اختلال نعوظ (ED) به حالتی گفته میشود که یک مرد نتواند نعوظ کافی برای برقراری رابطه جنسی داشته باشد و یا نتواند نعوظ خود را به اندازه کافی و برای طولانی مدت نگه دارد تا رابطه جنسی برقرار کند. به این وضعیت قبلاً ناتوانی جنسی گفته میشد. ED یا اختلال نعوظ در هر سنی ممکن است رخ دهد، اما در مردان بالاتر از 75 سال شایع تر است.
امروزه ، روشهای درمانی مختلفی برای درمان اختلال نعوظ و و برای کاهش و از بین بردن علائم آن در بسیاری از مردان مؤثر بوده است. اما این روشها برای همه افراد مبتلا به اختلال نعوظ موثر عمل نمیکند و در برخی موارد، مشکلات و بیماریهای دیگری نیز ممکن است وجود داشته باشد که درمان اختلال نعوظ را با مشکل مواجه نماید. در این گونه موارد درمان دارویی به تنهایی کافی نمیباشد. خوشبختانه، محققان در حال تحقیق در مورد روش درمانی جدیدی برای اختلال نعوظ هستند که از انرژی صوتی برای کاهش علائم و بهبود عملکرد استفاده میشود. این روش درمانی شاک ویو نامیده میشود – و علی رغم نام عجیب و غریب آن، کاملاً بی خطر است.
آیا اختلال نعوظ فقط بخشی از روند افزایش سن است؟
لزوماً اختلال نعوظ را نباید جزئی از روند پیر شدن دانست. درست است که با افزایش سن، ممکن است شما برای نعوظ، به تحریک بیشتری نیاز داشته باشید. همچنین ممکن است شما بین دو زمان نعوظ خود، به فرصت بیشتری نیاز داشته باشید. اما مردان مسن نیز باید بتوانند نعوظ داشته باشند.
چه عواملی باعث اختلال در نعوظ میشود؟
اختلال در نعوظ میتواند ناشی از:
- دیابت (قند خون بالا)
- هایپرتانسیون (فشار خون بالا)
- آترواسکلروز (سخت شدن دیواره شریانها)
- استرس ، اضطراب یا افسردگی
- مصرف الکل و دخانیات
- برخی از داروهای تجویزی مانند داروهای ضد افسردگی ، داروهای ضد درد و داروهای ضد فشار خون بالا
- خستگی
- آسیب مغزی یا نخاعی
- هیپوگنادیسم (که منجر به کاهش سطح تستوسترون میشود)
- مولتیپل اسکلروزیس
- بیماری پارکینسون
- انجلم پرتودرمانی در بیضهها
- سکته مغزی
- برخی از انواع جراحیهای پروستات یا مثانه.
اگر شما قادر نیستید قند خون یا فشار خون خود را تحت کنترل نگه دارید، به احتمال زیاد به اختلال نعوظ دچار خواهید شد. نکته مهم دیگر این است که داروهای مصرفی خود را صرفاً به روشی که پزشک به شما گفته است مصرف کنید. بعضی اوقات هورمونهای شما از تعادل خارج میشوند و این باعث اختلال در نعوظ میشود. برای بررسی بیشتر این موضوع اگر نیاز به آزمایشات دیگر باشد، پزشک شما قطعا برای شما درخواست خواهد کرد. برخی از داروها میتوانند باعث اختلال در نعوظ شوند. اگر این مسئله شامل حال شما باشد، پزشک ممکن است مصرف این دارو را قطع کند یا یک داروی متفاوت و جایگزین به شما بدهد. نوشیدن زیاد الکل ، زیاد سیگار کشیدن و استفاده از مواد مخدر نیز میتواند باعث اختلال در نعوظ شود.
علائم اختلال نعوظ
از علائم اصلی اختلال نعوظ، عدم توانایی در انجام نعوظ یا نگهداری آن به منظور برقراری رابطه جنسی است.
اختلال عملکرد نعوظ چگونه تشخیص داده میشود؟
تشخیص اختلال در نعوظ معمولاً آسان است. حتی اگر وسوسه شوید که این مشکل را خودتان تشخیص دهید، بازهم باید با پزشک خود صحبت کنید. پزشک شما باید مطمئن شود که اختلال نعوظ شما نشانهای برای وجود یک بیماری دیگر در شما نیست.
پزشک شما احتمالاً با پرسیدن سوالاتی از شما و انجام معاینه بدنی، پروسه تشخیص را شروع میکند. او ممکن است چند آزمایش خون و ادرار را برای بررسی از نظر وجود بیماری و یا سایر اختلالات درخواست کند. آزمایشهای دیگر نیز ممکن است لازم باشد. پزشک تصمیم میگیرد که کدام تستها برای شما مناسب است.
درمان اختلال نعوظ
درمان اختلال نعوظ به عامل ایجاد کننده این بیماری بستگی دارد. بعد از اینکه پزشک شما را از نظر مشکلات بدنی معاینه کرد و داروهایی که ممکن است باعث ابتلا به اختلال نعوظ شود را بررسی کرد، برای درمان این بیماری ممکن است داروهایی را تجویز کند. سیلدنافیل ، تادالفیل و وردنافیل داروهایی هستند که از طریق دهان مصرف میشوند و به حفظ نعوظ کمک میکنند.
همه افراد نمیتوانند از این داروها استفاده کنند. اگر استفاده از داروهای خوراکی برای شما امکان پذیر نباشد، ممکن است آلپروستادیل به شما پیشنهاد شود. آلپروستادیل یک نسخه مصنوعی از پروستاگلاندین E. است که میتواند به آلت تناسلی تزریق شود یا به عنوان یک شیاف کوچک به مجرای ادرار (سوراخ انتهابی آلت تناسلی) وارد شود. پزشک به شما کمک میکند تا تصمیم بگیرید که کدام روش درمانی برای شما مناسب است.
اختلال نعوظ و شاک ویو تراپی
شاک ویو تراپی یک موضوع جدید نیست. شاک ویو تراپی با شدت بالا برای شکستن و از هم جدا کردن سنگ کلیه استفاده میشود، در حالی که از شاک ویو تراپی با شدت متوسط در معالجه بسیاری از انواع آسیبهای ارتوپدیک مانند تاندونیت یا بورسیت استفاده میشود. در مقابل، درشاک ویو تراپی برای درمان اختلال نعوض مردان از امواج با شدت کم استفاده میشود. در حقیقت، به این نوع روش درمانی، گاها شاک ویو تراپی خارج از بدن با شدت کم یا LI-ESWT (low-intensity extracorporeal shockwave therapy) گفته میشود.
شاک ویو تراپی با شدت کم، مدتی است که برای تسریع روند بهبود زخمهای مزمن و معالجه مشکلات سیستم عصبی محیطی و بیماریهای قلبی مورد استفاده قرار میگیرد. در بیماری اختلال نعوظ، شاک ویو تراپی با سه روش و با تاثیر گذاری در موارد زیر باعث بهبود بیماری میشود:
- باعث رشد و پیدایش رگهای خونی جدید میشود. این رگهای خونی باعث بهبود گردش خون در آلت تناسلی میشوند بنابراین روند کلی جریان خون در این ناحیه از بدن بهبود مییابد.
- شاک ویو تراپی همچنین باعث افزایش سلامت عصبی و توسعه آن میشود که باعث افزایش چشمگیر حساسیت در آلت تناسلی میشود، به طوری که آلت تناسلی شما نسبت به تحریک عوامل بیرونی بسیار پاسخگوتر میشود.
- همچنین این روش درمانی باعث آزادسازی نیتریک اکسید میشود. نیتریک اکسید باعث گشادی و انبساط رگهای خونی شما میشود تا خون بیشتری از طریق آنها جریان یابد.
درمان اختلال نعوظ با روش شاک ویو تراپی تا چه اندازه مؤثر است؟
در یک بررسی انجام شده روی نه نمونه، محققان دریافتند که روش شاک ویو تراپی پتانسیل این را دارد که بدون نیاز به دارو، عملکرد نعوظ و سختی آلت را بهبود ببخشد. اگر شما نیز اختلال نعوظ دارید، شاک ویو تراپی ممکن است راه حل مناسبی برای حل مشکل شما باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شاک ویو تراپی میتوانید با مشاوران ما تماس بگیرید.
پروسه شاک ویو تراپی برای مردان دارای اختلال نعوظ
در شاک ویو تراپی از انرژی ناشی از امواج صوتی برای ایجاد فرایندی به نام نئوواسکولاریزاسیون (neovascularization ) یا رگ سازی در قسمتهای خاصی از بدن استفاده میشود. هنگامی که رگ سازی اتفاق میافتد، رگهای خونی جدیدی در ناحیه مورد نظر شکل میگیرد. این امر به بهبود جریان خون در منطقه مورد نظر کمک میکند.
جریان خون برای ایجاد نعوظ امری بسیار مهم است. هنگامی که یک مرد از نظر جنسی تحریک میشود، شریانها منبسط و گشاد میشوند تا آلت تناسلی با خون پر شود. خون همان چیزی است که به آلت تناسلی استحکام لازم برای نفوذ به واژن را میدهد. کسانی که در جریان خون به آلت تناسلی مشکل دارند ممکن است نعوظ ضعیف تری داشته باشند یا ممکن است اصلاً نتوانند نعوظ داشته باشند. برای انجام شاک ویو تراپی، پزشک معالج یک پروب را که در ژل مخصوصی پوشیده شده است، به آلت تناسلی فرد اعمال میکند. نواحی مختلف آلت تناسلی معمولاً مورد هدف قرار میگیرند. جلسات درمانی ممکن است پانزده تا بیست دقیقه به طول انجامد. معمولاً برای انجام این روش نیازی به بیهوشی نیست و فرد معمولا دردی را تجربه نمیکنند، اگرچه ممکن است در منطقه تحت درمان احساس سوزن سوزن شدن داشته باشید.
آیا می توان از اختلال نعوظ جلوگیری یا پیشگیری کرد؟
این که آیا شما قادر خواهید بود از اختلال نعوظ جلوگیری کنید، به عوامل ایجاد کننده بستگی دارد. در اینجا مواردی وجود دارد که انجام آنها ممکن است به پیشگیری از اختلال نعوظ کمک کند.
- از نوشیدن زیاد الکل ، سیگار کشیدن یا سوء مصرف مواد خودداری کنید.
- قبل از شروع داروی جدید، از پزشک خود بپرسید که آیا این دارو عوارض جانبی همچون اختلال نعوظ دارد یا خیر. اگر داروی شما باعث ایجاد چنین عارضهای میشود، میتوانید با پزشک خود در مورد تغییر داروی تجویزی و جایگزینی با یک داروی مشابه دیگر مشورت کنید.
- میزان قند و فشار خون خود را کنترل کنید.
- سعی کنید استرس کمتری داشته باشید.