پیشگیری از سرطان پروستات: دارو، مواد غذایی و ورزش برای مردان

  1. خانه
  2. /
  3. مقالات
  4. /
  5. پیشگیری از سرطان پروستات: دارو، مواد غذایی و ورزش برای مردان

تاریخ 14 نوامبر 2023

پروستات اندامی است که زیر مثانه قرار دارد و مایع منی تولید می‌کند. سرطان پروستات دومین سرطان شایع در میان مردان است که هنوز هم کیفیت زندگی بیماران را به شدت مختل می‌کند و حتی می‌تواند منجر به مرگ بیمار شود.

خطر ابتلا به سرطان پروستات با افزایش سن افراد بیشتر می‌شود. این نوع سرطان بیشتر در مردان بالای 40 سال دیده می‌شود و به علت ندرت آن در سنین پایین‌تر، روش‌های معینی برای پیشگیری از آن وجود ندارد. با این حال، استفاده از روش‌های طبیعی می‌تواند در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات موثر باشد. در این مقاله، چند روش طبیعی شامل حفظ وزن سالم، ورزش و مصرف میوه و سبزیجات غنی به عنوان روش‌های کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات مورد بررسی قرار می‌گیرد.

عاملهای خطر 


عاملهای خطر سرطان پروستات

عامل‌های خطر سرطان پروستات عبارت است از:

  • سن: تقریباً 60 درصد موارد سرطان پروستات در مردان 65 سال به بالا تشخیص داده می‌شود.
  • تغذیه: مردانی که چربی فراوان و میوه و سبزی کم مصرف می‌کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند.
  • محیط: تماس با مواد شیمیایی صنعتی خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می‌دهد.
  • سابقه خانوادگی: چنانچه پدر یا برادر فردی به سرطان پروستات مبتلا بوده باشد، احتمال ابتلای وی به سرطان پروستات بیش از دو برابر افزایش می‌یابد.

راه های پیشگیری از سرطان پروستات


هیچ راه قطعی و تضمین شده‌ای برای پیشگیری از سرطان پروستات وجود ندارد، بااین حال شواهد موجود بیانگر آن است که تغذیه نقش مهمی در جلوگیری از سرطان پروستات دارد. برای آگاهی از توصیه‌های غذایی مفید و کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

گوجهفرنگی و خوراکیهای قرمز دیگر میل کنید

راه های پیشگیری از سرطان پروستات:گوجه فرنگی و خوراکیهای قرمز دیگر میل کنید

گوجه فرنگی، هندوانه و سایر مواد غذایی قرمز به وجود لیکوپن نامیده شده‌اند که دارای خواص آنتی اکسیدانی قوی هستند. مطالعات جدید نشان داده‌اند که مصرف گوجه فرنگی و محصولات آن می‌تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. با این حال، پزشکان هنوز در توصیه‌های خود احتیاط می‌کنند زیرا پژوهش‌های ارتباط گوجه فرنگی و پیشگیری از سرطان پروستات همچنان در حال انجام است و محدودیت‌هایی وجود دارد.

نتایج یک مطالعه نشان می‌دهد که گوجه فرنگی پخته شده می‌تواند جذب لیکوپن را برای بدن آسان‌تر کند. همچنین، گوجه فرنگی‌های قرمزتر دارای مقادیر بیشتری از لیکوپن هستند زیرا این ماده در این گونه‌ها بیشتر جمع شده است. به عبارت دیگر، گوجه فرنگی‌هایی که رنگشان تیره‌تر است، معمولاً حاوی مقادیر بیشتری از لیکوپن هستند زیرا زمان برداشت آن‌ها نسبت به گوجه فرنگی‌های کم‌رنگ، بیشتر است.

قدرت میوه و سبزیجات را به رسمیت بشناسید

مواد مغذی و ویتامین‌های موجود در میوه‌ها و سبزیجات خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می‌دهند. ترکیبات موجود در سبزیجات سبزرنگ در متلاشی کردن مواد سرطان‌زا یا همان کارسینوژن‌ها به بدن کمک می‌کنند. همچنین تغذیه سرشار از مواد مغذی روند پیشرفت و انتشار سرطان را آهسته می‌کند.

به علاوه اگر در طول روز میوه و سبزی مصرف کنید، کمتر ترغیب می‌شوید تا خودتان را با تنقلات فرآوری شده و مضر سیر کنید.

چای و دانه سویا را فراموش نکنید

راه های پیشگیری از سرطان پروستات:چای و دانه سویا را فراموش نکنید

حداقل یک مطالعۀ کنترل شده ثابت کرده است که ماده‌ای مغذی به نام ایزوفلاون خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می‌دهد. ایزوفلاون‌ها در مواد زیر وجود دارند:

  • توفو تهیه شده از دانه سویا
  • نخود
  • عدس
  • جوانه یونجه
  • بادام زمینی

مدت‌ها است که پژوهشگران در زمینۀ ارتباط بین چای سبز و خطر ابتلا به سرطان پروستات در حال مطالعه هستند و هنوز به نتایج همسانی نرسیده‌اند. براساس یکی از این مطالعات، مردانی که چای سبز می‌نوشند یا مکمل‌های عصاره چای سبز مصرف می‌کنند، کمتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات پیشرفته قرار دارند.

مرور مطالعات بالینی نشان می‌دهد که پژوهش‌های سلولی و جانوری ارتباط بین کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات و مصرف مواد تشکیل دهندۀ اصلی چای سبز را تایید می‌کنند. البته لازم است که آزمایش‌های بالینی بیشتری در این زمینه بر روی انسان‌ها انجام شود.

یک فنجان قهوه دیگر برای خودتان بریزید

عادت به نوشیدن قهوه خطر ابتلا به سرطان مرگبار پروستات را کاهش می‌دهد:

  • نوشیدن چهار یا پنج فنجان قهوه در طول روز خطر ابتلا به سرطان پروستات کشنده و گرید بالا را کاهش می‌دهد.
  • صرف نظر از این که در طول روز چند فنجان قهوه می‌نوشید، نوشیدن هر سه فنجان قهوه خطر ابتلا به سرطان پروستات را تقریباً 11 درصد کاهش می‌دهد.

نتایج بالا رابطۀ بین سرطان پروستات و میزان نوشیدن قهوه را تبیین می‌کند؛ یعنی این که احتمال ابتلا به سرطان پروستات رابطۀ مستقیمی با میزان مصرف قهوه دارد. البته این اثرها دربارۀ فردی که هر از گاه یک فنجان قهوه می‌نوشد، صادق نیست.

بااین حال مصرف مقادیر بالای کافئین مشکلاتی جدی را برای سلامتی به وجود می‌آورد که از آن جمله می‌توان به تشنج و ضربان قلب غیرعادی اشاره کرد. به همین دلیل پزشکان توصیه می‌کنند که بیشتر از 400 میلی‌گرم در روز کافئین مصرف نکنید، این میزان معادل چهار فنجان قهوه دمی فیلتر شده است.

روش تهیۀ قهوه نیز عامل مهمی است. در یک مطالعه اثر قهوه دمی فیلتر شده و قهوه جوشانده شده بدون فیلتر بررسی شد. مردانی که قهوه جوشانده شده نوشیده بودند، کمتر از مردانی که قهوه تهیه شده به روش‌های دیگر مصرف کرده بودند یا اصلاً قهوه ننوشیده بودند، در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار داشتند.

قابلیت مواد شیمیایی کافستول و کاوئول (kahweol) در مقابله با سرطان اثبات شده است. پژوهشگران معتقدند این مواد شیمیایی وقتی قهوه را از فیلتر عبور می‌دهیم، گیر می‌افتند و از فیلتر رد نمی‌شوند. اما وقتی قهوه را می‌جوشانید، این مواد ضدسرطانی در قهوه باقی می‌مانند.

چربیهای خوبی انتخاب کنید

در یک مطالعه نشان داده شده است که بین چربی‌های حیوانی و خطر ابتلا به سرطان پروستات نسبت مستقیم وجود دارد. چربی‌های حیوانی، علاوه بر گوشت قرمز در کره و پنیر نیز وجود دارند. بنابراین چربی‌های حیوانی را حتی‌الامکان با چربی‌های گیاهی جایگزین کنید، برای مثال:

  • روغن زیتون به جای کره
  • میوه به جای آب نبات
  • سبزیجات تازه به جای سبزیجات بسته‌بندی شده
  • آجیل یا دانه‌ها به جای پنیر

ضمناً طبخ بیش از اندازۀ گوشت قرمز منجر به تولید مواد سرطان‌زا می‌شود، بنابراین مراقب باشید که گوشت را بیش از حد نپزید.

ترک دخانیات

راه های پیشگیری از سرطان پروستات:ترک دخانیات

احتمال عود سرطان پروستات در بیمارانی که سیگار می‌کشند، بیشتر است. به علاوه سیگاری‌ها بیشتر از بقیه در معرض خطر مرگ ناشی از سرطان پروستات قرار دارند.

هیچ گاه برای ترک سیگار دیر نیست. مقایسۀ افراد سیگاری با بیماران مبتلا به سرطان پروستاتی که بیش از ده سال بود، سیگار را ترک کرده بودند، نشان داد که خطر مرگ و میر برای افرادی که سیگار را ترک کرده بودند و اشخاصی که هرگز سیگار نکشیده بودند، یکسان است.

خوراکیهای بحثبرانگیز را هم مد نظر داشته باشید

ماهی و امگا 3

اسیدهای چرب، معروف به امگا 3، ادعا می‌شود که خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می‌دهند. این اسیدها در ماهی‌هایی مانند ساردین، تن، قزل‌آلا، خال‌مخالی و سالمون یافت می‌شوند.

اما یک مطالعه نشان داده است که مردانی که غلظت امگا 3 در خونشان بالا است، ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار بگیرند. اما پژوهش‌های جدیدتر نشان داده‌اند که این ادعا قطعی نیست و ارتباط معناداری بین مصرف بالای امگا 3 و خطر ابتلا به سرطان پروستات وجود ندارد.

از این رو، بهترین راهنمایی این است که با پزشک خود درباره مصرف اسیدهای چرب امگا 3 مشورت کنید و تصمیم‌گیری‌های لازم را با او انجام دهید.

فولات

پژوهشگران در چند مطالعۀ بالینی که در دهه 1990 انجام شده است، به این نتیجه رسیده‌اند که پایین بودن میزان فولات در خون، خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد.

از سوی دیگر، مصرف مکمل‌های فولات، یعنی فولات تهیه شده توسط انسان، خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد.

فولات در بسیاری از غذاها، از جمله سبزیجات سبزبرگ، لوبیا، غلات سبوس‌دار و برشتوک صبحانه غنی شده وجود دارد. پزشکان توصیه می‌کنند که فولات کافی را از طریق خوردن غذاهای مختلف تامین کنید.

لبنیات

در بعضی مطالعات نشان داده شده است که مصرف لبنیات یا رژیم‌های غذایی سرشار از کلسیم خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می‌دهد. بااین حال در مطالعات دیگر نتایج متفاوتی به دست آمده است و از این گذشته خطر نشان داده شده جزئی است.

ورزش کنید

راه های پیشگیری از سرطان پروستات:ورزش کنید

اضافه وزن یا چاقی نسبت مستقیم با خطر ابتلا به سرطان پروستات دارد. ورزش منظم کمک می‌کند که وزنتان را در حد سالمی نگه دارید. بهبود متابولیسم و حجیم‌تر شدن عضلات از جمله فواید بی‌شمار ورزش محسوب می‌شود. ورزش‌های زیر را امتحان کنید:

  • پیاده‌روی
  • دو
  • دوچرخه‌سواری
  • شنا

البته قرار نیست که برنامۀ ورزشیتان یک برنامۀ کسل کننده باشد. برنامۀ ورزشی متنوعی برای خودتان در نظر بگیرید و از دوستانتان نیز دعوت کنید که به شما ملحق شوند. اگر از ورزش کردن لذت ببرید، با رغبت بیشتری ورزش خواهید کرد.

با پزشک معالجتان مشورت کنید

راه های پیشگیری از سرطان پروستات:با پزشک معالجتان مشورت کنید

از پزشک معالجتان بپرسید که تا چه حد در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار دارید. در این گفتگو می‌توانید دربارۀ مسائل زیر صحبت کنید:

  • چه آزمایش‌های غربالگری باید به موازات افزایش سن انجام شود.
  • سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان
  • توصیه‌های تغذیه‌ای

اگر برنامۀ ورزشی جدیدی را شروع کرده‌اید یا با علائم زیر مواجه شده‌اید، موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید:

مقالات مرتبط

درمان بی اختیاری ادرار در مردان جوان و سالمند با دارو و جراحی

آلت تناسلی دفن شده (مخفی): علت و درمان با جراحی

التهاب کلاهک آلت تناسلی(بالانیت): علل و درمان

جراحی سرطان پروستات عمل باز، لاپاراسکوپی و رباتیک کانسر پروستات

جراحی سرطان پروستات: عمل باز، لاپاراسکوپی و رباتیک کانسر پروستات

فهرست
تماس با ما