فهرست موضوعات
تاریخ 14 نوامبر 2023
بیماریهای انتقالی جنسی (STI)، که به عنوان بیماریهای انتقالی جنسی (STD) نیز شناخته میشوند، از طریق انواع مختلف تماس جنسی، افراد را مبتلا میکنند. بسیاری از بیماریهای انتقالی جنسی علائم بدنی آشکاری دارند که میتوانند نشانه دقیقی از آلوده بودن فرد باشند. تشخیص سایر انواع بیماریهای انتقالی جنسی که ممکن است علائم خفیف یا نهفتهای داشته باشند، دشوارتر است. به طور کلی، بیماریهای انتقالی جنسی تا حدود زیادی قابل پیشگیری هستند. اما تنها روشی که تضمین میکند از ابتلا به بیماریهای انتقالی جنسی جلوگیری میکند، اجتناب از هر نوع رابطه جنسی است که البته برای اکثر افراد عملی نیست. با این حال، راهکارهایی وجود دارد که کمک میکنند تا خطر ابتلا به بیماریهای انتقالی جنسی، در عین فعال بودن افراد به لحاظ جنسی، کاهش پیدا کند.
اگرچه عفونتهای مقاربتی بیماریهای شایعی هستند ، اما راهکارهایی وجود دارد که خطر ابتلا به آنها را کاهش داده و رابطه جنسی را ایمنتر میکنند. اگر درباره راه درست محافظت از خود در برابر این بیماریها مطمئن نیستید، لازم است با همسر یا پزشک خود در این خصوص صحبت کنید. بسیاری از عفونتهای مقاربتی در صورت عدم درمان ، میتوانند به بیماریها و مشکلاتی مزمن تبدیل شوند. اگر احتمال میدهید که به بیماریهای مقاربتی دچار هستید ، به پزشک خود مراجعه کنید تا وضعیت شما را بررسی کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت جهت درمان عفونت بعد از رابطه ی جنسی میتوانید با شماره تلفنهای 02188343444 تماس حاصل فرمایید.
علل و نشانههای عفونت بعد از رابطه جنسی
عفونت بعد از رابطه ی جنسی میتواند علائم و علل متفاوتی داشته باشد که در این قسمت بطور کامل به آنها اشاره شده است:
نسبت به ترشحات واژن یا آلت تناسلی خود حساس باشید
بیماریهای تریکومونیازیس ، سوزاک و کلاميديا همگی باعث ترشحات دستگاه تناسلي ميشوند. اگر چه ترشح داشتن واژن مسالهای طبیعی و مفید است ، اما اگر متوجه وجود رنگ و بوی نامطبوعی در ترشحات خود شدید، ممکن است نشانهای از عفونت مقاربتی باکتریایی باشند. در آقایان وجود ترشحات از آلت تناسلی در غیر از مواقع ادرار و انزال، ممکن است نشانهای از یک عفونت مقاربتی باکتریایی باشد.
- به این ترتیب ، لازم است نسبت به هر نوع ترشح سبز رنگ یا زرد رنگی از واژن حساس باشید. ترشحات واژینالی که به نحوی غیر طبیعی سفید یا غلیظ هستند نیز ممکن است نشانهای از عفونتهای مقاربتی باشند.
- نسبت به هرگونه بوی غیر طبیعی و نامطبوع واژن هشیار باشید. این ممکن است یکی از علائم بیماری تریکومونیازیس باشد. علائم دیگر این بیماری شامل وجود مشکلات در هنگام ادرار کردن یا درد در حین مقاربت است.
درد عمومی لگن یا درد در حین مقاربت
به طور معمول عفونتهای مقاربتی باکتریایی مانند کلامیدیا و تریکومونیازیس باعث درد موضعی یا عمومی در هنگام مقاربت میشوند. درد عمومی لگن ناشی از عفونتهای مقاربتی میتواند شامل هر نوع ناراحتی در ناحیه لگن یا دستگاه تناسلی از جمله درد در هنگام ادرار کردن باشد. مردانی که به عفونتهای مقاربتی آلوده هستند ، حتی به غیر از زمان انجام رابطه جنسی یا انزال ، اغلب در بیضه خود درد دارند.
وجود درد یا مشکل در هنگام ادرار کردن
این مشکلات ممکن است در زنان با درد لگن و تب ، و در مردان با وجود ترشحات و احساس سوزش همراه باشد. این عوارض ممکن است علائم کلامیدیا یا بیماری مقاربتی دیگری نیز باشند.
خونریزی غیر طبیعی از واژن
وجود ترشحات خونی در غیر از زمان عادت ماهیانه ، ممکن است نشانهای از بیماریهای مقاربتی باشد. به ویژه بیماریهای کلامیدیا و سوزاک میتوانند باعث خونریزیهای نامنظم شوند. عفونتهای باکتریایی همچنین ممکن است باعث خونریزی شدید غیرمعمول در طول دوره عادت ماهیانه شوند.
با این وجود تشخیص کلامیدیا اسان نیست ، زیرا عفونتهای اولیه علائم زیادی ندارند. علائم معمولاً تا سه هفته پس از بروز عفونت خود را نشان نمیدهند.
نسبت به زخمهای باز در دستگاه تناسلی خود باشید
زخمهای دردناک دایرهای شکل ممکن است نشانه تبخال باشند که بهبود آنها ممکن است 2-3 هفته طول بکشد. وجود زخمهای باز بدون درد ، که به آنها شانکر گفته میشود، در ناحیه آلوده (به طور معمول در دستگاه تناسلی) ممکن است نشانهای از سیفیلیس یا شانکروئید (یا شانکر نرم یا آتشک) باشد. این زخمها معمولاً بین 10 تا 90 روز پس از ابتلا به عفونت پدیدار میشوند.
- علائم دیگر تبخال شامل تب ، لرز ، احساس ناخوشی عمومی (احساس کسالت) و درد شدید در هنگام ادرار کردن است.
- علائم سفلیس در صورت عدم درمان ، وخیمتر میشوند که شامل: چندین زخم بزرگتر ، احساس خستگی شدید ، استفراغ و تب همراه با بثورات پوستی است. سیر پیشرفت بیماری سفلیس در چهار مرحله است: مرحله اولیه ، مرحله ثانویه ، سفیلیس نهفته و مرحله سوم. درمان بیماریهای مقاربتی در مراحل اولیه یا ثانویه نسبتاً ساده است. اگر متوجه علائم عفونتهای مقاربتی شدید ، به پزشک مراجعه کرده و به دنبال درمانی حرفهای و صحیح باشید.
- علائم شانکروئید ممکن است شامل تب ، لرز و احساس کسالت عمومی باشد. برخی از افراد نیز ممکن است دچار ترشح شوند و یا در دفع ادرار مشکل داشته باشند. با گذشت زمان، زخم اولیه ممکن است از هم باز شده و به چندین زخم تبدیل شود.
ناحیه تناسلی خود را برای وجود زگیل یا زخمهای کوچک بررسی کنید
بسیاری از عفونتهای مقاربتی ویروسی ، از جمله تبخال دستگاه تناسلی ، باعث ایجاد برجستگیهای قرمز کوچک، تاول ، زگیل و یا حتی زخمهای باز در ناحیه تناسلی یا اطراف آن میشوند. این زگیلها یا برجستگیها معمولاً با خارشی دردناک یا احساس سوزش نیز همراه هستند.
- اگر اخیراً رابطه جنسی دهانی یا مقعدی داشتهاید و نگران ابتلا به بیماریهای مقاربتی در دهان یا مقعد خود هستید ، برای جستجوی هر نوع زگیل یا برآمده لب، دهان و ناحیه باسن و مقعد خود را نیز بررسی کنید.
- تبخال ممکن است برای مدتی طولانی در بدن به صورت نهفته باقی بماند. دفعات بعدی بروز تبخال نسبت به دفعات اولیه درد کمتری دارند. افراد آلوده ممکن است تا دهها سال مجددا دچار تبخال شوند.
- اگرچه تبخالهای دهانی ممکن است به ناحیه تناسلی (یا به داخل ناحیه تناسلی) هم سرایت کنند، اما این مساله معمولاً بعد از اولین بار بروز تبخال تناسلی نهفته باقی میماند.
به دنبال برجستگیهای گوشتی یا تاول بگردید
وجود برآمدگیهای گوشتی روی پوست یا زگیل در ناحیه تناسلی یا دهان میتواند نشانه ابتلا به زگیل تناسلی یا ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) باشد. زگیل تناسلی یک بیماری مقاربتی جدی است ولی تشخیص آن آسان نیست. در برخی از انواع زگیل تناسلی برجستگیهای متورم خاکستری رنگی روی ناحیه تناسلی ایجاد میشود که ممکن است در کنار هم جمع شده و ظاهری شبیه به گل کلم پیدا کنند.
- اگر چه زگیلهای تناسلی ، به طور خاص بیماری مقاربتی خطرناکی نیستند ، اما آزار دهنده بوده و اغلب باعث خارش میشوند.
- برخی از انواع ویروس پاپیلومای انسانی ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را در خانمها افزایش دهند. اگر نگران ابتلا به این ویروس هستید ، میتوانید با مراجعه به پزشک متخصص زنان خود به طور مرتب آزمایشات غربالگری یا معاینات دورهای انجام دهید تا از سلامت خود مطمئن شوید.
تب مداوم ، خستگی و حالت تهوع
اگرچه این علائم عمومی هستند ولی میتوانند نشانههای جدی دو بیماری ویروسی مقاربتی باشند: برخی انواع هپاتیت و مراحل اولیه ابتلا به اچ آی وی. در مراحل اولیه ابتلا به اچ آی وی، ممکن است تورم غدد لنفاوی و بروز بثورات پوستی را تجربه کنید. افراد آلوده به هپاتیت که به کبد آسیب میزند، علائم درد در ناحیه پایین شکم و تیرگی ادرار را نیز ممکن است تجربه کنند.
هپاتیت و اچ آی وی بیماریهایی هستند که میتوانند بدون تماس جنسی منتقل شوند. هر دو بیماری میتوانند از طریق تماس با خون یا استفاده مشترک از سرنگ منتقل شوند.
آزمایشات تشخیصی مربوط به بیماریهای مقاربتی
اگر احتمال میدهید که به بیماری مقاربتی مبتلا شدهاید ، بهتر است در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کرده و برای بررسی ابتلا به هرگونه عفونت یا بیماری جنسی آزمایش بدهید. این آزمایشات ساده و ارزان هستند و نیازی به مراجعه یا مشاوره با پزشک متخصص ندارند.
- آزمایش غربالگری بیماریهای مقاربتی معمولاً شامل آنالیز و کشت ادرار ، آنالیز نمونه خون ، معاینه لگن و نمونهبرداری از بافت بدن است.
- آزمایش دادن را کنار نگذارید. بسیاری از عفونتهای مقاربتی آزاردهنده یا دردناک هستند. به علاوه، آزمایش ندادن ممکن است خطر ابتلا به یک عفونت مقاربتی دیگر، از جمله اچ ای وی را نیز افزایش دهد.
درمان عفونت بعد از رابطه جنسی
اغلب بیماریهای انتقالی قابل درمان هستند. عفونتهای باکتریایی معمولاً با داروهای ضد باکتریایی که به صورت قرص یا کپسول تجویز میشوند، یا با تزریق دارو درمان میشوند. بیماریهای انتقالی انگلی مانند جرب یا گال و شپش عانه نیز با استفاده از شامپوهای دارویی درمان میشوند.
حتی برای عفونتهای انتقالی ویروسی که قابل درمان نیستند مانند تبخال تناسلی و اچ آی وی، پزشک میتواند داروهایی تجویز کند که علائم دردناک را کاهش میدهند.
روشهای پیشگیری از عفونت بعد از رابطه جنسی
هنگام رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید
هر بار که رابطه جنسی دارید از کاندوم استفاده کنید. در صورت استفاده از ژلهای روان کننده ( لوبریکنت) ، حتما از انواع بر پایه آب آن استفاده کنید (روانکنندههایی که بر پایه آب نیستند ممکن است به کاندوم آسیب برسانند). لازم است در تمام طول رابطه جنسی کاندوم را پوشیده باشید.
استفاده از کاندوم جلوگیری از بیماری یا بارداری را 100٪ تضمین نمیکند، اما در صورت استفاده صحیح بسیار مؤثر است ، بنابراین حتما یاد بگیرید که چگونه از آن استفاده کنید و موارد زیر را حتما رعایت کنید:
- تاریخ انقضاء کاندوم را بررسی کنید
- مطمئن شوید بسته بندی کاندوم سوراخ نیست
- برای اطمینان از نحوه صحیح پوشیدن کاندوم دستورالعمل روی بسته بندی را دنبال کنید
- همیشه انتهای کاندوم را اندکی خالی بگذارید ( البته نباید هوایی در این قسمت باقی بماند)
- کاندوم را روی آلت تناسلی مرد باز کنید. سعی نکنید از قبل آن را باز کنید.
- در طول مقاربت فقط از روان کنندههایی که آسیبی به کاندوم نمیزنند استفاده کنید (از روان کنندههای بر پایه آب استفاده کنید که آسیبی به کاندوم نمیرسانند)
- بعد از رابطه جنسی، هنگام خارج کردن کاندوم ، انتهای آن را نگه دارید ، تا سر نخورد
- کاندوم را به درستی خارج کنید
- در طول رابطه جنسی هرگز کاندوم را خارج نکنید و دوباره بپوشید
- هرگز از یک کاندوم دوباره استفاده نکنید. هر بار که رابطه جنسی دارید از یک کاندوم جدید استفاده کنید.
اگر فکر میکنید شما یا همسرتان به بیماریهای مقاربتی مبتلا شدهاید از انجام رابطه جنسی خودداری کنید
همیشه از برقرار کردن رابطه جنسی با شخصی که دچار زخم ، بثورات پوستی و یا ترشح در دستگاه تناسلی است و یا علائم احتمالی دیگر ابتلا به بیماریهای مقاربتی را دارد خودداری کنید. اگر احتمال میدهید که ممکن است خودتان به یک بیماری مقاربتی مبتلا باشید برای جلوگیری از انتقال آن به شخصی دیگر لازم نکات زیر را رعایت کنید:
- از انجام رابطه جنسی تا زمانی که به پزشک مراجعه نکرده و درمان نشدهاید خودداری کنید
- دستورالعملهای درمانی پزشک خود را دنبال کنید
- هر بار که رابطه جنسی دارید ، به ویژه با فردی جدید ، از کاندوم استفاده کنید
- تا زمانی که پزشکتان تایید نکرده باشد که درمان شدهاید رابطه جنسی را از سر نگیرید
- در صورت لزوم و توصیه مجددا به پزشک مراجعه کنید
- مطمئن شوید که همسرتان نیز درمان شدهاند
از دیگر انواع تماس نیز خودداری کنید
کاندوم و سایر انواع موانع فیزیکی محافظتی از جمله کاندومهای دهانی (دنتال دم) در جلوگیری از تبادل مایعات آلوده بدن بسیار مناسب هستند. این محصولات در به حداقل رساندن تماس پوست به پوست نیز موثرند و به این شکل انتقال بیماریهایی که از طریق تماس پوست به پوست منتقل میشوند را هم کاهش میدهند. با این حال، به طور کامل مانع از انتقال بیماریهای مقاربتی نمیشوند. عفونتهای مقاربتی که از طریق تماس پوست با پوست منتقل میشوند عبارتند از:
- سفلیس
- تبخال
- زگیل تناسلی
از استفاده از حوله یا لباس زیر مشترک خودداری کنید
از طریق تماس پوستی یا استفاده از حوله ، ملافه و یا لباس مشترک ممکن است به جرب یا شپش عانه نیز مبتلا شوید.
سوالات متداول درباره ی عفونت بعد از رابطه جنسی
آیا بارداری مخصوصاً برای زنان مبتلا به اچ آی وی و نوزادان آنها خطرناک است؟
بارداری وضعیت این زنان را بدتر نمیکند. اگرچه عفونت اچ آی وی ممکن است برخی مشکلات بارداری را افزایش داده و نیز ممکن است بر سلامت کودک تأثیر منفی بگزارد. زنانی که مبتلا به اچ ای وی هستند بعد از زایمان طبیعی یا سزارین در معرض خطر ابتلا به کم خونی و عفونت قرار دارند. میزان این خطر بستگی به عواملی مانند وضعیت سلامتی زن در دوران بارداری ، تغذیه و مراقبتهای پزشکی که دریافت میکند دارد. در صورتی که عفونت اچ آی وی پیشرفت کند ، احتمال ابتلا به این مشکلات نیز افزایش مییابد. علاوه بر این ، زنان مبتلا به اچ آی وی بیشتر در معرض خطر زایمان زودرس ، مردهزایی و نوزادان کم وزن قرار دارند.
کدام گروه بیشتر در معرض ابتلا به عفونتهای مقاربتی هستند ، مردان یا زنان است؟
زنان، به دلیل عوامل بیولوژیکی، در صورتی که در معرض عفونتهای مقاربتی قرار بگیرند ، بیشتر از مردان احتمال دارد که به این بیماریها مبتلا شوند. خصوصیات بدنی زنان به گونهای است که نواحی بیشتری از بدنشان (دهانه رحم و مهبل) در حین رابطه جنسی درگیر میشود و پارگیهای کوچکی که ممکن است در حین رابطه جنسی در بافت واژن ایجاد شوند نیز راهی آسان برای انتقال عفونت ایجاد میکنند.