تاریخ 24 آبان 1402

شاید شما هم جزو افرادی باشید که فکر می‌کند هنگامی که یک مشکل سلامت بیضه‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد درد حاصل از آن اختلال در هر دو بیضه سمت راست و چپ احساس می‌‌شود اما در تعداد زیادی از اختلالات، علائم و نشانه‌های آن‌ها فقط یک بیضه را درگیر می‌کند. علت این امر آن است که آناتومی بیضه چپ کمی با بیضه راست تفاوت دارد. به طور کلی بیضه چپ بیشتر دچار اختلالاتی از قبیل واریکوسل که ناشی از مشکلات سیاهرگ است و پیچ خوردگی بیضه که به علت پیچ خوردن بیضه درون کیسه بیضه رخ می‌دهد، خواهد شد. در صورتی که بیضه چپ آسیب ببیند باید علت بروز آن مشخص شود سپس پزشک از بیمار درباره علائمی که دارد سوال می‌پرسد و روش‌های درمانی متناسب با شرایط بیمار را پیشنهاد می‌‌کند.

علت درد بیضه ی چپ و راه های درمان آن


به دلیل تفاوت در ساختار بیضه ی چپ و راست برخی از شرایطی که باعث درد بیضه می شوند بیشتر بر روی بیضه ی چپ تاثیر می گذارند. برخی از این مشکلات عبارتند از:

واریکوسل بیضه چپ چیست؟

 

در سراسر بدن، شبکه‌ای از عروق وجود دارد که وظیفه انتقال خون غنی از اکسیژن را از قلب به استخوان‌ها، بافت‌ها و اندام‌های بدن بر عهده دارند و تعدادی از این عروق وظیفه بازگرداندن خون بدون اکسیژن را به قلب و ریه برعهده دارند. وقتی یک سیاهرگ در بیضه بزرگ شود، این وضعیت به واریکوسل معروف است. این اختلال حدود ۱۵ درصد از مردان را درگیر می‌کند. در واریکوسل بیضه، دقیقاً مانند واریسی شدن عروق پا، بیمار می‌تواند وجود یک توده را زیر پوست بیضه خود احساس کند. معمولاً این اختلال در بیضه چپ بیشتر دیده می‌شود، زیرا سیاهرگ بیضه سمت چپ بیشتر به سمت پایین آویزان است و این وضعیت باعث می‌شود که سوپاپ‌های موجود در سیاهرگ نتواند به خوبی خون را به بدن برگرداند.

چگونه می‌توان به درمان واریکوسل پرداخت؟

 گاهی اوقات واریکوسل نیازی به درمان ندارد اما در صورتی که باعث درد شود ی آن که فرد را با مشکلات باروری مواجه کرده باشد باید با متخصص اورولوژی مشورت کند تا یک برنامه درمانی مشخص را برای او پیشنهاد کند. در عمل جراحی از خون رسانی به سیاهرگی که بزرگ شده است جلوگیری می‌شود و جریان خون به سمت سایر عروق هدایت می‌گردد. معمولا عمل جراحی می‌تواند به طرز موفقیت آمیزی به رفع درد بپردازد و به بهبود عملکرد سالم بیضه کمک کند. از هر ده عمل جراحی کمتر از یک مورد به جراحی مجدد نیاز دارد و واریکوسل دوباره عود کند.

تورم بیضه چیست؟

التهاب و تورم بیضه، یک اختلال شایع است که معمولاً به علت بروز عفونت باکتریایی یا ویروسی به وجود می‌آید. درد می‌تواند در بیضه راست یا چپ ایجاد شود و در آنجا بماند یا در سراسر کیسه بیضه منتشر شود. علاوه بر درد، ممکن است کیسه بیضه متورم شود و گرمای آن احساس شود. پوست این ناحیه معمولاً قرمز می‌شود و کیسه بیضه سفت به نظر می‌رسد. عفونت ویروسی، عامل اصلی این اختلال است. در چنین حالتی، علائم و نشانه‌های بیماری تا یک هفته در کیسه بیضه خود را نشان نمی‌دهد. بیماری‌های واگیردار جنسی، مانند عفونت مجاری ادراری یا سوزاک، می‌توانند باعث بروز این اختلال شوند.

 چگونه می‌توان به درمان تورم بیضه پرداخت؟

درمان تورم بیضه به عامل ایجاد کننده آن بستگی دارد. در صورتی که این اختلال به علت بروز عفونت باکتریایی ایجاد شده باشد مصرف آنتی بیوتیک می‌تواند در درمان آن مفید باشد و در صورتی که عامل ایجاد کننده این بیماری ویروس باشد باید صبر کرد تا به صورت خود به خود برطرف شود. مصرف برخی از داروهای مسکن می‌تواند به تسکین درد حاصل از این اختلال کمک کند.

اسپرماتوسل چیست؟

کیست بیضه اسپرماتوسل یک نوع کیست است که درون آن مقداری مایع وجود دارد و در لوله‌ای که وظیفه انتقال اسپرم از قسمت فوقانی بیضه را برعهده دارد به وجود می‌آید. احتمال تشکیل اسپرماتوسل در هر یک از بیضه‌ها وجود دارد. در صورتی که کیست بزرگ نشود ممکن است هرگز هیچ گونه علامتی نداشته باشد اما در صورتی که بزرگ شود احتمال آسیب دیدگی و سنگین شدن بیضه وجود خواهد داشت. معمولا افرادی که دچار این اختلال می‌شوند می‌توانند در هنگام معاینه خود وجود کیست را احساس کنند. اگر وجود توده قابل احساس باشد باید به پزشک مراجعه کرد. هنوز علت تشکیل کیست بیضه اسپرماتوسل مشخص نشده است اما در صورتی که بیمار هیچ علامتی نداشته باشد نیازی به درمان نخواهد داشت.

کیست بیضه اسپرماتوسل چگونه درمان می‌شود؟

 در صورتی که بیمار دچار درد و ناراحتی شده باشد انجام عمل جراحی برای خارج کردن کیست ضروری خواهد بود. در این نوع عمل جراحی ریسک به خطر افتادن باروری وجود دارد به همین دلیل پزشک به بیمار توصیه می‌کند تا زمانی که بچه دار نشده است از انجام عمل جراحی خودداری کند.

پیچ خوردگی بیضه چپ چیست؟

پیچ خوردگی بیضه چپ یک وضعیت اورژانسی است که زمانی رخ می‌دهد که طناب بیضه در بیضه به طور ناگهانی پیچ خورده و رساندن خون به بیضه را قطع می‌کند. طناب بیضه یک لوله است که بیضه‌ها را در کیسه بیضه محافظت می‌کند. اگر این مشکل در مدت زمان ۶ ساعت درمان نشود، احتمال از دست دادن بیضه وجود دارد. پیچ خوردگی بیضه به عنوان یک وضعیت غیرعادی در نظر گرفته می‌شود و تنها یک نفر از هر چهار هزار نفر مبتلا به آن می‌شود. شایع‌ترین علت این مشکل یک نوع ناهنجاری ژنتیکی است. وظیفه طناب بیضه نگه داشتن بیضه‌ها در محل خود را دارد، اما در مواردی که فرد دارای ناهنجاری ژنتیکی است، طناب بیضه به راحتی پیچ خورده و باعث مشکلاتی برای فرد می‌شود. معمولاً پیچ خوردگی طناب بیضه تنها یک بیضه را درگیر می‌کند و این مشکل معمولاً در بیضه چپ رخ می‌دهد. پیچ خوردگی بیضه با درد و تورم ناگهانی همراه است و نیازمند مراجعه فوری به پزشک است.

چگونه پیچ خوردگی بیضه چپ درمان می‌شود؟

 انجام عمل جراحی برای درمان پیچ خوردگی بیضه ضروری است البته پزشک می‌‌تواند به طور موقت با دست خود پیچ خوردگی بیضه را برطرف کند. در هنگام انجام عمل جراحی پزشک بیضه را به دیواره کیسه بیضه بخیه می‌زند تا از پیچ خوردگی آن در آینده جلوگیری شود. در صورتی که پزشک وجود ناهنجاری‌های ژنتیکی در بیضه را تشخیص بدهد بیضه دیگر را نیز به دیواره کیسه بیضه بخیه می‌زند تا از بروز هرگونه پیچ‌خوردگی احتمالی بیضه در آینده پیشگیری گردد.

هیدروسل چیست؟

 در قسمت داخلی کیسه بیضه یک لایه نازک از بافت اطراف هر بیضه را پوشانده است. هنگامی که خون یا مایع این غلاف را پر کند به اختلال ایجاد شده هیدروسل گفته می‌‌شود. در این اختلال معمولاً کیسه بیضه متورم می‌شود و ممکن است بیمار دچار درد شود اما این اختلال همیشه با احساس درد همراه نیست. ممکن است هیدروسل در اطراف یک یا هر دو کیسه بیضه به وجود بیاید. هیدروسل در نوزادان شایع تر است و معمولاً یک سال پس از تولد به صورت خود به خود برطرف می‌شود اما التهاب یا هرگونه آسیب دیدگی می‌تواند باعث بروز هیدروسل در پسران و مردان شود.

چگونه می‌توان به درمان هیدروسل پرداخت؟

 گاهی اوقات انجام عمل جراحی برای درمان هیدروسل ضروری است. پس از عمل جراحی در این اختلال معمولا تخلیه مایع یا خون از اطراف بیضه ضروری خواهد بود. پزشک از بیمار می‌خواهد که پس از جراحی به مطب مراجعه کند و به طور منظم وضعیت خود را بررسی نماید زیرا احتمال عود مجدد هیدروسل پس از درمان نیز وجود دارد.

آسیب دیدگی بیضه چیست؟

 احتمال بروز آسیب دیدگی بیضه در مسابقات ورزشی، تصادفات خودرویی یا تصادف با موتورسیکلت بسیار بالا است و از آنجایی که بیضه چپ در مقایسه با بیضه راست بیشتر به سمت پایین منحرف شده است معمولا احتمال آسیب دیدگی آن بیشتر است. اگرچه معمولا آسیب دیدگی خفیف بیضه باعث بروز درد موقت می‌‌شود و با گذر زمان و با استفاده از کمپرس یخ برطرف می‌شود آسیب دیدگی حاد این ناحیه نیازمند ارزیابی توسط پزشک است. در صورتی که پزشک به هیدروسل یا پارگی بیضه مشکوک شده باشد بیمار به توجه فوری پزشکی نیاز خواهد داشت.

آسیب دیدگی بیضه چگونه درمان می‌شود؟

 در مواردی که آسیب دیدگی بیضه شدید باشد انجام عمل جراحی برای پیشگیری از عوارض حاصل از این مشکل ضروری خواهد بود و در صورتی که آسیب دیدگی بیضه خفیف باشد مصرف قرص مسکن به مدت چند روز به بهبود حال بیمار کمک خواهد کرد.

سرطان بیضه چیست؟

  سرطان بیضه در پی تشکیل سلول‌های سرطانی در این ناحیه به وجود می‌آید. حتی در صورتی که سرطان سایر نقاط بدن را نیز درگیر کرده باشد تشخیص پزشک سرطان بیضه خواهد بود. هنوز علت ابتلا مردان به سرطان بیضه مشخص نشده است. یکی از فاکتورهای خطر در ابتلا به این اختلال عبارت است از سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان بیضه. حتی در افرادی که سابقه ابتلا به سرطان بیضه در خانواده آنها وجود ندارد احتمال ابتلا به این اختلال در آنها مطرح خواهد بود. معمولاً سرطان بیضه برای اولین بار در معاینه بیضه توسط فرد و در نهایت توسط پزشک تشخیص داده می‌شود. وجود توده یا تورم در کیسه بیضه می‌تواند نشان دهنده یک تومور سرطانی باشد. در ابتدا ممکن است بیمار هیچ گونه دردی را احساس نکند اما در صورتی که بیمار وجود توده یا هر گونه تغییر دیگری را در یک یا هر دو بیضه خود احساس کند و در آن ناحیه دچار درد و ناراحتی شده باشد مراجعه به پزشک ضروری خواهد بود.

سرطان بیضه چگونه درمان می‌شود؟

 درمان سرطان بیضه به نوع سرطان و میزان بزرگ شدن تومور یا انتشار آن به سایر نقاط بدن بستگی دارد. برخی از روش‌های موجود برای درمان سرطان بیضه به شرح زیر می‌باشد:
•     پرتو درمانی روشی است که در آن از پرتوهای پر انرژی برای تخریب سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. از این روش معمولاً زمانی استفاده می‌شود که سرطان به غدد لنفاوی مجاور متاستاز داده باشد.
•     شیمی درمانی به صورت مصرف قرص خوراکی یا تزریقی دارو به بدن انجام می‌شود تا سلول‌های سرطانی را از بین ببرد. معمولاً از این روش نیز در مواردی که سرطان نقاط اطراف را نیز درگیر کرده باشد استفاده خواهد شد.
•     انجام عمل جراحی با هدف خارج کردن تومور انجام می‌شود و اغلب پزشک بیضه را بر می‌دارد این در حالی است که فعالیت جنسی و قدرت باروری فرد هیچ گونه آسیبی نخواهد دید.

کلام آخر


 درد یک یا هر دو بیضه اختلالی است که باید حتماً به آن توجه شود. در اکثر موارد درد بیضه مسئله نگران کننده‌ای نیست اما در صورتی که درد به مدت زیادی طول بکشد باید به بیضه توسط متخصص ارولوژی ارزیابی شود. در صورتی که درد بیضه به صورت ناگهانی یا شدید شروع شود یا با علائم دیگری از قبیل تب و وجود خون در ادرار همراه باشد باید فوراً به پزشک مراجعه کرد. در صورتی که درد خفیف باشد اما پس از چند روز از بین نرود باید بیمار توسط پزشک ارزیابی شود. اگر شما متوجه وجود توده یا هر گونه تغییری در بیضه خود شده باشید باید با پزشک مشورت کنید تا وضعیت شما را از نزدیک ارزیابی کند و همه احتمالات را بررسی نماید.

 سوالات متداول درباره ی درد بیضه چپ


چه افرادی بیشتر دچار درد بیضه چپ می‌شوند؟

•     نوزادانی که زیر یک سال سن دارند.
•     پسران نوجوان و مردان جوان
•    احتمال بروز این اختلال در مردانی که روابط جنسی مقعدی محافظت نشده دارند بسیار زیاد است.

درد بیضه چپ چه موقع شروع می‌شود؟

•     قبل یا در حین روابط جنسی
•     پس از انزال
•     بعد یا در حین ورزش کردن
•     احساس درد در هنگام بیداری، خوابیدن، نشستن، ایستادن یا راه رفتن

آیا درد بیضه چپ جدی است؟

•     معمولاً درد خفیف تورمی که پس از انجام یک کار مانند اسب سواری یا دوچرخه سواری به مدت طولانی رخ بدهد و هیچ علامت دیگری نداشته باشد درد جدی و حادی تلقی نمی‌شود.
•     در صورتی که درد بیضه با احساس سوزش در هنگام دفع ادرار همراه شود به احتمال زیاد به عفونت مجاری ادراری و یک بیماری مقاربتی ارتباط دارد.
•     درد شدید و ناگهانی در یک بیضه یک مسئله حاد است که باید توسط پزشک ارزیابی شود.

مقالات مرتبط

لاپاراسکوپی واریکوسل: نحوه‌ انجام، عوارض و مراقبت‌ها

لاپاراسکوپی واریکوسل: نحوه‌ انجام، عوارض و مراقبت‌ها

واریکوسل

انواع روشهای تشخیص واریکوسل (معاینه ی فیزیکی، سونو، بررسی علائم)

زود انزالی

درمان زود انزالی با گیاهان دارویی مانند مارچوبه، زنجبیل، زعفران و …

سنگ کلیه

علائم سنگ کلیه را بشناسید (درد در پهلو و کمر، تکرر و سوزش ادرار و …)

40 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • محمد حسین
    خرداد 12, 1399 4:29 ب.ظ

    سلام اقای دکتر
    پسر ۱۸ ساله ای هستم که چند روزی هست وقتی به قسمت بالایی بیضه سمت چپ دست میزنم درد ایجاد میشه و بعد نیم ساعت درد از بین میره و درحالت عادی هیچ دردی ندارم و فقط وقتی به بیضه چپ و اون قسمت بالایه بیضه دست میزنم درد ایجاد میشه و پس از دست زدن در بیضه چپ به مدت چند دقیقه ای درد نیمه شدید احساس میشه خیلی نگرانم میخواستم بدونم دلیلش چی هست و چگونه میتوان درمان کرد

    پاسخ
  • آقای دکتر سلام من 17 سالمه یکی از دوستام به شوخي یه ضربه به بیضه چپ من زده حدوده 2ساعت گذشته ولی هنوز درد میکنه دردش خفیفه آیا خطرناک هست؟؟کاری میتونم بکنم که دردش از بین بره؟؟

    پاسخ
  • آقای دکتر سلام یخ گذاشتم ولی بازم اون درد خفیف هی میگیره هی ول میکنه نه قرمز شده نه تورم داره نه داغ شده. دوباره یخ بذارم؟؟

    پاسخ
  • سلام بنده چندماهی یکبار بصورت چندساعت بیضه سمت چپم درد خفیفی داره چکارباید بکنم

    پاسخ
  • سلام اقای دکتر
    چند روزی هست که پسر ۱۲ ساله ی من درد بیضه ی چپ داره
    یکی دو روز قبل قرمزی و تورم نداشت ولی امروز کمی داره
    در حالت دراز کشیده و‌نشسته درد نداره ولی موقع ایستادن کمی درد داره
    موقع دست زدن هم دردش میگیره

    علایم دیگری نداره
    خیلی وقتا هم یبوست هست

    ممنون میشم جواب بدید خیلی نگرانم
    در این اوضاع کرونایی نمیتونم ببرمش دکتر

    پاسخ
  • سلام بنده 18 سالم هست و به تازگی وقتی به بیضه چپ دست میزنم دردی خفیف میگیره ولی در حالت عادی دردی ندارد ایا این مشکل جدی هست یا به مرور زمان خوب میشه

    پاسخ
  • سلام من ۱۶ سالم هست وقتی زیاد راه میرم حدود چند دقیقه وقتی به بیضه سمت چپم دست میزنم کمی درد میگرید ایا این مشکل جدیه یا خوب میشود؟

    پاسخ
  • سلام آقای دکتر جوان ۱۹ ساله ای هستم تو خونه ورزش میکنم ۲ روزه بیضه سمت چپم خفیف تیر می کشه و هی قطع میشه و دوباره شروع میشه و چون چند هفتی ورزش و شروع کردم همه بدنم گرفته از اون موقع اینجوری شده ممنون میشم اگه جواب بدین

    پاسخ
  • سلام آقای دکتر من جوانی 18ساله ام
    یه چهار پنج روز که بیضه سمت چپم درد میکنه و همین جوری در حالت عادی درد میکنه و وقتی بهش دست میزنم دردش زیاد نمیشه و همین جوری ثابت و دردش نه کمه و نه زیاد
    و دوبار هم در پچگی یه بار 3سالگی و یه بار هم 5سالگی عمل باد فتخ داشتم
    چیکار باید بکنم؟

    پاسخ
    • سلام
      با توجه به سابقه جراحی قبلی تون، لازم است یک نوبت توسط اورولوژیست معاینه و ارزیابی دقیق شوید.

      پاسخ
      • سلام دکتر
        ۳۳ ساله متاهل
        چهارشنبه گذشته احساس درد بیضه راست داشتم که با استراحت و دراز کشیدن خوب شد ولی دوباره دیروز عصری درد گرفته حس میکنم یه کم باد کرده و درد زیر بیضه می باشد سابقه کانسر لنفوم هم دارم الان هم یکسال و نیم هست درگیر سرفه و آلرژی هستم و اسپری و قرص استفاده میکنم
        درضمن ۱۱ خرداد با دوستان بعد چندین ماه رفتیم فوتسال بعد که اومدم خونه کشاله ران ها درد گرفته بود بعد دو روز خوب شد
        ضمنا دیشب و پریشب خیلی عطش داشتم و زیاد آب خوردم

        پاسخ
  • سلام عرض ادب خدمت داکتر صاحب سوال اینست که البته میشه مشکلم اینست تقریبا یکسال پیش باری را روی شانه خود به مدت محدود بلند کردم و از اون به بعد هر چند وقت بعد یک درد در نایحیه چیه در قسمت رگ بیضه احساس میکنم اما خیلی شدید نیست میشه گفت خفیفه تشکور

    پاسخ
  • سلام یه دوروزه درد شکم زیر ناف احساس میکنم بعد دو روز احساس میکنم بیضه سمت چپم هم کمی درد داره خیلی نگرانم چیکار کنم

    پاسخ
  • سلام آقای دکتر خدا قوت
    پسری هستم ۱۹ ساله زیر بیضه سمت چپ بنده درد می‌کنه البته به دلیل کنکور بنده مدت زمان نسبتا زیادی روی صندلی می‌نشینم خواستم بپرسم مشکل جدی است؟؟

    پاسخ
  • امیر محمدی
    مهر 9, 1399 12:29 ب.ظ

    سلام.
    بنده دیروز بعد چند ماه خود ارضایی کردم.
    از بعد اون با تکان دادن پای چم در بعضی مواقع بیضه
    چپم هم درد میگیره و بعد دو سه ثانیه درد قطع میشه.
    چه کار باید بکنم؟

    پاسخ
  • سلام آقای دکتر من مجید هستم نمیدونم چرا سوال من رو جواب ندادید.من بیضه چپ همراه با ران چپم درد میکنه علتش چیه اگه راهنمایی کنید ممنون میشم.

    پاسخ
  • سلام بنده ۱۷ سالم هست یاد دارم بچه بودم داشتیم بازی میکردیم فوتبال رفتم دروازه‌بان من بچه بودم اونا بزرگ بودن توپ هم سنگین بود و شوت کرد خورد رو بیضه هام و از اون موقع تا آلان بیضه سمت چپم انگار نصفش ترکیده هست و پخش هست ولی او نصفش هنوز گرد هست موندم چکنم هیچ دردی هم ندارع هیچی فقط برا ثبت نامی نیرو انتظامی به مشکل بر میخورم یا نه ؟

    پاسخ
    • سلام، احتمالا دچار کیست بیضه هستيد. معمولا در معاینات استخدامی نیروی انتظامی به این موارد گیر می‌دهند و رد می‌کنند.
      با این حال تا معاینه نشوید امکان قضاوت دقیق نیست.

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر ببخشید من 63 سالمه گاهی وقتا دردی توی بیضه چپم میگیره بعد ازساعت ول میشه دکترهم رفتم سونوهم انجام دادم گفته چیزی نیست کمی پروستاد داری روزی یه کپسول پروسادمیخورم اما درد روگاهی وقتها دارم لطفاً نظرتون روبفرمایید ممنون میشم قبلا هم سئوال کرده بودم اما جواب نگرفتم

    پاسخ
  • محمد متین الهی
    آذر 16, 1401 0:19 ق.ظ

    سلام آقای دکتر در بیضه ی سمت چپ من داخل بیضه تومور دیده شده و کم خون هستش می خواهند بیضه ی سمت چپم رو بیرون آورن راه حل دیگه ی وجود دارد ؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
تماس با ما