فهرست موضوعات
تاریخ 15 نوامبر 2023
چرا مردم به سراغ درمانهای گیاهی میروند؟ پاسخ سوال این است که درمانهای شیمیایی بعضی اوقات با عوارض جانبی همراه هستند. اما آیا درمانهای گیاهی بهتر و موثرتر از درمانهای شیمایی هستند؟ دانستن قطعی این موضوع کار دشواری است. لازم به ذکر است که امروزه حتی بدون اثبات تاثیر داروهای گیاهی شاهد وجود آنها در بازارها هستیم. برخی از داروهای گیاهی قرنها است که جهت درمان مشکلات اورولوژی مصرف میشوند.
در سالهای اخیر با پژوهشهای فراوانی که بر روی خواص گیاهان دارویی انجام شده، بسیاری از مردم به درمانهای طبیعی و گیاهی روی آوردهاند تا با به حداقل رساندن عوارض جانبی مشکلات خود را درمان کنند. هرچند گیاهان دارویی نسبت به داروهای شیمیایی دیر اثر هستند اما میتوان با خیالی آسودهتر آنها را مصرف کرد. با این وجود گیاهان دارویی نیز مانند داروهای شیمیایی باید با تجویز پزشک مصرف شوند و مصرف خودسرانه آنها میتواند عوارض جبران ناپذیری در پی داشته باشد.
دکتر اسلامی به عنوان متخصص اورولوژی با تسلط بر درمان مشکلات اورولوژیک، میتواند به بیماران در درمان بدون عوارض مشکلاتشان کمک کند. برای دریافت مشاوره و یا مراجعه حضوری با شماره 02188343444 تماس حاصل فرمایید.
داروهای گیاهی برای بیش فعالی مثانه
در این قسمت به معرفی 10 داروی گیاهی درمان تکرر ادرار یا بیش فعالی مثانه می پردازیم.
این دارو که از ترکیب 10 گیاه بدست آمده یکی از بهترین محصولات گیاهی تحقیق شده است. محققان ژاپنی به این نتیجه رسیدهاند که مصرف این دارو به مدت 8 هفته مشکل تکرر ادرار را برطرف میکند. مطالعات دیگر حاکی از آن است که این دارو نیاز به ادرار را کمتر کرده و مشکل بی اختیاری ادرار را برطرف میکند. Chughtai معتقد است که این دارو ممکن است با قطع سیگنالهای عصبی به مثانه موجب درمان مشکلات اورولوژی شود.
این داروی گیاهی چینی ترکیبی از 8 ماده طبیعی است. یک تحقیق ژاپنی که بر روی بافت حیوانی انجام شده حاکی از آن است که این ترکیب گیاهی انقباض عضله مثانه را برطرف میکند.
این گیاه (Barosma betolina) گلدار که در کوه های آفریقای جنوبی یافت میشود از دهه 1950 کاربرد دارویی دارد. این گیاه بسیاری از مشکلات ازجمله سرفه، عفونت کلیه، دل درد و بیش فعالی مثانه را درمان نموده است.
این گیاه به دلیل داشتن قلابهای کوچک و چسبنده روی برگهایش معمولا با چای دم شده و جهت درمان عفونت مجرای ادرار مصرف میشود. هیچ تحقیقی درخصوص تاثیر این گیاه در درمان تکرر ادرار انجام نشده اما Chughtai معتقد است که تصور بسیاری از مردم این است که گیاه علف پنیر مثانه را درمان میکند.
ظاهر بلند و شبیه دم اسب این گیاه موجب شده نام دم اسبی به خود بگیرد. گیاه دم اسبی که از خانواده گیاهان سرخس است در باتلاقها، مردابها و رودخانهها رشد میکند. گیاه دم اسبی سرشار از آنتی اکسیدان بوده و تاثیر چشمگیری در مقابله با استرسهای طبیعی ناشی از پیری و افزایش سن دارد. دم اسبی ممکن است این فرایند را آهسته و یا معکوس کند.
مصرف این گیاه که حاوی رشتههای نازک گیس مانند است ممکن است موجب دل درد شود اما سرشار از ویتامین و آنتی اکسیدان است. قرنها است که از کلاله ذرت به عنوان گیاه درمان عفونتهای مجرای ادرار استفاده میشود. اخیرا این گیاه جهت درمان تکرر ادرار نیز مصرف میشود.
بیش از 2000 سال است که قارچ گانودرما در ترکیب داروهای چینی وجود دارد. طبق یکی از تحقیقات ژاپنی، بعد از 8 هفته مصرف این قارچ دارویی تکرر ادرار کمتر میشود. بسیاری از پزشکان براین باورند که قارچ گانودرما موجب کاهش سطح هورمونهایی میشود که به تقویت رشد پروستات کمک میکنند. تقویت رشد پروستات درحقیقت یکی از علل بیش فعالی مثانه در مردان است.
این دارو از گیاه مراکشی شبیه به کاکتوس تهیه میشود. گیاه رزینیفراتوکسین به خاصیت تند و سوزاننده شبیه فلفل معروف است. کارشناسان معتقدند که این گیاه موجب انسداد اعصاب مثانه و قطع ارسال پیام نیاز تخلیه ادرار میشود. این داروی گیاهی ممکن است با بالا بردن تحمل مثانه موجب شود بیمار کمتر به دستشویی برود.
فلفلهای چیلی حاوی ترکیبات این گیاه تند هستند. تاثیر کپسایسین همانند گیاه رزینیفراتوکسین است. بر اساس یکی از تحقیقات انجام شده در تایلند، مصرف این گیاه تکرر ادرار را کمتر کرده و نشت ادرار را کنترل می کند.
عوارض: ممکن است موجب بروز عوارض جانبی نظیر درد و تحریک شود.
بسیاری از اروپاییها از عصاره این گیاه که از دانههای درخت خرمای کوتوله تهیه شده جهت درمان مشکلات ناشی از بزرگ شدن پروستات استفاده میکنند. طبق تحقیقات به عمل آمده، ترکیبات موجود در این گیاه با تاثیر بر سیستم اعصاب دستگاه مجرای ادرار به درمان بیش فعالی مثانه کمک میکند.
7 داروی گیاهی برای عفونت های مجرای ادرار
همانطور که میدانید استفاده مکرر از آنتی بیوتیکها موجب اختلال در سلامت ریز اندامهای رودهای شده و در نهایت حساسیت بدن به عفونتها را بیشتر میکند. ریز اندامهای رودهای دو سوم سیستم ایمنی بدن را تشکیل میدهند. همین نکته میتواند دلیل خوبی برای بی خطر بودن داروهای گیاهی باشد. 7 داروی گیاهی را که در این قسمت معرفی میکنیم گیاهانی هستند که توسط گیاه شناسان با موفقیت استفاده شدهاند.
معروف به آقطی سیاه. در یک تحقیق دوسوکور پلاسبو که روی 57 زن مبتلا به عفونتهای مجرای ادراری انجام شده حاکی از آن است که گیاه انگورخرس به طور موثر عفونت مجرای ادرار را برطرف میکند. این گیاه به عنوان آنتی بیوتیک، ضدعفونی کننده مجرای ادرار، قابض و درمان کننده غشای مخاطی دستگاه مجرای ادراری عمل میکند. لازم به ذکر است که گیاه انگور خرس یک دیورتیک و یا ادرارآور است.
برخلاف ریشه این گیاه که به سلامت گوارش و کبد کمک میکند خود گیاه یک مدر قوی است که جهت تخلیه مثانه و تسکین علائم بکار میرود.
دارای خواص مرهمی و یا تسکین دهنده مخاطی است. این گیاه غشاهای مخاطی تحریک شده را تسکین میدهد. کلاله ذرت همچنین نوعی مدر است، سرشار از سیلیکا و سایر موادمعدنی است که به تقویت بافتها کمک میکند.
تاثیری مشابه کلاله ذرت دارد.
بله. آب نبات مارشمالو اصلی از این گیاه تهیه شده است. همانطور که میتوانید تصور کنید، مارشمالو میتواند موجب تسکین غشاهای مخاطی تحریک شده دستگاه مجرای ادراری شود.
قره قاط در اصطلاح گیاه نیست اما توسط گیاه شناسان استفاده میشود. شرکت Florids یک شرکت بهداشتی است که مطالعات گستردهای را درخصوص عصاره گیاه قره قاط انجام داده است. این گیاه مانع چسبیدن باکتریهای مضر به دیواره مجرای ادرار شده و به طور موثر با پاک کردن دستگاه مجرای ادرار از باکتری به ارتقاء سلامت دستگاه ادرار کمک میکند. این امر مسلما تعداد دفعات التهاب مثانه را کاهش میدهد.
یک ضدباکتری قوی و تسکین دهنده غشای مخاطی است که جهت درمان التهاب دیواره دستگاه ادراری مصرف میشود.
درمانهای قدیمی اختلال نعوظ
جینسینگ، گیاه چینی و کرهای
گیاه جینسینگ با بیش از 2000 سال قدمت در تاریخ طب چین و کره به عنوان داروی مقوی سلامت و طول عمر مصرف میشود. ریشه این گیاه که به جینسینگ قرمز کرهای معروف است معمولا جهت درمان ناتوانی جنسی استفاده میشود.
- استقامت
- تمرکز
- فشار
- سلامت عمومی
مطالعات بالینی نشان دهنده بهبود چشمگیر:
- سفتی آلت تناسلی
- محیط دورشکم
- طول دوره نعوظ
- بهبود تمایل جنسی
این گیاه به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و با آزادسازی اسید نیتریک (NO) به عملکرد نعوظ کمک میکند. برخی افراد کرم این گیاه را برای انزال زودرس استعمال میکنند.
میزان مصرف
در طی یک آزمایش، حدود 900 میلی گرم از این گیاه را 3 بار در طول روز به مدت 8 هفته به تعدادی بیمار تجویز کردند. با وجود این که گیاه جینسینگ سالم و بودن خطر است اما توصیه میشود در یک دوره کوتاه (8-6) مصرف شود. از شایعترین عوارض جانبی این گیاه میتوان به بی خوابی اشاره نمود. جینسینگ میتواند با الکل، کافئین و برخی از داروهای دیگر واکنش منفی نشان دهد. درصورت تصمیم به مصرف این گیاه بهتر است درخصوص میزان مصرف آن با پزشک مشاوره کنید.
ماکا، گیاه پرویی
به دلیل خاصیت فراون این گیاه برای سلامت عمومی میتوان گفت که ماکا بهترین گیاهی است که باید به رژیم غذایی افزود. ماکا یا لیپیدیوم ماینی سرشار از:
- آمینو اسید
- ید
- آهن
- منیزم
میباشد.
این گیاه در سه نوع قرمز، سیاه و زرد یافت میشود. به نظر می رسد که ماکای سیاه در کاهش استرس و بهبود حافظه موثر باشد. لازم به یادآوری است که استرس میتواند موجب ناتوانی جنسی شود. در آزمایشاتی که بر روی تعدادی موش انجام شد، عصاره ماکا به طور قابل توجهی عملکرد جنسی را در موشها بهبود بخشید. شواهد کمتری برای اثبات توانایی این گیاه در بهبود عملکرد نعوظ وجود دارد. طبق مطالعات به عمل آمده، خوردن ریشه این گیاه ممکن است تاثیرات پلاسبو داشته باشد. محققان به این نتیجه رسیدهاند که این گیاه هیچ تاثیری در تغییر سطوح هورمونهای بدن ندارد.
میزان مصرف
مصرف 3 گرم از این گیاه در روز به مدت 8 هفته موجب بهبود میل جنسی در مردان میشود. با وجود سالم بودن این گیاه اما مطالعات نشان می دهند که مصرف 0.6 گرم از این گیاه در روز موجب افزایش فشارخون افراد مبتلا به مشکلات قلبی میگردد. توصیه میشود روزانه کمتر از 1 گرم در کیلوگرم و یا ا گرم در 22 پوند از این گیاه مصرف شود.
یوهیمبین، پوست درخت آفریقای غربی
یوهیمبین پوست یک درخت همیشه سبز در آفریقای غربی میباشد. بیش از 70 سال است که ریشه این گیاه برای درمان ناتوانی جنسی استفاده میشود. علل استفاده این گیاه عبارتند از:
- باعث فعال سازی اعصاب آلت تناسلی و آزاد سازی بیشتر اسید نیتریک
- بهبود جریان خون به آلت تناسلی با عریض کردن رگهای خونی
- تحریک اعصاب لگنی و تولید آدرنالین بیشتر
- افزایش میل جنسی
- طولانی شدن نعوظ
ترکیب این گیاه با ال آرژنین موجب بهبود قابل توجهی در عملکرد نعوظ افراد مبتلا به ناتوانی جنسی می گردد. ال آرژنین آمینو اسیدی است که موجب انبساط رگهای خونی می گردد. با وجود این که یوهیمبین گیاه سالم و موثر در درمان ناتوانی جنسی و نعوظ است اما ممکن است با عوارض جانبی نظیر حالت تهوع، اسهال و گرفتگی عضلات شکم همراه باشد. توصیه میشود این گیاه با داروی ویاگرا، نیترات و یا هر نوع داروی ضد فشارخون بالا مصرف نشود.
میزان مصرف
در طی یک آزمایش، میزان 20 میلی گرم از این گیاه به طور روزانه به بیماران تجویز شده است. با وجود این که آزمایشات با نتایج مثبت همراه بودند اما تاثیرات آدرنالین یوهیمبین ممکن است شامل عوارض جانبی باشند:
- سردرد
- تعریق
- تحریک
- افزایش فشارخون
- بی خوابی
قبل از مصرف گیاه یوهیمبین خصوصا اگر از داروهای ضدافسردگی و یا داروهای محرک استفاده میکنید بهتر است با پزشک مشاوره کنید.
مونتیا ویتی، ریشه گیاه آفریقایی
گیاه مونتیا ویتی که به جینجر سفید نیز معروف است در بین مردمان کشور اوگاندا بسیار رایج است چراکه در این کشور مصرف داروهای گیاهی بیشتر از داروهاهای شیمیایی است. گیاه مونتیا ویتی جهت افزایش میل جنسی و کنترل میزان اسپرم مصرف می شود. طبق مطالعات انجام شده، این گیاه دارای تاثیرات مشابه داروی ویاگرا میباشد:
- افزایش میل جنسی
- افزایش تحرک اسپرم انسان
- افزایش سطوح تستوسترون
- افزایش تولید اسید نیتریک و نعوظ
در حقیقت نوعی نوشیدنی به نام Mulondo Wine وجود دارد که از ترکیبات گیاه مونتیا ویتی تهیه شده است. این گیاه نوعی شهوت آور است، چراکه موجب افزایش میل جنسی، توانایی جنسی و لذت جنسی میگردد. مطالعاتی که بر روی تعدادی موش انجام شده حاکی از آن است که این گیاه حاوی سموم بسیار کم است.
جینکوبیلوبا، گیاهی از درختان چین
این گیاه ممکن است باعث افزایش جریان خون در ناحیه آلت تناسلی شود. تحقیقات نشان داده است که این گیاه میتواند در درمان ناتوانی جنسی موثر باشد و طبق یکی از تحقیقات انجام شده بر روی مردان، میتواند منجر به بهبود نعوظ شود. به علاوه، در یک مطالعه دیگر، مشاهده شده است که 76 درصد از مردانی که از داروهای ضدافسردگی استفاده میکنند، تاثیرات مثبتی از استفاده از گیاه جینکوبیلوبا در بهبود عملکرد جنسی خود داشتهاند. این نتایج نشان میدهد که گیاه جینکو ممکن است برای مردان مبتلا به ناتوانی جنسی ناشی از مصرف داروها موثر باشد.
به هر حال، در برخی مطالعات دیگر، هیچ گونه بهبود یا تفاوتی پس از مصرف این گیاه گزارش نشده است. این موضوع ممکن است نشان دهنده این باشد که گیاه جینکو در کنترل ناتوانی جنسی ممکن است موثرتر از درمان آن باشد، اما نیاز به تحقیقات بیشتر در این زمینه وجود دارد تا اثرات دقیق آن مشخص شود.
میزان مصرف
در طی یک تحقیق، کپسولهای 40 تا 60 میلی گرمی جینکو 2 بار در طول روز و به مدت 4 هفته به آقایانی که از داروهای ضدافسردگی مصرف میکردند تجویز شد. این تحقیق با نتایج مثبتی همراه بود. اگر به فکر مصرف مکملهای گیاه جینکو هستید بهتر است در ابتدا با پزشک مشاوره کنید. با مصرف گیاه جینکو، خطر خونریزی خصوصا در صورت مصرف داروهای ضدانعقاد خون افزایش مییابد.
داروهای گیاهی بزرگی پروستات
نخل ارهای
گیاه نخل ارهای یک گیاه با خواص درمانی است که از میوه یک نوع درخت نخل تهیه میشود. این گیاه قرنها است که در پزشکی جایگزین جهت درمان علائم ادراری ازجمله علائم ناشی از بزرگی پروستات مصرف میشود. جهت تایید خواص ضدالتهابی و انسداد هورمونی این گیاه و همچنین احتمال مصرف این گیاه در ترکیب با داروهای دیگر تحقیقات همچنان ادامه دارند. با وجود این که گیاه نخل ارهای گیاهی سالم و بدون خطر است اما عوارض جانبی خفیف ناشی از آن ممکن است موجب ناراحتی معده و سردرد شود.
بتا سیتوسترول
این مکمل گیاهی از ترکیبی از گیاهان مختلف تشکیل شده است که حاوی موادی مانند سیتوسترول و فیتوسترول (چربیهای گیاهی) هستند که مشابه کلسترول هستند. تحقیقات متعدد نشان داده است که این مکمل گیاهی میتواند علائم هیپرپلازی خوشخیم پروستات، از جمله قدرت جریان ادرار را درمان کند. برخی دانشمندان باور دارند که مواد چربی مانند بتاسیتوسترول که در گیاه نخل ارهای نیز یافت میشود، واقعاً میتوانند در درمان مشکلات اورولوژی موثر باشند. تا کنون هیچ عوارض جانبی عمدهای از مصرف این مکمل گزارش نشده است، اما با این حال، پزشکان هنوز اطلاعات کافی درباره تاثیرات بلندمدت این درمان طبیعی را ارائه نکردهاند.
پیجیوم
این گیاه که از پوست درخت آلو در آفریقا به دست میآید، از دیرباز در طب سنتی برای درمان مشکلات ادراری استفاده میشده است. گیاه پیجیوم نیز در کشورهای اروپایی برای درمان علائم هیپرپلازی خوش خیم پروستات استفاده میشود. با این حال، به دلیل کمبود تحقیقات جامع در این زمینه، اثرات دقیق این گیاه هنوز به طور کامل مشخص نشده است.
استفاده از این گیاه به نظر میرسد برای بسیاری از افراد بدون خطر باشد، اما در برخی موارد ممکن است منجر به مشکلات معده و سردرد شود. همچنین، تحقیقات کافی درباره اثرات بلندمدت این گیاه انجام نشده است، بنابراین اثرات طولانیمدت آن هنوز مشخص نیست. این نکته میتواند به عنوان یک نکته مهم در نظر گرفته شود و افراد باید در صورت استفاده از این گیاه، با پزشک خود مشورت کنند.
عصاره گرد تلخه
عصاره گرد تلخه از 3 نوع گرد علف به نامهای چاودار، دم گربهای چمن زار و ذرت تهیه شده است. بررسی گیاهی نشان داده، مردانی که از عصاره گرده تلخه استفاده کردند در مقایسه با افرادی که پلاسبو مصرف کردند علائم تکرر ادرار شبانه آنها بهبود چشمگیری داشته است. البته به دلیل اینکه این تحقیق تنها 6 ماه طول کشید فرصتی برای بررسی تاثیر این مکمل و مقایسه آن با داروهای تجویزی نبود.
گزنه دوپایه
اگر به طور تصادفی به این گیاه دست زده باشید میدانید که پرزهای روی برگ آن می تواند موجب درد شدید شود. اما لازم به ذکر است که این گیاه اگر به عنوان دارو مصرف شود مزایایی فراوانی خواهد داشت.