرسرطانی) باشد چه اقداماتی باید انجام داد؟ 

پزشک نتایج سایر آزمایشات و خطر ابتلا به سرطان پروستات در شما را بررسی می‌کند تا بتواند در مورد اقدامات بعدی بهترین تصمیم را بگیرد. اگر چنانچه پزشک احتمال دهد که سرطان پروستات دارید اما این موضوع در نمونه برداری مشاهده نشده است در این صورت ممکن است به شما توصیه کند که یک بار دیگر از شما نمونه برداری و یا MRI گرفته شود.

اما اگر پزشک به نتایج نمونه برداری اکتفا کند و این احتمال را بدهد که شما سرطان پروستات ندارید در این حالت ممکن است به شما پیشنهاد کند که از طریق انجام آزمایش  PSA بصورت مرتب و مستمر پروستات شما را تحت نظر بگیرد تا ببیند که در آینده تغییراتی به وجود می‌آید یا نه.  

مقالات مرتبط

انواع ناباروری در مردان : اختلال در اسپرماتوژنز و مشکلات دفع اسپرم

سوالات رایج درمورد پیوند کلیه، نارسایی کلیه و دیالیز کلیه

چگونگی درمان کجی مادرزادی آلت تناسلی در کودکان و مردان

بیماری های شایع اورولوژی، کلیه و مجاری ادرار

بیماری های شایع اورولوژی، کلیه و مجاری ادرار (سنگ کلیه، عفونت و ..)

فهرست
تماس با ما