فهرست موضوعات
تاریخ 14 نوامبر 2023
نعوظ دردناک، که به پریاپیسم یا نعوظ مانا نیز معروف است، معمولاً طبیعی نیست و افراد مبتلا به آن باید نسبت به مدت زمان نعوظ خود توجه داشته باشند. علل زیادی برای نعوظ دردناک وجود دارد که بیشتر آنها شامل مشکلات جریان و گردش خون در آلت تناسلی است. این مساله ممکن است در اثر علل دیگری از جمله بعضی داروها، آسیب دیدن و ضربه خوردن آلت تناسلی یا مجاری ادراری نیز ایجاد شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد علل و درمان نعوظ دردناک پیشنهاد میکنیم مطلب زیر را مطالعه کنید.
در اغلب موارد، وقتی نعوظ بیشتر از حد معمول طول بکشد دردناک هم هست، اما حتی کسانی که درد ندارند، برای رفع علائم نعوظ طولانی خود لازم است به پزشک مراجعه کنند تا از عوارض جدی آن جلوگیری شود. خونی که در آلت تناسلی گیر افتاده به سرعت اکسیژن خود را از دست میدهد. این خون فاقد اکسیژن میتواند شروع به آسیب زدن و از بین بردن بافتهای آلت تناسلی کند که منجر به مشکلات وخیمی مانند اختلال نعوظ و ناباروری میشود. اگر مکررا دچار علائم نعوظ دردناکی میشوید که خود به خود برطرف میشود، توصیه میکنیم حتما به پزشک خود مراجعه کنید. برای جلوگیری از تکرار این مساله ممکن است به درمان نیاز داشته باشید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت جهت درمان نعوظ دردناک در مطب دکتر سلمان اسلامی با شماره تلفنهای 02188343444 – 02188343445 –02188343446 تماس حاصل فرمایید.
انواع نعوظ دردناک
3 نوع نعوظ دردناک وجود دارد که هر یک به واسطه مکانیسمهای متفاوتی ایجاد میشود:
نعوظ دردناک در اثر کم بودن جریان خون در آلت تناسلی
نعوظ دردناک یا نعوظ دردناک ایسکمیک، نوعی نعوظ دردناک است که در صورت عدم درمان به موقع، میتواند خطرناکترین نوع نعوظ دردناک باشد. زیرا عدم درمان به موقع میتواند باعث آسیب دائمی به آلت تناسلی شود. این مشکل در نتیجه گیر افتادن خون در بافت آلت تناسلی به دلیل انسداد رگهای خونی یا به دلیل عدم تناسلی ماهیچههای آلت تناسلی برای بیرون راندن خون از آلت تناسلی اتفاق میافتد.
انسداد رگهای خونی باعث میشود خون تازه حاوی اکسیژن و سایر مواد مغذی لازم برای زنده ماندن بافت، نتواند به بافت آلت تناسلی برسد. این مشکل میتواند باعث آسیبی دائمی در آلت تناسلی شود. زیرا بافتی که در اثر انسداد رگ از بین میرود، ممکن است در توانایی نعوظ فرد اختلال ایجاد کند. به همین دلیل، در صورت تجربه نعوظی که بیش از ۴ ساعت طول میکشد، توصیه میشود به پزشک مراجعه کنید.
نعوظ دردناک ناشی از کمبود جریان خون، به دلیل آسیب دیدن بافت آلت تناسلی و فشار وارده از خون گیر افتاده، اغلب با درد شدید همراه است و آلت تناسلی بسیار سفت و محکم باقی میماند.
نعوظ دردناک در اثر زیاد بودن جریان خون در آلت تناسلی
نعوظ دردناک ناشی از زیاد بودن جریان خون بسیار نادر است و معمولاً از آسیب دیدگی نواحی تناسلی یا مناطق اطراف آن ناشی میشود. علت معمول این نوع نعوظ، پارگی یکی از رگهای خونی است که آلت تناسلی را خون رسانی میکنند و باعث میشود خون به نحو غیرقابل کنترلی در بافت آلت تناسلی جریان یابد. در این نوع نعوظ دردناک، ممکن است آلت تناسلی طی نعوظ طولانی مدتی که دارد به اندازه زمانی که فرد در حالت تهییج و برانگیختگی جنسی است سفت و محکم نشده و معمولاً دردناک نیست.
نعوظ دردناک تکرار شونده
این نوع از نعوظ دردناک شبیه به نعوظ دردناک ناشی از کم بودن جریان خون است، با این تفاوت که بریده بریده و منقطع است. در نعوظ دردناک تکرار شونده، معمولاً بین 2 تا 3 ساعت طول میکشد تا آلت تناسلی به حالت استراحت (شل یا آویزان) برگردد. این نوع نعوظ دردناک ممکن است در طول خواب یا قبل یا بعد از تحریک جنسی در افراد مبتلا به آن رخ دهد. ممکن است به مرور زمان، دورههای نعوظ دردناک تکرار شونده بیشتر و طولانیتر شوند. این نوع نعوظ دردناک هم مثل نعوظ دردناک ناشی از کم بودن جریان خون، ممکن است باعث آسیب دیدگی دائمی آلت تناسلی شده و بر عملکرد جنسی فرد تأثیر بگذارد. در صورتی که به این مشکل مبتلا هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
چه عواملی باعث درد آلت تناسلی در هنگام نعوظ میشود؟
شایعترین علل نعوظ دردناک به شرح زیرند:
داروها
نعوظ دردناک ناشی از جریان خون کم یکی از عوارض جانبی احتمالی بعضی داروهای خاص و مواد مخدری مانند ماری جوانا، اکستازی، کوکائین و متامفتامین (کریستال مت) است. داروهای تجویزی که ممکن است منجر به نعوظ دردناک ناشی از جریان خون کم شوند، عبارتند از:
- داروهای رقیق کننده خون (داروهای ضد انعقاد خون)، هپارین و وارفارین
- متیل فنیدات، دارویی که برای مدیریت اختلال کمتوجهی – بیشفعالی استفاده میشود
- برخی داروهایی که برای درمان مبتلایان به بیماریهای روانی مانند اسکیزوفرنی و افسردگی استفاده میشوند
- بسیاری از داروهای فشار خون بالا
- داروهای تزریقی که برای درمان ناتوانی جنسی استفاده میشوند، مانند پروستاگلاندین ای ۱ و پاپاورین
- برخی از هورمونها مانند هورمون آزادکننده گنادوتروپینها، هورمون تاموکسیفن و هورمون تستوسترون.
علل ناشی از ضربه و جراحت
وارد آمدن ضربه یا صدمه به آلت تناسلی یا ناحیه لگن غالباً باعث ایجاد نعوظ دردناک غیر ایسکمیک میشود. این گونه حوادث آسیب زا ممکن است در اثر حوادث جدی مانند تصادفات وسایل نقلیه موتوری یا دلایلی که ممکن است چندان مهم به نظر نرسند مانند نیش یا گزیدگی حشرات ایجاد شوند. صرف نظر از علت حادثه، حوادث آسیب زایی که منجر به علائم نعوظ دردناک و درد آلت تناسلی میشوند باید بلافاصله پیگیری شوند.
کمخونی سلولهای داسی شکل و سایر بیماریهای خونی
بسیاری از بیماریهای ارثی خطرناک به عنوان علت اصلی دارایی شکل غیرطبیعی گلبولهای قرمز خون معرفی میشوند. این شکل غیرطبیعی باعث میشود تا گلبولهای قرمز در رگهای خونی گیر کنند. این مشکل علاوه بر نعوظ دردناک، برای بسیاری از بیماران مشکلساز است. اختلالات دیگر خونی که ممکن است با این شکل غیرطبیعی گلبولهای قرمز همراه باشند شامل سرطانهای خونی مانند لوسمی و مولتیپل میلوما، لخته شدن خون و یک بیماری نادر به نام تالاسمی است که شبیه به بیماری سلولهای داسیشکل است.
6 مشکل یا بیماری که ممکن است باعث نعوظ دردناک شوند
6 بیماری یا مشکلی که ممکن است شدت درد نعوظ را زیادتر کنند عبارتند از:
اورتریت
اورتریت، التهاب یا عفونت مجرای ادراری است که ادرار را از مثانه به خارج از بدن منتقل میکند. در این بیماری ممکن است صرفا مجرای ادرار درگیر شود و یا ممکن است به طور کل سایر ساختارهای دستگاه ادراری نیز درگیر عفونت شده باشند.
اورتریت به خودی خود یک بیماری مقاربتی نیست، اما همان باکتریها و ویروسهایی که باعث بیماریهای مقاربتی میشوند میتوانند مجرای ادراری را نیز آلوده کنند. علت شایع دیگر باکتری “اشریشیا کلی۶” ( E.coli ) است که در مدفوع وجود دارد.
زنانی که فعالیت جنسی دارند بیشتر ممکن است دچار این عفونت شوند، اما هر چیز دیگری که باعث شود باکتریها (به خصوص باکتری E.coli ) وارد مجاری ادراری شوند ممکن است باعث عفونت شود.
شایعترین علامت این بیماری احساس سوزش در هنگام ادرار کردن و وجود ترشحات ابر مانند است.
هیپو گنادیسم دیر رس
برای بیماری هیپوگنادیسم دیر رس، عناوین کمبود آندروژن یا سندرم کمبود تستوسترون نیز به کار میرود. طی این مشکل که گاهی در بین مردان بالای 50 سال مشاهده شده، سطح تولید تستوسترون کاهش پیدا میکند. کاهش جزئی تولید تستوسترون به دلیل افزایش سن مسالهای طبیعی است اما هیپوگنادیسم دیر رس باعث عوارض دائمی میشود که ممکن است جدی و شدید بوده و در کیفیت زندگی فرد تداخل ایجاد کنند.
تستوسترون برای حفظ سیستم تولید مثل مردان لازم است، اما در کارکردهای بسیار دیگری نیز از جمله متابولیسم، تراکم استخوانها، قدرت و رشد عضلات و تمرکز ذهنی نیز نقش دارد.
هیپوگنادیسم دیر رس اغلب مستقیما در اثر از بین رفتن عملکرد بیضهها به واسطه ترکیبی از علل، از جمله بالا رفتن سن و سایر بیماریها، به ویژه مواردی مانند چاقی، دیابت یا بیماریهای قلبی که در گردش خون نقش دارند ایجاد میشود.
این مشکل ممکن است در اثر نقص عملکرد غدد هیپوتالاموس و یا هیپوفیز در مغز که سطح هورمونها را کنترل میکنند نیز ایجاد شود. علائم این بیماری شامل اختلال در نعوظ و همچنین کاهش میل جنسی، کاهش قدرت عضلات و کاهش انرژی است. پوکی استخوان نیز از جمله عوارض احتمالی این بیماری است.
هموکروماتوز
هموکروماتوز یا سرریز آهن در خون٬ مشکلی است که در آن بیش از حد آهن در بدن وجود دارد. این مشکل معمولا به دلیل وجود ژنهای معیوب (معمولاً ژن HFE) در تنظیم آهن اتفاق میافتد. در صورتی که عوامل ژنتیکی باعث ایجاد این بیماری شده باشند، به آن هموکروماتوز ارثی گفته میشود هموکروماتوز ارثی یک بیماری مادام العمر (مزمن) است، اما اگر علل دیگری باعث آن شده باشند مثل انتقال خون بیش از حد، ابتلا به بیماریهایی که سلولهای قرمز خون را از بین میبرند و مصرف زیاد مکملهای آهن، بیماری به مرور زمان با درمان برطرف میشود.
علائم این مشکل شامل بیماریهای کبدی، دیابت، تغییر رنگ پوست، آرتریت و نارسایی قلبی است. اما در صورت درمان، تمام یا اکثر این علائم برطرف خواهند شد.
پرولاکتینوما ( تومور خوش خیم غده هیپوفیز)
پرولاکتینوما عبارتست از رشد غیر طبیعی سلولهایی باشد که هورمون پرولاکتین را در غده هیپوفیز، که یک غده درون ریز کوچک در زیر مغز است، تولید میکنند. پرولاکتینوما منجر به هیپرپرولاکتینمی یا بالا رفتن سطح پرولاکتین در خون میشود. پرولاکتینوما هم در مردان و هم زنان رخ میدهد اما ابتلا به آن در زنانی که در سن باروری قرار دارند شایعتر است.
علائم شایع این بیماری در زنان شامل آمنوره (عدم خون ریزی در دوره قاعدگی)، ناباروری و ترشح از نوک سینهها و در مردان شامل کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ، ناباروری، بزرگ شدن بافت سینه و بندرت ترشح از نوک سینه میباشد. علاوه بر اینها از آنجا که پرولاکتینوما، در زیر مغز رخ می دهد، ممکن است باعث سردرد یا تغییرات دید هم بشود.
عفونت ادراری
عفونت دستگاه ادراری به معنای عفونت اندامهای دستگاه ادراری است، که شامل کلیهها، مثانه و مجاری ادراری میشود. عفونت ادراری معمولاً ناشی از وجود باکتریها در مدفوع است.
علائم عفونت ادراری شامل وجود درد در زمان دفع ادرار (سوزش ادرار)، تیرگی و عدم شفافیت ادرار (پیوری)، احساس نیاز فوری به دفع ادرار، تکرار ادرار، وجود خون در ادرار (هماتوری)، عدم توانایی در کنترل مثانه یا درد در پایین شکم است. عفونتهای دستگاه ادراری فوقانی ممکن است باعث تب و لرز، حالت تهوع و استفراغ و درد در پهلو یا تهیهگاه شوند.
تشخیص نعوظ دردناک
پزشک باید نوع نعوظ دردناکی که فرد به آن مبتلا است را تشخیص دهد زیرا این امر در درمان فرد تأثیر دارد. همچنین تشخیص علت اصلی نعوظ دردناک، به عنوان مثال این که آیا علت مشکل داروهای مصرفی فرد است یا خیر، اهمیت زیادی دارد. برای این کار، پزشک سؤالاتی در مورد نعوظ دردناک بیمار و سوابق پزشکی که دارد از او پرسیده، و نیز معاینه بدنی انجام میدهد.
قدم بعدی انجام یک سری آزمایش خون برای رد کردن احتمال اختلالات خونی یا عفونت به عنوان علت نعوظ دردناک بیمار خواهد بود.
علاوه بر اینها پزشک ممکن است یک یا چند آزمایش از آزمایشات زیر را نیز برای بیمار تجویز کند:
- آزمایش گاز خون یا تجزیه و تحلیل گازهای خونی که از بافت آلت تناسلی گرفته میشود این مساله به تعیین اینکه علت نعوظ دردناک زیاد بودن یا کم بودن جریان خون است کمک میکند.
- سونوگرافی داپلکس رنگی – این روش تشخیصی میتواند به جای آزمایش آنالیز خون انجام شده و به پزشک کمک میکند تا نوع نعوظ دردناک بیمار را تعیین کند. به کمک این روش پزشک میتواند جریان خون در آلت تناسلی و اطراف آن را مشاهده کند.
- آم آر آی از آلت تناسلی – این روش اگرچه به ندرت استفاده میشود، اما به پزشک کمک میکند تا بفهمد آیا بافت آسیب دیده یا مردهای در آلت تناسلی وجود دارد یا خیر. علاوه بر این به تشخیص بعضی علل احتمالی نعوظ دردناک مانند تومور یا لخته خون نیز کمک میکند.
- گاهی اوقات ممکن است لازم باشد بیمار آزمایشهای خون و ادرار دیگری انجام دهد تا احتمال ابتلای فرد به نعوظ دردناک در اثر مصرف مواد روانگردان بررسی شود.
درمان نعوظ دردناک
در بعضی موارد، گذاشتن یک بسته یخ روی آلت تناسلی و پرینیوم (ناحیه بین آلت تناسلی و مقعد) یا ورزش کردن شدید مانند بالا رفتن از پلهها ممکن است به پایان نعوظ کمک کند. با این وجود، هنوز هم لازم است برای جلوگیری از آسیب دائمی آلت تناسلی خود، به یک پزشک معالج مراجعه کنید.
پزشک مشخص خواهد کرد که آیا علائم نعوظ دردناک شما علل ایسکمیک دارد یا غیر ایسکمیک و بسته به نوع علت، یک یا چند مورد از درمانهای زیر برایتان انجام خواهد شد:
- نعوظ دردناک ایسکمیک: درمان نعوظ دردناک ایسکمیک شامل تخلیه خون از آلت تناسلی و استفاده از داروهایی برای تسهیل و دور کردن جریان خون از آلت تناسلی است. پزشک ممکن است با استفاده از یک سوزن و سرنگ عمل کوچکی انجام دهد تا خون اضافی از آلت تناسلی بیمار خارج شود. داروهایی که تجویز میشوند رگهایی که خون را وارد آلت تناسلی میکنند (سرخرگها) را تنگ میکنند، تا رگهایی که خون را از آلت تناسلی خارج میکنند (سیاهرگها) باز شده و خون بتواند خارج شود.
- نعوظ دردناک غیر ایسکمیک: درمان نعوظ دردناک غیر ایسکمیک اغلب به مداخله مستقیم نیاز ندارد. این نوع نعوظ دردناک اغلب با راهکارهایی مثل استعمال فشار و یخ روی منطقه آسیب دیده از بین میرود.
- جراحی: این روش اغلب ضروری نیست و تنها در صورتی انجام میشود که درمانهای فوق موثر نبوده باشند. در این عمل جراح مسیرجریان خون را طوری تغییر میدهد که خون بتواند به طور عادی در آلت تناسلی حرکت کند.