فهرست موضوعات
تاریخ 14 نوامبر 2023
ناتوانی جنسی، یا اختلال نعوظ، عدم توانایی در نعوظ است. اختلال نعوظ تا 30 میلیون مرد را تحت تأثیر قرار میدهد.
اگرچه معمولاً اعتقاد بر این بود که این امر به دلیل مشکلات روانی است، اما اکنون مشخص شده است که برای اکثر مردان اختلال نعوظ ناشی از مشکلات جسمی است که معمولاً مربوط به خون رسانی آلت تناسلی مرد است. پیشرفت های زیادی در تشخیص و درمان اختلال نعوظ اتفاق افتاده است
جهت کسب اطلاعات بیشتر دربارهی اختلال نعوظ (علت، درمان، پیشگیری) و یا رزرو نوبت در مطب دکتر سلمان اسلامی میتوانید با شماره تلفنهای 02188343444 – 02188343445 تماس حاصل فرمایید.
انواع مختلف اختلال نعوظ (و علل آن) چیست؟
موارد زیر برخی از انواع مختلف و علل احتمالی ناتوانی جنسی و اختلال نعوظ را بیان میکند:
انزال زودرس (PE)
انزال زودرس ناتوانی در حفظ نعوظ به اندازه کافی برای رضایت متقابل است. انزال زودرس به اشکال اولیه و ثانویه تقسیم می شود:
انزال زودرس اولیه
انزال زودرس اولیه یک الگوی رفتاری است که از زمان شروع فعالیت جنسی در مردان بروز میکند. مانند هر الگوی رفتاری دیگر، این الگو نیز قابل یادگیری است. انزال زودرس اولیه به عنوان یک مشکل ناتوانی جنسی روانی شناخته میشود (به عنوان مقابل مشکلات جسمی یا ارگانیک). انزال زودرس وریدی مادرزادی نیز یک زیرمجموعه از انزال زودرس اولیه است که به دلیل بیماریهای مادرزادی رخ میدهد و در این حالت سیستم وریدی آلت تناسلی مرد به درستی قادر به کنترل انزال نمیباشد.
انزال زودرس ثانویه
انزال زودرس ثانویه زمانی اتفاق میافتد که پس از سالها انزال طبیعی، مدت مقاربت به تدریج کوتاه تر شود. انزال زودرس ثانویه به دلایل جسمی است که معمولاً شریانهای آلت تناسلی، وریدها یا هر دو را درگیر میکند.
اضطراب عملکرد
اضطراب عملکرد نوعی ناتوانی جنسی روانی است که معمولاً ناشی از استرس است.
افسردگی
افسردگی یکی دیگر از دلایل ناتوانی جنسی روانشناختی است. برخی از داروهای ضد افسردگی باعث نارسایی و اختلال نعوظ میشوند.
ناتوانی جنسی ارگانیک
ناتوانی جنسی ارگانیک شامل وجود مشکل در عروق یا وریدها یا هر دو در آلت تناسلی است و شایع ترین علت ناتوانی جنسی، به ویژه در مردان مسن است. وقتی مشکل شریانی باشد، معمولاً به علت تصلب شرایین، یا آرترواسکلروزیس ایجاد می شود، اگرچه ممکن است ضربه به رگها نیز میتواند یکی از عوامل ایجاد کننده این شرایط باشد. عوامل خطر قابل کنترل برای تصلب شرایین – اضافه وزن، کمبود ورزش، کلسترول بالا، فشار خون بالا و سیگار کشیدن میتواند باعث نارسایی و اختلال در نعوظ شود و اغلب قبل از پیشرفت به قلب ایجاد می شود. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که وقتی وریدها دلیل اصلی این مشکل باشند، نشت وریدی یا نارسایی کاورنوزال، شایع ترین مشکل عروقی است.
دیابت
ناتوانی جنسی در مبتلایان به دیابت شایع است. تخمین زده می شود که 10.9 میلیون مرد بزرگسال مبتلا به دیابت باشند و 35 تا 50 درصد این مردان ناتوان هستند. این فرآیند شامل تصلب شرایین زودرس و غیرمعمول شدید است. نوروپاتی محیطی، با درگیری اعصاب کنترل کننده نعوظ، معمولاً در افراد دیابتی دیده می شود.
علل نورولوژیک
بسیاری از دلایل عصبی (مشکلات عصبی) باعث بروز شرایطی مانند اختلال نعوظ در مردان میشوند. دیابت، مولتیپل اسکلروزیس، مسمومیت با فلزات سنگین، ضایعات نخاعی و عصبی و آسیب عصبی در اثر عمل لگن میتواند باعث اختلال در نعوظ شود.
ناتوانی جنسی ناشی از دارو
انواع زیادی از داروهای تجویز شده مانند داروهای فشار خون، ضد اضطراب و داروهای ضد افسردگی، قطره چشم گلوکوم و عوامل شیمی درمانی برای درمان سرطان تنها برخی از داروهای مرتبط با ناتوانی جنسی و اختلال نعوظ هستند.
ناتوانی جنسی ناشی از وجود مشکل در ترشح هورمونها
اختلالات هورمونی میتوانند به ناتوانی جنسی منجر شوند. این اختلالات شامل افزایش سطح هورمون پرولاکتین (که توسط غده هیپوفیز تولید میشود)، مصرف بیش از حد استروئید توسط بدنسازان، کمفعالیت یا بیشفعالیت هورمون تیروئید و هورمونهای تجویز شده برای سرطان پروستات میشوند. هرچند کمبود تستوسترون به ندرت میتواند مسئول ناتوانی جنسی و اختلال نعوظ باشد.
چگونه اختلال نعوظ تشخیص داده میشود؟
روشهای تشخیصی اختلال نعوظ ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سابقه پزشکی یا جنسی بیمار. این سابقه ممکن است شرایط یا بیماریهایی را نشان دهد که منجر به ناتوانی جنسی میشوند و به تشخیص مشکلات نعوظ، انزال، ارگاسم یا کاهش میل جنسی کمک میکنند.
- معاینه جسمی. برای جستجوی شواهدی از مشکلات سیستمیک، مانند موارد زیر، این معاینه انجام می شود:
اگر آلت تناسلی مرد مطابق انتظار نسبت به لمس خاص پاسخ ندهد، ممکن است مشکلی در سیستم عصبی وجود داشته باشد.
ویژگیهای جنسی ثانویه، مانند الگوی مو، میتواند به مشکلات هورمونی اشاره داشته باشد، که شامل سیستم غدد درون ریز است.
مشکلات گردش خون را میتوان با آنوریسم نشان داد.
ویژگیهای غیرمعمول آلت تناسلی مرد میتواند پایه و اساس ناتوانی جنسی باشد.
- تستهای آزمایشگاهی. این موارد میتواند شامل شمارش سلولهای خونی، آنالیز ادرار، آزمایشات لیپیدی و اندازه گیری آنزیمهای کراتینین و کبد باشد. هنگامی که میل جنسی کم یک علامت است، اندازه گیری تستوسترون در خون میتواند اطلاعات مربوط به مشکلات سیستم غدد درون ریز را بررسی و اندازه گیری نماید.
- معاینه روانشناختی. این کار برای کمک به آشکار کردن عوامل روانشناختی که ممکن است در عملکرد جنسی فرد موثر باشد، انجام می شود. همچنین ممکن است با شریک جنسی مصاحبه شود تا انتظارات و تصوراتی که در هنگام رابطه جنسی وجود دارد را تعیین کند.
درمان اختلال نعوظ
درمان با توجه به علت ایجاد کننده مشکل برای هر یک از افراد متفاوت است، بنابراین متخصص فیزیکی شما بر ساختاری خاص متمرکز می شود که میتواند باعث اختلال نعوظ شما شود. در مورد پنج گزینه درمانی برای اختلال نعوظ بیشتر بخوانید.
داروهای خوراکی
تعداد زیادی از نسخههای پزشکی قابل تجویز ( ویاگرا، لویترا، سیالیس) وجود دارد که ممکن است جریان خون در آلت تناسلی را بهبود بخشد. همراه با تحریک جنسی، این امر میتواند باعث ایجاد و بهبود نعوظ شود. این دارو ها به طور ساده برای بهبود عملکرد دیگر داروهای مشابه عمل میکنند. در عین حال، برخی از مشکلات در اثربخشی این داروها وجود دارد و اینکه چگونه سریع شروع به کار میکنند.
عوارض جانبی مشترک ممکن است شامل سردرد، گرگرفتگی صورت، گرفتگی بینی و ناراحتی معده باشد.
اگر از نیترات برای درد قفسه سینه یا سایر مشکلات پزشکی استفاده میکنید، این مداوا و داروها قابل انجام نیست. این داروها در کنار هم میتوانند به طور خطرناکی باعث کاهش فشار خون شوند.
درمان جایگزین هورمونی
درمان جایگزین تستوسترون ممکن است باعث بهبود انرژی، خلق و خو و تراکم استخوان، افزایش توده و وزن عضله و افزایش علاقه جنسی در مردان مسن شود که ممکن است دارای کمبود سطح تستوسترون باشند. مصرف مکمل تستوسترون به دلیل خطر بزرگ شدن پروستات و سایر عوارض جانبی، برای مردانی که دارای سطح تستوسترون طبیعی برای گروه سنی خود هستند، توصیه نمیشود. درمان جایگزینی تستوسترون به صورت خوراکی و تزریقی، کرم یا ژل، و به صورت پچ پوستی در دسترس است.
دستگاه نعوظ وکیوم (پمپ آلت تناسلی مردانه)
دستگاه نعوظ واکیوم (VED) از یک لوله پلاستیکی توخالی، یک پمپ خلا نیروگاه دستی یا پمپ الکتریکی و یک دستگاه خنککننده تشکیل شده است. حلقه سیلیکونی لولهای که بر روی آلت تناسلی مرد قرار میگیرد، خلا را ایجاد میکند که خون را به آلت تناسلی میکشاند. وقتی نعوظ حاصل شد، یک حلقه کشش الاستیک در قاعده آلت تناسلی قرار میگیرد تا به حفظ نعوظ کمک کند. به دلیل اینکه مداواکتیوی خوراکی موثر برای درمان دستگاه نعوظ واکیوم استفاده میشود، استفاده از این دستگاه برای دستیابی به نعوظ کمتر معمول است، زیرا ممکن است کماثر یا شایع باشد.
درمان تزریقی برای آلت تناسلی مرد
تزریق درمانی اولین داروی مورد تأیید FDA برای درمان اختلال نعوظ بود و از یک سوزن کوچک برای تزریق دارو به طور مستقیم به قاعده یا سمت آن استفاده میکند. درمان نعوظ آلت تناسلی مردانه با دارو و با تزریق میتواند باعث نعوظ شود و خون را به طور مستقیم به آلت تناسلی نفوذ کند. بیماران میتوانند در صورت نیاز قبل از مقاربت، تزریق را انجام دهند.
جراحی ایمپلنت آلت تناسلی مرد
این روش از دهه 1970 استفاده می شود، کاشت آلت تناسلی یک وسیله پزشکی است که در حین انجام یک عمل جراحی خارج از منزل یا یک شب اقامت در بیمارستان در آلت تناسلی کاشته می شود. این دستگاه کاملاً از بدن بدست آمده است، بنابراین مجزا است. این دستگاه اجازه میدهد تا در هر زمان که بیمار بخواهد با کار با پمپ مخفی شده در کیسه بیضه، نعوظ حاصل شود.
پیشگیری
با انتخاب شیوه زندگی که به سلامت عروق کمک میکند و از دیابت نوع 2 جلوگیری میکند، میتوانید خطر ابتلا به اختلال نعوظ را کاهش دهید.
مراحل زیر ممکن است کمک کند:
- روزانه رژیم غذایی سالم داشته و ورزش کنید
- از کشیدن سیگار خودداری کنید
- فشار خون طبیعی را حفظ کنید
- سطح کلسترول طبیعی را حفظ کنید
از آنجا که برخی از داروها با ناتوانی جنسی همراه بودهاند، قبل از شروع نسخه جدید از پزشک در مورد عوارض احتمالی آن سوال کنید.