بسیاری از افراد که درد سنگ کلیه را تجربه کرده اند، رأی به شدید و غیرقابل توصیف بودن آن، داده اند. سنگهای کلیه که به آنها کالسهای کلیوی نیز گفته میشود، از مواد معدنی یا نمکهای ناشی از ادرار شما به وجود می آیند. تمام سنگهای کلیه، مخصوصاً سنگهای کوچک، ایجاد درد یا علائم نمیکنند؛ اما سنگهای بزرگتر، به دلیل حرکت درون کلیه به سمت میزنای و داخل مثانه، ایجاد درد خواهند کرد. برخی افراد ممکن است در طول دوران زندگی، یک سنگ کلیه داشته باشند و بقیه افراد میتوانند تعداد زیادی سنگ داشته باشند. این مقاله، روش مدیریت سنگهای کلیه و زمانی که به پزشک باید مراجعه کنید را توضیح خواهد داد.
سنگهای کلیه باید توسط یک متخصص اورولوژی (مجاری ادراری) تشخیص و درمان شود. تشخیص سنگهای کلیه ممکن است به وسیله آزمایشات خون، آزمایشات ادرار، آزمایشات تصویربرداری و یا آنالیز سنگهای دیگر که به تازگی ممکن است دفع شده باشند، صورت پذیرد. درمان آن بستگی به نوع سنگ دارد، اما درمانها شامل داروها، آنتیبیوتیکها، سنگشکنی (به امواجی گفته میشود که منجر به شکستن سنگها میشوند و دفع آنها را آسانتر میکنند)، اورتروسکوپی (سنگ به وسیله اوتروسکوپ یا دستگاه حالب، از مثانه برداشته میشود) و جراحی تونل (برداشتن سنگ به وسیله یک برش)، می باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی و یا برای رزرو نوبت در مطب دکتر سلمان اسلامی با شماره تلفن 02188343444 تماس حاصل فرمایید.
دلایل معمول به وجود آمدن سنگهای کلیه
سنگهای کلیه زمانی به وجود می آیند که در آن مواد شیمیایی درون ادرار شما به یکدیگر میچسبند و شکلی کریستال را ایجاد میکنند. ادغام شدن کریستالهای بیشتر، منجر به ایجاد سنگ خواهد شد. سنگهای کلیه بیشتر اوقات توسط کریستالهای اگزالات کلسیم به وجود می آیند، اما در بقیه موارد، توسط استروویت، اوریک اسید، یا سیستین ایجاد میشوند.
در حالی که در خیلی از افراد، دلیل خاصی برای به وجود آمدن سنگ کلیه وجود ندارد، این مورد در افرادی به وجود می آید که آب به اندازه کافی مصرف نمیکنند یا به اندازه کافی دفع ادرار را انجام نمیدهند. افرادی که غذا با پروتئین بالا، شکر و سدیم مصرف میکنند، نیز میتوانند در معرض خطر سنگ کلیه قرار گیرند. بعضی از سنگها در اثر عفونتها، چاقی، بیماریهای گوارشی، یا موارد پزشکی دیگر به وجود می آیند.
علائم سنگ کلیه
بیایید نگاهی دقیقتر به علائم مختلفی که در اثر ایجاد سنگهای کلیه بزرگ، حرکت آنها درون مجاری ادراری و خروج آن از طریق ادرار به وجود می آید، بیاندازیم.
کمردرد شدید
درد سنگ کلیه را میتوان توسط اسم مستعار خود، یعنی قولنج کلیه، خطاب کرد. این مورد، یکی از شایعترین علائم داشتن قولنج کلیه در مجاری اداری یا کلیه ها، میباشد.
درد ناشی از سنگ کلیه معمولاً در کمر، ناحیه وسط آن و محلی که کلیه ها قرار گرفته اند، آغاز میشود. درد آن معمولاً تا زمانی که فروکش کند، آغاز میشود و تبدیل به دردی ادامه دار در سراسر کمر شما خواهد شد. در بیشتر اوقات، درد شدیدی که در زیر دنده های پایین کمر احساس میشود، فقط در یک سمت کمر احساس خواهد شد.
این درد در ناحیه کشاله ران و در تمامی نواحی که سنگ در مجاری ادراری حرکت میکند، احساس خواهد شد.
درد در استخوان ران
یکی از متداولترین علائم سنگهای کلیه، همانند تعداد شمارشی سنگها (و عاملی که چشمپوشی از آن غیر ممکن است)، درد پهلو میباشد. پهلو به قسمت پایین کمر شما گفته میشود. همچنین این ناحیه، نقطه پایین دنده های شما را نیز شامل خواهد شد. درد موجود در یک سمت از پهلو که توسط بیماریهای کلیوی ایجاد میشود، بسیار متداول است. اگر سنگهای کلیه در پهلو ایجاد درد کنند، این عامل به صورت یک درد شدید قولنجوار (به همراه دردی خفیف در ناحیه پهلو)، خود را نشان میدهد. بعضی افراد، حملات ناگهانی از درد شدید را، در بین دوره ها، به صورت یک ناراحتی مداوم، تجربه میکنند.
درد شکم
درد شدید و اذیت کننده در کمر و ناحیه شکم شما، در صورت داشتن سنگ کلیه، امری عادی است. اگر یک سنگ کلیه تیز از کلیه شما به سمت مجاری ادرار حرکت کرده باشد، در حین حرکت، باعث ایجاد درد شدیدی خواهد شد.
دامنه درد ناشی از یک سنگ کلیه در شکم، میتواند از درد خفیف تا موجهای بزرگی از درد شدید، تغییر کند. این درد معمولاً در نقطه مخالف از شکم احساس میشود و در هنگام ورود به مثانه افزایش پیدا میکند. عمر این نوع از سنگهای کلیه تا یک ساعت میباشد.
همچنین، سنگهای کلیه قادر به ایجاد درد شدید در ناحیه ناف شما خواهند بود و این درد میتواند در کشاله ران شما نیز انتشار پیدا کند.
درد در نواحی تناسلی
یکی از دردآورترین انواع سنگ کلیه هنگام وجود آنها در مثانه و خروج آنها در هنگام ادرار میباشد. درد ناحیه تناسلی، پس از رسیدن سنگ کلیه به ناحیه پایین حالب، امری معمول میباشد. دلیل این اتفاق، جلوگیری در خروج ادرار از بدن میباشد.
سنگهای کلیه ممکن است منجر به ایجاد درد در ناحیه بیضه آقایان و ناحیه واژن در خانمها شود؛ مانند تمام سنگهای کلیه، ناراحتی در ناحیه واژن میتواند تا زمان دفع سنگ کلیه، دردناک و غیرقابل تحمل باشد.
ادرار دردناک
عمل دفع یک سنگ کریستالی سخت شده، میتواند منجر به ایجاد ادرار دردناک گردد. جدا از درد سنگهای کلیه، آنها میتوانند درد شدیدی را در هنگام دفع ادرار به وجود آورند. این عمل، در بعضی مواقع، شاید بتواند باعث دفع سنگ شود و در مواردی دیگر این توانایی را نخواهد داشت.
ادرار – ادرار خونی
سنگهای کلیه که درد و علائم ایجاد میکنند، میتوانند باعث ورود مایعات به ادرار گردند. در بسیاری از موارد، این مایع که خون میباشد، ممکن است با میکروسکوپ هم معلوم نشود؛ اما در بعضی موارد، ادرار شما به رنگ قرمز یا صورتی تغییرشکل خواهد داد.
اگر پزشکان تشخیص دهند که درد شما نشأت گرفته از ناحیه پهلو میباشد، از شما آزمایش خون، برای بررسی وجود خون در ادرار، خواهند گرفت. این آزمایش همچنین میتواند وجود کریستال را در ادرار شما، بررسی کند.
علائم سنگهای کلیه در کودکان، به صورت نشانه هایی از خون در ادرار، همراه با درد ناحیه شکم، خود را نشان میدهد. اگر شما عفونت مجاری ادراری داشته باشید و این مورد همراه با وجود سنگ کلیه در بدن باشد، با ادرار تازه نشده یا مانده روبرو خواهید شد.
ادرار با بوی نامناسب و قوی
یکی از نشانه های داشتن سنگهای کلیه، میتواند انجام عمل ادرار با بوی نامناسب و قوی، باشد. دو دلیل برای ادرار بودار وجود دارد که به وسیله سنگهای کلیه به وجود آمده اند.
دلیل اصلی آن مرتبط به ماده معدنی میباشد که سنگ کلیه را به وجود می آورد. سنگهای سیستین از سولفور سرچشمه میگیرند؛ بنابراین، سنگ کلیه های سیستین میتوانند باعث شوند تا ادرار شما بوی تخم مرغ گندیده بدهد.
دلیل دیگر برای سنگ کلیه هایی که ادرار بدبو را به وجود می آورند، این است که شما ممکن است عفونتی در مجاری ادراری خود داشته باشید. یک عفونت کلیوی یا یک عفونت مثانه (که به آن عفونت مجاری ادراری گفته میشود)، نیز میتواند منجر به ایجاد ادرار بدبو، کدر و در نهایت ناراحتی گردد.
تکرر ادرار
تکرر ادرار ایجاد شده به وسیله بیماری سنگ کلیه، میتواند تکرار و اضطرار در دفع ادراری را افزایش دهد. یک نشانه مبنی بر آن که سنگ کلیه وارد قسمت پایین شکم شده است، این است که شخص، بیشتر از حد معمول به دستشویی مراجعه میکند. در شرایطی که سنگها از چند میلیگرم شن بزرگتر باشند، احساس سوزشی بعد از مراجعه به دستشویی به وجود خواهد آمد.
یک نشانه مبنی بر داشتن سنگ کلیه بزرگ که هم زنان و هم مردان وجود دارد، این است که دفع ادرار در صورت وجود انسداد در مجاری ادراری، دشوارتر خواهد بود. پزشکان معتقد هستند که اجبار برای دفع ادرار در افرادی که دارای سنگ کلیه هستند، کمتر میباشد.
حالت تهوع و استفراغ
علائمی که درد ناشی از سنگ کلیه ایجاد میکند، میتواند بسیار شدید باشد و باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ در بیمار گردد.
تب و لرز
از متداولترین علائم برای سنگ کلیه که میتواند باعث انسداد مجاری ادراری شود، تب و لرز میباشد. یک عفونت که توسط سنگ کلیه ایجاد شده باشد، میتواند منجر به لرزش و تب غیرقابل کنترل گردد.
عفونتهای مجاری ادراری (رایج برای زنان)
سنگهای کلیه استروویت، میتوانند باعث ایجاد عفونتهای مجاری ادراری شوند. سنگهای کلیه دیگر نیز، میتوانند باعث انسداد مجاری ادراری و ایجاد عفونت در این ناحیه گردند.
یک انسداد در مجاری ادراری میتواند باعث تجمع باکتری در ادرار گردد. این مورد میتواند باعث ایجاد علائمی مانند ناراحتی در هنگام مراجعه به دستشویی، دفع ادرار کدر و ضرورت مداوم برای مراجعه به دستشویی، گردد.
درمان سنگ کلیه در خانه
بیشتر سنگهای کلیه کوچک، در داخل کلیه حرکت، از میزنای عبور میکنند تا خود به مثانه برسند. شما میتوانید با خوردن سه لیوان آب در روز (در صورت نداشتن مورد پزشکی دیگر که میزان استفاده از مایعات را در شما کم میکند)، به این فرآیند کمک کنید. استفاده از مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوروفن، استامینوفن یا ناپروکسن، ممکن است به شما در مدیریت درد کلیه کمک کند.